ხილი და ბოსტნეული ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლო პროდუქტია მათში შემავალი ვიტამინების გამო. თუმცა ყველა ხილის უმად ჭამა არ შეიძლება. ამ სტატიაში 7 ხილსა და ბოსტნეულს განვიხილავთ, რომლებიც აუცილებლად უნდა მოამზადოთ გამოყენებამდე.
- 1. მწვანე და მკვახე პომიდორი.პომიდორის ყველა მწვანე ნაწილი – ტოქსიკურია, რადგან სოლანინს შეიცავს. ეს ნივთიერება მცენარეების მიერ სოკოსა და პარაზიტებთან ბრძოლისთვის წარმოიქმნება. პომიდორი რომლებიც ჯერ არ დამწიფებულა 32 მილიგრამამდე სოლანინს შეიცავს, მისი 25 გრამი უკვე ტოქსიკურია.
- 2. კარტოფილიპომიდორსი მსგავსად, კარტოფილიც სოლანინს შეიცავს. 1 კილოგრამ კარტოფილში შეიძლება 200 მილიგრამი ნივთიერება შედიოდეს.
- 3. ცუკინი და გოგრაგანსაკუთრებით თუ მკვახე გოგრასა და ცუკინის ეხება საქმე. მათ სიმწარეს კუკურბიტაცინი მატებს, ნატურალური შენაერთი, რომელიც ძალიან სასარგებლოა ტკივილგამაყუჩებელი და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტისთვის. თუმცა მათი ჭარბი რაოდენობა ტოქსიკურია.
- 4. მწვანე ლობიოუმი ლობიო ისეთ ნივთიერებას შეიცავს რომელიც სისხლის შედედებას უწყობს ხელს.
- 5. ბადრიჯანიაქაც სოლანინის ჭარბად დაგროვების რისკთან გვაქვს საქმე. ამიტომ აჯობებს მწარე ბადრიჯანი საკვებად საერთოდ არ გამოიყენოთ.
- 6. რევანდიის საკმაოდ ძლიერ მჟაუნმჟავას შეცავს, რომელსაც ნაწლავის კედლების გაღიზიანება შეუძლიათ.
- 7. ისპანახი, რუკოლა, გარგარი, ატამი, მუსკატის კაკალიტოქსინების დიდი რაოდენობის გამო მათი უმად მირთმევა შეძლებისდაგვარად შეზღუდეთ.