ექიმი უმნოვი. ღვინოზე დამოკიდებულება ვნებს თირკმელებს და ზრდის დიაბეტის განვითარების რისკს

118

ექიმი ალექსანდრე უმნოვი: ღვინის ხშირი მოხმარება ზრდის ჯანმრთელობის მრავალი პრობლემის რისკს.

ბევრი ადამიანი აღიქვამს ღვინოს (მაგალითად, წითელს) ჯანმრთელობისთვის გაცილებით ნაკლებად სახიფათო სასმელად, ვიდრე არაყს ან სხვა ძლიერ ალკოჰოლს. მას ხშირად მიირთმევენ მოსადუნებლად დღის ბოლოს ან სადილის სასიამოვნო დამატებად. ექიმმა უმნოვმა ინტერვიუში თქვა, რომ ღვინო არც ისეთი უვნებელია, როგორც ერთი შეხედვით ჩანს და მისი დალევის ჩვევამ მიზეზით ან უმიზეზოდ შეიძლება სერიოზულად ავნოს ორგანიზმს.

ძვლები. სპეციალისტმა აღნიშნა, რომ ღვინოზე დამოკიდებულებამ შეიძლება გააუარესოს ჩონჩხის მდგომარეობა და ხელი შეუწყოს ძვლების შესუსტებას და მტვრევადობას.

„ღვინის ბოროტად გამოყენება დამანგრევლად მოქმედებს უჯრედულ პროცესებზე, რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან ძვლოვანი ქსოვილის წარმოქმნაზე, ზრდის მოტეხილობების სიხშირეს“, – განაცხადა უმნოვმა.

ტვინი და თავი. ექიმმა თქვა, რომ წითელი ღვინო შეიცავს ნივთიერებებს (მაგალითად, თირამინს), რომელიც იწვევს თავის ტკივილს. გარდა ამისა, ორგანიზმში მისი გადამუშავების პროდუქტები უარყოფითად მოქმედებს ტვინზე, ხელს უწყობს ნეირონების განადგურებას. ღვინის ალკოჰოლიკებს ემუქრებათ თავის ტვინის ქერქის ნაწიბურების განვითარება რისკი.

ჭარბი წონა და სისხლში შაქარი. უმნოვმა აღნიშნა, რომ ღვინოზე დამოკიდებულება ზრდის ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკს, ხელს უწყობს ცხიმის დაგროვების აქტიურ პროცესებსა და სისხლში შაქრის დონის მატებას.

„ღვინო კალორიული პროდუქტია. მისი ენერგეტიკული ღირებულება განისაზღვრება მის შემადგენლობაში ალკოჰოლისა და შაქრის კონცენტრაციით. ნებისმიერი სახეობის სასმელის 100 მლ შეიცავს 72-დან 235 კილოკალორიას“, – თქვა ექიმმა.

ღვიძლი. უმნოვის თქმით, ღვინის მოყვარულებს ღვიძლში ცხიმის დაგროვების რისკი ემუქრებათ.

თირკმლები. ღვინის დაშლა ზრდის თირკმელების დატვირთვას. თუ ეს ხშირად ხდება, წყვილი ორგანოს მუშაობა შეიძლება შეფერხდეს.

„ღვინის დალევამ შესაძლოა გამოიწვიოს პიელონეფრიტი და თირკმლის ქვების წარმოქმნა, რადგან თირკმელები იძულებულნი ხდებიან იმუშაონ გაზრდილი ინტენსივობით“, – თქვა სპეციალისტმა.

მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.