ძნელი წარმოსადგენია ქალაქის სკვერები კაშკაშა ზაფრანების გარეშე, მაგრამ ცოტამ თუ იცის, რომ ბავშვობიდან ჩვენთვის ასე ნაცნობ ყვავილებს შეუძლიათ არა მხოლოდ თვალის თვალის გახარება, არამედ სარგებლის მოტანაც. ზაფრანის ჩაი მრავალი დაავადების სამკურნალო საშუალებაა, რომელიც ანაცვლებს ჩვეულებრივ აბებს.
ერთ დღეს, აგარაკზე, ჩვენმა მეზობელმა გვთხოვა ნებართვა, რომ ჩვენი ეზოდან ზაფრანის პატარა თაიგული შეეგროვებინა. ვინაიდან ეს ყვავილები იშვიათად გამოიყენება თაიგულებისთვის, ვკითხეთ, რისთვის სჭირდებოდა. აღმოჩნდა, რომ ჩვენი მეზობელი გატაცებული იყო სხვადასხვა დაავადების სამკურნალო შინაურული რეცეპტებით. ზაფრანა ჩაის მოსამზადებლად სჭირდებოდა. მან რამდენიმე რეცეპტი გაგვიზიარა, რომელსაც ვივიენის დღევანდელ სტატიაში შემოგთავაზებთ.
ვისთვის არის სასარგებლო ზაფრანის ჩაი?
ზაფრანა ფართოდ გამოიყენება ყვავილების გაზონების მოსართავად როგორც ქალაქებში, ასევე სოფლებში. ეს ყვავილი კარგად ხარობს თითქმის ნებისმიერ ნიადაგზე. ის ყვავის ზაფხულის დასაწყისიდან ყინვამდე, რის წყალობითაც ყვავილების კაშკაშა ფერი ძალიან დიდხანს ახარებს თვალს.
გარდა ამისა, ზაფრანა იცავს სხვა მცენარეებს მავნებლებისა და პარაზიტებისგან. მისი მძაფრი სუნი აფრთხობს ბუგრებს, კოლორადოს ხოჭოებს და რწყილებს. ზაფრანა ასევე გამოიყენება როგორც სასუქი და ნიადაგის სოკოს საწინააღმდეგო საშუალება. და რადგან ეს ყვავილები შეიცავს ბევრ სასარგებლო ნივთიერებას, ისინი ფართოდ გამოიყენება მედიცინაშიც.
ზაფრანის ჩაის სარგებელი და მომზადების წესები
ეთერზეთების, ფლავონოიდების, მინერალებისა და ვიტამინების არსებობის წყალობით ზაფრანა სარგებელს მოუტანს მთელ ორგანიზმს.
კუჭქვეშა ჯირკვლისთვის. ჩაის მოსამზადებლად აიღეთ ზაფრანის ერთი ხმელი ყვავილი, დაასხით 1 ჭიქა მდუღარე წყალი და გააჩერეთ 15 წუთის განმავლობაში. ამის შემდეგ გადაწურეთ და გაყავით 4 ნაწილად. მიიღეთ ნაყენი 4-ჯერ დღეში, ერთი თვის განმავლობაში. თუ პანკრეატიტი გამწვავებულია, სპეციალისტები ურჩევენ თითო სუფრის კოვზი ნაყენის მიღებას ყოველ 2 საათში.
გაციებისთვის. გაციების სიმპტომების შესამსუბუქებლად და გამოჯანმრთელების დასაჩქარებლად რეკომენდებულია ნაყენის მომზადება 1 ს/კ ზაფრანის გამხმარი ყვავილებით და ჭიქა მდუღარე წყლით. გააჩერეთ ნაყენი 2 საათის განმავლობაში, შემდეგ გადაწურეთ. უნდა მიიღოთ დღეში 3-ჯერ, 2 ს/კ, ჭამის წინ.
სისხლძარღვების გასამაგრებლად. აიღეთ 2 ს/კ ზაფრანის ხმელი ყვავილები და 1 ს/კ გამხმარი ქაფურა, დაასხით 500 მლ მდუღარე წყალი. გააჩერეთ ნახევარ საათამდე და შემდეგ გაწურეთ. მიიღეთ 1 ჭიქა ნაყენი ჭამის წინ 3-ჯერ დღეში. ეს საშუალება ხელს შეუწყობს სისხლძარღვების კედლების გამაგრებას და ასევე ხელს შეუწყობს დაჩქარებულ შეხორცებას.
ღვიძლის დაავადებებისათვის. თუ გაწუხებთ ღვიძლის დაავადებები, უნდა გამოიყენოთ ზაფრანის ნაყენი. ამისათვის, უნდა აიღოთ 5 მთლიანი ხმელი ყვავილი, დაასხათ 1 ლიტრი წყალი და მიიყვანოთ ადუღებამდე. ამის შემდეგ უნდა ადუღოთ კიდევ 3 წუთის განმავლობაში. გაფილტრული ნახარში უნდა მიიღოთ თითო ჭიქა საუზმისა და ვახშმის წინ, 30 დღის განმავლობაში. ერთკვირიანი შესვენების შემდეგ, კურსი შეიძლება განმეორდეს. ეს ნახარში ასევე შეიძლება გამოყენებულ იქნას მეტაბოლიზმის გასაუმჯობესებლად.
არტერიული წნევის ნორმალიზებისთვის. გაწუხებთ მაღალი წნევა? თქვენ დაგეხმარებათ ზაფრანა პიტნასთან და კალენდულასთან ერთად. შეურიეთ სამივე ინგრედიენტი თანაბარი პროპორციებით. 1 ს/კ ნარევს დაასხით 1 ჭიქა მდუღარე წყალი და გააჩერეთ 15 წუთი. ამის შემდეგ გადაწურეთ, დაუმატეთ 1 ჩაის კოვზი თაფლი და დალიეთ ჭამამდე ნახევარი საათით ადრე.
ჭიების საწინააღმდეგოდ. ჭიების მოსაშორებლად მოამზადეთ ზაფრანის ნაყენი. ამისთვის 1 ს/კ გამხმარ ყვავილებს დაასხით ერთი ჭიქა მდუღარე წყალი და გააჩერეთ რამდენიმე საათის განმავლობაში. ამისათვის შეგიძლიათ გამოიყენოთ თერმოსი. დღის განმავლობაში მიიღეთ 2 ს/კ ნაყენი, ყოველ 2-3 საათში. გაითვალისწინეთ, რომ ეს უნდა იყოს დროის თანაბარი პერიოდები.