რომელი ჩვენგანისთვის არ უმკურნალია ბავშვობაში მოსიყვარულე დედას ან ბებიას არომატული ბულიონით? სწორედ ბულიონს შეეძლო გაციებისგან განკურნება, გათბობა და სიმყუდროვის შეგრძნების ჩუქება. ჩემს ბავშვობაში ბულიონი ნაზი და გამჭვირვალე იყო, რაც გამოჯანმრთელებას უფრო აჩქარებდა. ყოველ შემთხვევაში, მე ასე მეგონა. უკვე ზრდასრულ ასაკში დავინტერესდი, როგორ მომემზადებინა ისეთი ბულიონი, როგორიც ბავშვობაში იყო.
ბულიონის მომზადება თავად ვცადე, როცა რაიმე ცხელი და ნოყიერი კერძის ჭამა მომინდა. მაგრამ ისეთი არ გამოვიდა, როგორიც მინდოდა. რჩევისთვის ბებიას მივმართე, რომლის ბულიონსაც ყოველთვის ვაღმერთებდი. სწორედ მან გამიმხილა ამ კერძის მომზადების რამდენიმე საიდუმლო. ამას ვერასდროს ვიფიქრებდი!
როგორ მოვამზადოთ ისეთი ბულიონი, როგორიც ჩვენს ბავშვობაში იყო
ისეთი მარტივი კერძის მომზადებას, როგორიცაა ბულიონი, ზოგიერთი თავისებურების ცოდნა სჭირდება. მხოლოდ ამ შემთხვევაში შეძლებთ მიიღოთ მზა კერძის ოპტიმალური გემო და ვიზუალი.
როგორ მოვამზადოთ ბულიონი: საიდუმლოებები და ხრიკები
1. კარგი ბულიონის მიღება შესაძლებელია მხოლოდ სწორად მომზადებული ხორცისგან. მოხარშვამდე, ხორცი კარგად უნდა გაირეცხოს, მოშორდეს სისხლი, ან კიდევ უკეთესი იქნება, თუ ხორცს წყალში მოათავსებთ 15–20 წუთის განმავლობაში. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ბულიონი ამღვრეული გამოვა.
2. ბულიონის მოხარშვამდე ძვლები ისე უნდა დატეხოთ, რომ კარგად მოიხარშოს.
3. ხორცს მხოლოდ ცივი წყალი უნდა დაასხათ. ამ შემთხვევაში ბულიონში ცილა ნაადრევად არ აიჭრება და კერძი გემრიელი გამოვა.
4. ბულიონის მომზადება უნდა დაიწყოთ მაღალ ცეცხლზე. მას შემდეგ რაც წყალი ადუღდება, ზედაპირიდან ქაფი უნდა მოხადოთ და ბულიონის ხარშვა გააგრძელოთ დაბალ ცეცხლზე.
5. ბულიონის მოსამზადებლად უმჯობესია აირჩიოთ მაღალი ქვაბი მცირე დიამეტრით. ამისთვის საუკეთესოა სქელძირიანი უჟანგავი ფოლადის ან ემალირებული ქვაბი.
6. ბულიონის მომზადებისას მას წყალი არ უნდა დაუმატოთ, რადგან ეს მის გემოზე იმოქმედებს.
7. ბულიონს უნდა მოხადოთ ქაფიც და ცხიმიც. ეს შეიძლება გაკეთდეს მომზადების დროს ან უკვე მზა ბულიონიდან. ამ ცხიმის გამოყენება შესაძლებელია სხვა კერძების მომზადებისას.
8. იმისთვის, რომ ბულიონის ფერი გახდეს ოქროსფერი და მიმზიდველი, მას ბოსტნეული უნდა დაუმატოთ. შუაზე გაჭრილი სტაფილო და ხახვი, ასევე ოხრახუში და ნიახურის ფესვი არა მხოლოდ აუმჯობესებს ნახარშის ფერს, არამედ ჯადოსნურ არომატს მატებს მას. სხვათა შორის, შეგიძლიათ ხახვი მთლიანად არ გაფცქვნათ, სტაფილო კი მსუბუქად მოთუშოთ მშრალ ტაფაზე.
რატომ ამატებენ ყინულს ბულიონში?
ბულიონის მომზადებისას შეფ-მზარეულების ერთ-ერთი საიდუმლო არის მასში ყინულის კუბის დამატება. ეს უზრუნველყოფს ტემპერატურის ცვალებადობას, რაც დადებითად მოქმედებს მზა კერძზე. ადუღებისთანავე ჩაყარეთ ყინული ბულიონში და შემდეგ მოხარშეთ დაბალ ცეცხლზე.
საქმე ისაა, რომ როდესაც ცივი ყინულის კუბი ცხელ ბულიონში ხვდება, ქაფისა და ცხიმის ყველა ნაწილაკი, რომელიც სითხეს ამღვრეულს ხდის, ერთდება. ყინული ამ შემთხვევაში მოქმედებს როგორც მაგნიტი. ამრიგად, ყინული უზრუნველყოფს გამჭვირვალე ბულიონის მიღებას.
გარდა ამისა, ბულიონში ყინულის კუბების დამატება მას ნაკლებად ცხიმიანს ხდის. ეს მათთვის არის შესაფერისი, ვისაც არ მოსწონს ძალიან კონცენტრირებული და ცხიმიანი ბულიონები. ყინული ასევე ანეიტრალებს უცხო სუნს და გემოს, რაც მზა კერძს კიდევ უფრო არომატულს და ნაზს ხდის.
ახლა თქვენ უკვე იცით, როგორ უნდა მოამზადოთ ბულიონი, რომ გამჭვირვალე და არომატული გამოვიდეს.