ხორცი ზედმეტად ღირებული პროდუქტია გადასაგდებად. ამიტომ ორმაგად მაღიზიანებს, როცა აღმოჩნდება, რომ მაცივარში ხორცის ნაჭერი უკვე სუნიანია. ალბათ, აქციით შეიძინეთ და ვერ გათვალეთ ვადა. ან უბრალოდ დაგავიწყდათ – ყველაფერი შეიძლება მოხდეს. ძველი ხორცი ყოველთვის არ არის გაფუჭებული, ამიტომ ვივიენის დღევანდელ სტატიაში წარმოგიდგენთ მისი გადარჩენის რამდენიმე გზას.
ამ ხრიკებს ხშირად მიმართავენ სუპერმარკეტებში, როცა ვადის გასვლის დრო ახლოვდება. მაშ, რატომ არ უნდა მივიღოთ ზომები, როდესაც სიტუაცია უიმედოა?
როგორ გადავარჩინოთ შემორჩენილი ხორცი
პირველ რიგში, უნდა დარწმუნდეთ, რომ ხორცი უბრალოდ დიდი ხნის არის და არა დამპალი. რაციონალური გამოყენება მნიშვნელოვანია, მაგრამ ჯანმრთელობა უფრო მნიშვნელოვანი. ამიტომ, თუ პროდუქტს შეცვლილი აქვს ფერი, დაფარულია ლორწოთი, ან უსიამოვნო სუნი გაუსაძლისად ძლიერია, ის უნდა გადაყაროთ. თუ სიტუაცია არ არის კრიტიკული, სცადეთ გამოიყენოთ ჩამოთვლილი მეთოდებიდან ერთ-ერთი.
1. თუ სუნი ძალიან სუსტია, მარილი და შაქარი დაგეხმარებათ. აიღეთ თითო სუფრის კოვზი მარილი და შაქარი, წაუსვით ხორცის ნაჭერს და გააჩერეთ ორი საათის განმავლობაში. შემდეგ გარეცხეთ გამდინარე წყლით.
2. სუნის მოსაშორებლად, ხორცი მოათავსეთ ცივ წყალში, სადაც წინასწარ უნდა ჩაასხათ 1 სუფრის კოვზი ძმარი. შეიძლება ხორცი ცოტა უფრო მაგარი გახდეს, მაგრამ არა კრიტიკულად.
3. დაამარინადეთ მწვადისთვის. ამისათვის ხახვი დაჭერით ნახევარ რგოლებად, შეურიეთ ხორცის ნაჭრებს და სანელებლებს. შედგით მაცივარში 4 საათით, შემდეგ მოამზადეთ ცეცხლზე.
4. ხორცის ნაჭრებს წაუსვით ცხარე მდოგვი და გააჩერეთ ერთი საათი. შემდეგ გარეცხეთ, რის შემდეგაც პროდუქტი მზად იქნება ჩასაშუშად. შესანიშნავი მეთოდია გულიაშისთვის!
5. ხორცი ერთი საათის განმავლობაში კალიუმის პერმანგანატის ძალიან სუსტ ხსნარში ჩაალბეთ და შემდეგ აუცილებლად გარეცხეთ.
6. გააჩერეთ მარილწყალში რამდენიმე საათის განმავლობაში. მარილი ბევრი უნდა იყოს, ის უსიამოვნო სუნს მოაშორებს.
7. ხორცი მოათავსეთ ბროწეულის წვენში ერთი საათის განმავლობაში. შესანიშნავია ცეცხლზე მოსამზადებლად და გამოსაცხობად.
ეს მეთოდები ხელს უწყობს არა მხოლოდ სუნის მოკვლას, არამედ პროდუქტიდან გამოტანას. გარდა ამისა, ზოგიერთი მარინადი მას განსაკუთრებულ გემოს ანიჭებს. სუნ გაჩენილ ხორცს კარგად უხდება ღუმელში ხანგრძლივად გამოცხობა, ქვაბში დიდხანს ხარშვა და ისეთი კერძების მომზადება, რომელთაც დიდი დრო სჭირდება: გულაში, კარი, რაგუ.