ჩვენ ვცხოვრობთ მრავალფეროვნების ეპოქაში და პროდუქტების უმეტესობა ჩვენთვის ნაცნობი და გასაგებია. მაგრამ ხშირად არ ვიცით ყველა ჩვენთვის ცნობილი პროდუქტის თვისებების შესახებ. მაგალითად, კამის თესლი შეიძლება იყოს არა მხოლოდ არომატული სუნელი სხვადასხვა კერძისთვის, არამედ სასარგებლო დანამატიც ჩვენი ორგანიზმისთვის. ვივიენის დღევანდელ სტატიაში გიამბობთ, რაში მდგომარეობს მისი დადებითი ეფექტი და როგორ მივიღოთ კამა სწორად ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად.
როდესაც აგარაკზე ყოფნისას ჩემს მეზობელს ვესტუმრე, მაგიდაზე შევნიშნე კამის თესლით სავსე უზარმაზარი პარკი. თავიდან ძალიან გამიკვირდა, რადგან მეზობლების ბოსტანი მთლიანად გადავსებული იყო და ამ რაოდენობის კამის დასათესი ადგილი ნამდვილად აღარ იყო. მაგრამ აღმოჩნდა, რომ მეზობელი კამას თესლის სახით იყენებდა, რათა სწრაფად გამოჯანმრთელებულიყო გაციებისგან. მისი თქმით, კამის თესლს უამრავი სასარგებლო თვისება გააჩნია.
რა სარგებელი აქვს კამის თესლს და როგორ გამოვიყენოთ
კამის თესლი ყავისფერია, აქვს ოვალური ფორმა და გემოთი კვლიავის მსგავსია. თესლის ქიმიური შემადგენლობა განსხვავებულია ახალი მწვანილისგან, რის გამოც კამა ძალიან უნივერსალური მწვანილია. სამკურნალო თვისებების გამო კამის თესლი აქტიურად გამოიყენება მედიცინაში.
კამის თესლის სარგებელი და ზიანი
კამის თესლის სწორად მისაღებად, მნიშვნელოვანია გვესმოდეს, რამდენად სასარგებლოა ის ორგანიზმისთვის.
კამის თესლი შეიცავს ნივთიერება ევგენოლს. ის ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის ნორმალიზებას. კამის თესლში შემავალი ზეთები და ფლავონოიდები ასტიმულირებს პანკრეასის მიერ ინსულინის გამომუშავებას. ეს ხელს უწყობს სისხლში გლუკოზის უეცარი მატების თავიდან აცილებას, რაც ძალიან სასარგებლო იქნება დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის.
ვიტამინი C, რომელსაც აგრეთვე შეიცავს კამის თესლი, არის ანტიოქსიდანტი. ის აძლიერებს იმუნურ სისტემას და საშუალებას აძლევს მას წინააღმდეგობა გაუწიოს სხვადასხვა ვირუსებს, სოკოებს და ინფექციებს.
თესლში შემავალი კალიუმი ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობის შენარჩუნებას და ხელს უშლის გულის დაავადებების განვითარებას. თესლის მიღება ამცირებს ცუდ ქოლესტერინს და აწესრიგებს არტერიულ წნევას.
ეთერზეთები და B ჯგუფის ვიტამინები ხელს უწყობს მარტივ ჩაძინებას და უზრუნველყოფს ჯანსაღ ძილს. გარდა ამისა, თესლს აქვს დამამშვიდებელი ეფექტი და ებრძვის სტრესის შედეგებს.
თესლში შემავალი საკვები ბოჭკოები ააქტიურებს ნაწლავების პერისტალტიკას. გარდა ამისა, მათი ანთების საწინააღმდეგო თვისებები ხელს უწყობს დიარეის მკურნალობას.
ფლავონოიდები ამცირებს მენსტრუალური ტკივილის ინტენსივობას და ასევე ამსუბუქებს პმს-ის მიმდინარეობას.
კამის თესლი შეიძლება დაგეხმაროთ გაციების ეფექტებთან ბრძოლაში. მას აქვს შესანიშნავი აღდგენითი ეფექტი და ხელს უწყობს ნახველის უფრო აქტიურ გამოდევნას სველი ხველის დროს.
ვინაიდან კამის თესლი შეიცავს უამრავ A ვიტამინს, მისი მიღება დადებითად აისახება მხედველობაზე. გარდა ამისა, მისი მოხმარება აუმჯობესებს კანის, თმისა და ფრჩხილების მდგომარეობას.
კამის თესლის ყველა სასარგებლო თვისების მიუხედავად, ის სიფრთხილით უნდა მიიღონ დაბალი წნევის მქონე ადამიანებმა. ვინაიდან კამის თესლი კიდევ უფრო ამცირებს არტერიულ წნევას, მისმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს თავბრუსხვევა და სისუსტე. გარდა ამისა, მათ, ვისაც ნაღვლის ბუშტის დაავადებები აწუხებთ, უარი უნდა თქვან კამის თესლის გამოყენებაზე.
როგორ მივიღოთ კამის თესლი
კამის თესლს ჩვეულებრივ მოიხმარენ ჩაის, ნაყენის ან ნახარშის სახით.
- 1.დამამშვიდებელი ეფექტისთვის. აადუღეთ 1 ლ წყალი და დაუმატეთ 1 ს.კ. კამის თესლი. ადუღეთ ნარევი 10 წუთის განმავლობაში და შემდეგ გააგრილეთ. მიიღეთ ნახარში 3-ჯერ დღეში მცირე ყლუპებით.
- 2. გაციების დროს. დაასხით 1 ს.კ კამის თესლს 400 მლ მდუღარე წყალი და ადუღეთ 3 საათის განმავლობაში. პროდუქტი უნდა მიიღოთ თითო სუფრის კოვზი – 5-ჯერ დღეში.
- 3. პანკრეასისა და კუჭ-ნაწლავის ტრაქტისთვის. 1 ჩაის კოვზ კამის თესლს დაასხით ერთი ჭიქა მდუღარე წყალი და გააჩერეთ 40 წუთის განმავლობაში. ნაყენი უნდა მიიღოთ დღეში მხოლოდ 3 სუფრის კოვზი.