კუჭ-ნაწლავის დაავადებების მქონე ადამიანებმა უმჯობესია გამომშრალი პური მიირთვან

121

დიეტოლოგი ტატიანა მეშჩერიაკოვა: ახლად გამომცხვარი პური არავინ არ უნდა ჭამოს, ზოგიერთი დაავადების დროს კი ეს განსაკუთრებით საშიშია.

დიეტოლოგმა მეშჩერიაკოვამ ინტერვიუში თქვა, რომ ახლად გამომცხვარი პური, რომელიც ბოლომდე არ არის გაგრილებული, ძნელად მოსანელებელი პროდუქტია. მისი რბილი მასა, რომელშიც სახამებლის დაშლის პროცესები გრძელდება, საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში მოხვედრისას ხდება წებოვანი და მკვრივი და არ შეიწოვს კუჭის წვენს. შედეგად ხდება დუღილის პროცესები, იმატებს კუჭის მჟავიანობა და ადამიანს აქვს დისკომფორტისა და სიმძიმის შეგრძნება.

ტატიანა მეშჩერიაკოვამ აღნიშნა, რომ კუჭ-ნაწლავის დაავადებების მქონე ადამიანებისთვის უმჯობესია გამომშრალი პურის ჭამა.

„კუჭის, საყლაპავისა და პანკრეასის დაავადებების მქონე ადამიანებს ეკრძალებათ ახლად გამომცხვარი პურის ჭამა – რეკომენდებულია უკვე მთლიანად გაციებული ან ტოსტერში გამომშრალი პურის გამოყენება“, – თქვა ექსპერტმა.

დიეტოლოგმა ყურადღება გაამახვილა იმაზეც, რომ პურის პროდუქტების ხორცთან და ცხოველური ცილებით მდიდარ სხვა საკვებთან (თევზი, ფრინველის ხორცი, რძე) კომბინაცია არასასურველია. უპირველეს ყოვლისა, ეს ეხება თეთრ პურს, უმაღლესი ხარისხის ხორბლის ფქვილისგან დამზადებულ ცომეულს.

„პურსა და ცილოვან საკვებს კუჭში დაშლის პროცესების სხვადასხვა სიჩქარე აქვს. უმეტეს შემთხვევაში, ამ პროდუქტების კომბინაციამ შეიძლება გამოიწვიოს სიმძიმის, დისკომფორტის და დუღილის შეგრძნება“, – თქვა სპეციალისტმა.

დიეტოლოგი გადაჭარბებულ ზომად მიიჩნევს პურზე უარის თქმას წონის დასაკლებად. მეშჩერიაკოვას თქმით, მაღალი ხარისხის პური არის ორგანიზმისთვის ძალიან მნიშვნელოვანი ვიტამინების (კერძოდ ვიტამინების B, E და C) და მინერალური ნივთიერებების წყარო, მათ შორის ისეთი ცნობილი იმუნიტეტის გამაძლიერებლების, როგორიცაა სელენი, თუთია და რკინა. ადამიანებს, რომლებიც წონაში დაკლებას ცდილობენ, ექიმი ურჩევს მიირთვან პური 150 გრამამდე (დღეში), სასურველია არა საღამოს და უპირატესობა მიანიჭონ მთელი მარცვლეულის ან ჭვავის ფქვილისგან დამზადებულ პროდუქტებს.

მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.