შემწვარი კარტოფილი ხრაშუნა ქერქით. მომზადების საიდუმლოებები

96

როგორიც არ უნდა იყოს ჩვენი გემოვნური პრეფერენციები, არსებობს კერძები, რომლებიც ადამიანების უმეტესობას უყვარს. მაგალითად, შემწვარი კარტოფილი ხრაშუნა ქერქით. ის მოსწონთ დიდებსაც და პატარებსაც. კარტოფილს ამზადებენ სოკოთი, ხორცით, ყველით და ხახვით, მაგრამ კლასიკური კარტოფილი მაინც ყველაზე პოპულარული ვარიანტია. უბრალოდ კარტოფილის შეწვა ისე, რომ ის იყოს ნაზიც და ამავე დროს ხრაშუნაც, არც ისე მარტივია.

კარტოფილს კარგად ვერასოდეს ვწვავდი. ის ან ძალიან რბილი გამოდიოდა და ფაქტობრივად ტაფაზე იშლებოდა, ან ძალიან მაგარი და ნახევრად უმი. გადავწყვიტე მასტერკლასს დავსწრებოდი ჩემს მეგობართან, რომელმაც კულინარიული კოლეჯი დაამთავრა. როდესაც მან დაინახა, თუ როგორ ვწვავდი კარტოფილს, ძალიან დიდხანს იცინა. თურმე რამდენიმე შეცდომას ვუშვებდი, რაც სასურველი გემოს მიღწევის საშუალებას არ მაძლევდა.

შემწვარი კარტოფილი ხრაშუნა ქერქით: საჭიროა თუ არა წყლის დამატება?

მიუხედავად იმისა, რომ ამ კერძის მომზადება ძალიან მარტივია, არსებობს რამდენიმე საიდუმლო, რაც კარტოფილს ნამდვილად გემრიელს ხდის.

სწორი დაჭრა

ჩემი ერთ-ერთი მეგობარი ამტკიცებს, რომ გემრიელი კარტოფილი მხოლოდ გრძელ ნაჭრებად დაჭრის შემთხვევაში გამოდის. მაგრამ ეს ასე არ არის. წარმატებული მომზადების მთავარი პირობაა, რომ კარტოფილის ნაჭრები იყოს ზუსტად ერთნაირი ზომის. ამ გზით ისინი თანაბრად მომზადდება და შეიბრაწება. ამიტომ, აირჩიეთ საკუთარი ჭრის მეთოდი – ჩვეულებრივი ნაჭრები, მოგრძო ნაჭრები, კუბები ან მეოთხედები.

მოიშორეთ ზედმეტი სახამებელი

კარტოფილი, რომელიც ბევრ სახამებელს შეიცავს, საუკეთესოა პიურესთვის. მაგრამ შეწვისას სახამებელი უფრო ხელს უშლის, ვიდრე ეხმარება. ამიტომ უგემრიელესი კარტოფილის შესაწვავად რეკომენდებულია სახამებლის რაოდენობის შემცირება.

ამისათვის, კარტოფილი შეწვამდე 30 წუთით წყალში უნდა შეყოვნდეს. წყალში შეგიძლიათ მოათავსოთ მთლიანი კარტოფილები, ან უკვე ნაჭრებად დაჭრილი. ამ დროის განმავლობაში დიდი რაოდენობით სახამებელი გადავა წყალში და კარტოფილი შეწვის შემდეგ ხრაშუნა იქნება.

ტაფა

ძალიან მნიშვნელოვანია კარტოფილის შესაწვავად სწორი ტაფის გამოყენება. ეს უნდა იყოს სქელი, ფართო ფსკერის მქონე ტაფა. უმჯობესია, თუ ეს იქნება თუჯის ტაფა. თუ ასეთი არ გაქვთ, მაშინ ტაფა უნდა იყოს მიწვის საწინააღმდეგო საფარით, მაგრამ სქელი ძირით. თხელ, მსუბუქ ტაფაში კარტოფილი მომზადებას ვერ მოასწრებს და დაიწვება.

შეწვის სწორი დასაწყისი

ძალიან მნიშვნელოვანია კარტოფილის შეწვის პროცესის სწორად დაწყება. პირველ რიგში, გახსოვდეთ, რომ ზეთი, რომელშიც კარტოფილი შეიწვება, კარგად უნდა იყოს გაცხელებული. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ქერქი ვერ მოასწრებს ჩამოყალიბებას და კარტოფილი ძალიან ბევრ ცხიმს შეიწოვს. ამ კარტოფილს უფრო მოხარშულის გემო ექნება. კიდევ ერთი პირობა არის ის, რომ ტაფაზე კარტოფილის კარგად გამშრალი ნაჭრები უნდა მოათავსოთ. ამისათვის გამოიყენეთ ქაღალდის ხელსახოცი.

მოერევა

კიდევ ერთი შეცდომა, რომელსაც მე ვუშვებდი, ეს იყო ზედმეტი მორევა. მეგონა, რომ რაც უფრო ხშირად მოვურევდი კარტოფილს, მით ნაკლები იქნებოდა მისი დაწვის ალბათობა. მაგრამ რეალურად, კარტოფილის ხშირი მორევა მას ფაფად აქცევს. შეფ-მზარეულები გვირჩევენ კარტოფილის მორევას მხოლოდ 3-4-ჯერ. ტაფაში მოთავსების შემდეგ 4-5 წუთი დაელოდეთ, ქერქის წარმოქმნამდე და მხოლოდ ამის შემდეგ მოურიეთ.

არ დაამატოთ ზედმეტი წყალი

ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული შეცდომა, რომელიც იწვევს შემწვარი კარტოფილის დაშლას, არის ზედმეტი წყლის დამატება. ბევრი ადამიანი ტაფაში წყალს ამატებს, რადგან ფიქრობს, რომ კარტოფილი სხვანაირად არ მომზადდება. არ არის საჭირო ამის გაკეთება. ჭარბი წყალი კარტოფილს არბილებს და ფორმას აკარგვინებს. ის რეალურად ჩაშუშული გამოვა და არა შემწვარი.

ამავე მიზეზით, არ უნდა დააფაროთ ტაფას თავსახური შეწვის დასაწყისშივე. ჯერ დაელოდეთ სანამ ოქროსფერი ქერქი გაჩნდება და შეწვის დასრულებამდე მხოლოდ 5-7 წუთით ადრე დაახურეთ თავსახური და ცეცხლი შეამცირეთ.

მარილი – სულ ბოლოს

იმისთვის, რომ კარტოფილის ქერქი ხრაშუნა იყოს, კერძს სათანადოდ მოაყარეთ მარილი. ბევრი დიასახლისის რჩევის საპირისპიროდ, კარტოფილს მარილი სულ ბოლოს უნდა მოაყაროთ, როცა უკვე მზად იქნება. თუ კარტოფილს თავიდანვე მოაყრით მარილს, ის გახდება რბილი და უფერული, დაბრაწული გვერდების გარეშე. სხვათა შორის, სანელებლები და მწვანილიც უნდა დავამატოთ ბოლოს, რათა შეწვის პროცესში არ დაიწვას.

ჩვენი რჩევების გათვალისწინებით, თქვენი შემწვარი კარტოფილი ხრაშუნა და არომატული იქნება.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს