ვაშლის სარგებელი. რა დაემართება ორგანიზმს, თუ მას ყოველდღე მიირთმევთ

385

რომელ ხილს შეიძლება ეწოდოს ყველაზე პოპულარული მსოფლიოში? თამამად შეგვიძლია ვთქვათ, რომ ეს არის ვაშლი. ვაშლს სიამოვნებით მიირთმევენ ბავშვებიც და ზრდასრულებიც, მას იყენებენ დესერტებისა და ნამცხვრების მოსამზადებლად და ასევე მოიხმარენ სუფთა სახით. ეს ხილი იმ ადამიანების რაციონშია, რომლებიც სწორ კვებას ირჩევენ. ეს არც არის გასაკვირი, რადგან ვაშლის სარგებელი დადასტურებულია მრავალი გამოკვლევით. თუმცა ყველამ არ იცის, რა დაემართება ორგანიზმს, ვაშლის ყოველდღე მირთმევის შემთხვევაში.

სამსახურში ხანგრძლივი სტრესული პერიოდის შემდეგ ვიგრძენი ჯანმრთელობის გაუარესება. იმისთვის, რომ თვითმკურნალობა არ ჩამეტარებინა, რჩევისთვის ექიმს მივმართე. სპეციალისტმა დაადგინა, რომ ორგანიზმი გარკვეული ვიტამინების დეფიციტს განიცდიდა. დღის რეჟიმთან და საკვები დანამატების გამოყენებასთან დაკავშირებული რეკომენდაციების გარდა, ექიმმა მირჩია რაციონში ვაშლის დამატება. მისი რჩევით, ყოველდღე დავიწყე მინიმუმ 2 ვაშლის ჭამა. გასაკვირია, მაგრამ ძალიან მალე ჩემი ჯანმრთელობა გაუმჯობესდა. ამიტომ, ასეთი ჯანსაღი ხილი ახლა სულ არის ჩემს ყოველდღიურ რაციონში.

ვაშლის სარგებელი ჯანმრთელობისთვის

ვაშლი ლიდერია C ვიტამინის შემცველობით, ასევე A, K, E ვიტამინებით. ვაშლი შეიცავს ბევრ მინერალს, როგორიცაა კალციუმი, მაგნიუმი, რკინა და კალიუმი. ფრუქტოზა, ორგანული მჟავეები და ფლავონოიდები – ეს ყველაფერი ვაშლს ჩვენი ჯანმრთელობისთვის უნიკალურ პროდუქტად აქცევს.

სწორედ ამიტომ ექიმები გვირჩევენ დღეში მინიმუმ 2 ვაშლის მირთმევას, დადებითი შედეგის მისაღებად. მაქსიმალური სარგებელი რომ იგრძნოთ, რაოდენობა უნდა გაზარდოთ 3-4 ცალამდე. ვაშლი უნდა მიირთვათ მთელი დღის განმავლობაში, რამდენიმე ჯერზე. ექსპერტები აღნიშნავენ, რომ ასეთი კვებიდან 6 კვირის განმავლობაში, ხელშესახები შედეგი მიიღება, ჯანმრთელობის გაუმჯობესების სახით.

რატომ არის კარგი ვაშლის რეგულარული მოხმარება?

ვაშლის რეგულარული მოხმარება გააუმჯობესებს თქვენი ორგანიზმის მდგომარეობას რამდენიმე მაჩვენებლით.

საჭმლის მონელება. ვაშლის რეგულარული მოხმარება აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას. ხილში არსებული საკვები ბოჭკოები ხელს უშლიან შეკრულობას და ხელს უწყობენ ნაწლავების საერთო ჯანმრთელობის შენარჩუნებას. ვაშლი საკმაოდ შემავსებელი პროდუქტია, ამიტომ ის შესანიშნავია, როგორც დიეტის შემადგენელი ნაწილი.

გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ჯანმრთელობა. ვინაიდან ვაშლი მდიდარია უჯრედისით, ის ხელს უწყობს ცუდი ქოლესტერინის დონის კონტროლს. ეს ხელს უშლის სისხლძარღვების ბლოკირებას და ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების განვითარების რისკს. შემადგენლობაში შემავალი პოლიფენოლები ამცირებს არტერიულ წნევას, ხოლო კალიუმი ადუნებს სისხლძარღვებს და აძლიერებს გულის კუნთს.

კიბოს რისკის შემცირება. ვინაიდან ვაშლში შემავალი პოლიფენოლები ანტიოქსიდანტებია, მათ ძლიერი ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი გააჩნიათ. სწორედ ისინი ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს, ხელს უშლიან კიბოს უჯრედების განვითარებას. ამრიგად, ვაშლის ჭამა ამცირებს კიბოს რისკს.

იმუნიტეტი. ვინაიდან ვაშლი შეიცავს დიდი რაოდენობით C ვიტამინს, ის აძლიერებს იმუნურ სისტემას. ეს, თავის მხრივ, აუმჯობესებს მედეგობას ინფექციების მიმართ, რაც განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია გაციების დროს.

სისხლში შაქრის დონე. ვაშლი დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვებია, ამიტომ ის უზრუნველყოფს სისხლში შაქრის დონის ნელ მატებას, რაც ხელს უწყობს გლუკოზის უეცარი მატების თავიდან აცილებას. ეს მნიშვნელოვანია დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის. თუმცა, ვაშლი შეიცავს ფრუქტოზას, ამიტომ სისხლში შაქრის მაღალი შემცველობის მქონე ადამიანებს ურჩევენ, ზედმეტად არ გამოიყენონ ეს ხილი.

კანის მდგომარეობა. ვაშლი შეიცავს დიდი რაოდენობით უჯრედისს. ცნობილია, რომ მას დადებითი გავლენა აქვს კანის მდგომარეობაზე. უჯრედისი ხელს უწყობს ნაწლავების ჯანსაღ მდგომარეობას, რაც პირდაპირ გავლენას ახდენს კანის მდგომარეობაზე. ის უფრო ელასტიური და მტკიცე ხდება, მისი ფერი კი უფრო სუფთა და ჯანსაღი. გარდა ამისა, ვაშლი შეიცავს A ვიტამინს, რომელიც ასევე აუმჯობესებს კანის ელასტიურობას და ებრძვის ნაოჭებს.

ტვინის მუშაობა. ვაშლი შეიცავს ნივთიერება კვერცეტინს. ის ცნობილია იმით, რომ იცავს თავის ტვინს თავისუფალი რადიკალების მოქმედებისგან, უფრო სწორედ მათთან დაკავშირებული ჟანგვითი პროცესებისგან. კვერცეტინი ხელს უწყობს ნეირონების სიცოცხლის გახანგრძლივებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებით. ვაშლი ასევე ზრდის აცეტილქოლინის რაოდენობას ტვინში, აუმჯობესებს კონცენტრაციას და მეხსიერებას. ეს ამცირებს ალცჰეიმერის და პარკინსონის დაავადებების განვითარების რისკს.

როგორც ხედავთ, ვაშლის სარგებელი საერთოდ არ არის გადაჭარბებული. იმისთვის, რომ უმი ვაშლის ჭამა არ მოგბეზრდეთ, შეგიძლიათ მისგან პერიოდულად ჯანსაღი დესერტები მოამზადოთ. მაგალითად, „შარლოტა” ვაშლით გარანტირებულად მოსწონთ როგორც ბავშვებს, ასევე ზრდასრულებს.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს