ექიმმა სერგეი აგაპკინმა თქვა, რომ ფრუქტოზის, როგორც დამატკბობლის გამოყენება – არ შეიძლება. მან ასეთ შემცვლელს ღვიძლისათვის საშიში უწოდა.
შაქრის ბოროტად გამოყენება – დღეს განიხილება ინსულინრეზისტენტობის, სიმსუქნისა და მასთან დაკავშირებული დაავადებების გავრცელების ერთ-ერთ მთავარ ფაქტორად. დიაბეტით დაავადებულმა ადამიანებმა მთლიანად უნდა გამორიცხონ დამატებული შაქარი თავიანთი რაციონიდან. თუმცა დამატკბობლების არჩევისას ფრთხილად უნდა იყოთ – მაგალითად, ფრუქტოზამ, როგორც ასეთმა შემცვლელმა, შეიძლება სერიოზული ზიანი მიაყენოს ორგანიზმს.
ფრუქტოზას სუფთა სახით გამოყენება არ შეიძლება, – თქვა ექიმმა სერგეი აგაპკინმა. მან აღნიშნა, რომ შაქრის ფრუქტოზით ჩანაცვლებამ შეიძლება გამოიწვიოს ღვიძლის ცხიმოვანი დაავადება.
„სამწუხაროდ, ფრუქტოზას ჩვენი ორგანიზმი თითქმის არასოდეს იყენებს სუფთა სახით, ამიტომ ღვიძლი იწყებს დაძაბულ მუშაობას, თითქმის მაშინვე გადაამუშავებს მას ცხიმებად და ეს სწრაფად იწვევს ღვიძლის არაალკოჰოლური ცხიმოვანი დაავადების გაჩენას“, – თქვა ექიმმა.
სერგეი აგაპკინმა ყურადღება გაამახვილა იმაზე, რომ ბევრი მკვლევარი ღვიძლის ცხიმოვანი დაავადების შემთხვევებს უკავშირებს ტკბილი გაზიანი სასმელების მოხმარებას, რომლებიც ხშირად ფრუქტოზის სიროფით არის გაჯერებული.
როგორია ღვიძლის არაალკოჰოლური ცხიმოვანი დაავადების სიმპტომები. დაავადებამ, რომელსაც ახასიათებს ღვიძლის პათოლოგიური გაცხიმოვნება, შეიძლება გამოიწვიოს სიყვითლე, რაც იწვევს კანისა და თვალების მოყვითალო ელფერს, ასევე სისხლჩაქცევებს და კანის ქავილს. ასევე შესაძლებელია შარდის გამუქება, შებერილობა, ღებინება, მუქი და წებოვანი განავალი და ცნობიერების დაბინდვის ეპიზოდები.
მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.