ნუტრიციოლოგმა ოლგა ილიჩევამ განმარტა, თუ რამდენად სასარგებლო შეიძლება იყოს აკროშკა.
დიეტოლოგმა ილიჩევამ ყურადღება გაამახვილა იმ ფაქტზე, რომ აკროშკაში არსებული ცივი ახალი კარტოფილი არის რეზისტენტული სახამებლის წყარო – განსაკუთრებული უჯრედისის ტიპის, რომელიც წარმოადგენს საკვებს ნაწლავის სასარგებლო ბაქტერიებისთვის. რეზისტენტული სახამებლის გადამუშავებით ბაქტერიები იწყებენ მოკლეჯაჭვოვანი ცხიმოვანი მჟავეების გამომუშავებას, მათ შორის ბუტირის მჟავის, რომელიც სასარგებლო გავლენას ახდენს ნაწლავის კედლების მდგომარეობაზე. შედეგად, ნაწლავები და მისი ლორწოვანი გარსები უკეთესად დაცული ხდება დაზიანებისგან. გარდა ამისა, რეზისტენტული სახამებლის მოხმარება აუმჯობესებს ცხიმების წვას.
ილიჩევამ აღნიშნა, რომ შესაძლებელია აკროშკის სხვა ვარიანტის მომზადებაც, კარტოფილის ნაცვლად ბოლოკის გამოყენებით.
გარდა ამისა, დიეტოლოგმა რეკომენდაცია გაუწია კერძის მოსამზადებლად ბუნებრივი ინგრედიენტების გამოყენებას.
„ბევრად უფრო სასარგებლოა აკროშკა, რომელიც შეზავებულია ნამდვილი ფერმენტირებული ბურახით, ვიდრე ის, რომელიც შეზავებულია ბოთლის გაზიანი სასმელით. ნატურალური ბურახი შეიცავს ცოცხალ ლაქტობაქტერიებს, ორგანულ მჟავეებს, ბაქტერიული მეტაბოლიზმის პროდუქტებს – ის არის ცოცხალი პრობიოტიკი და მეტაბიოტიკი“, – განაცხადა სპეციალისტმა.
აკროშკის მოსამზადებლად ასევე შეგიძლიათ გამოიყენოთ ნატურალური ფერმენტირებული რძის პროდუქტები – კეფირი, იოგურტი, აციდოფილინი. მთავარია, რომ ორგანიზმი მათ კარგად იტანდეს.
„აკროშკა შეიცავს დიდი რაოდენობით უჯრედისს, რომელიც გაგრძნობინებთ დანაყრების შეგრძნებას, დიდი ხნით აკმაყოფილებს შიმშილს, აუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელი სისტემის მუშაობას და ხელს უწყობს კუჭის მოქმედების რეგულარულობას“, – ხაზგასმით აღნიშნა ექსპერტმა.
მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.