ფაფების დიდი ხნის მოყვარული ვარ და მათ შორის წიწიბურა ჩემი საყვარელია. მთავარია მარცვლეული გადავარჩიოთ, გავრეცხოთ და სწორად მოხარშოთ. იმის მოფიქრება, თუ რით მოვამზადოთ წიწიბურა, არ არის რთული, რადგან ის შესანიშნავად უხდება ბევრ პროდუქტს და გამოუცდელ დიასახლისსაც კი შეუძლია გაუმკლავდეს ამ ამოცანას.
თუ ხშირად გაწუხებთ კითხვა, თუ რით უნდა მოამზადოთ წიწიბურა, გირჩევთ, შეჩერდეთ საუკეთესო ვარიანტზე: მოხარშეთ ფაფა მარილის მინიმალური რაოდენობით. ის დიდხანს შეინახება მაცივარში და შესანიშნავი საფუძველი იქნება მსუყე და გემრიელი კერძებისთვის ბოსტნეულის ან ხორცის დამატებით. შეგიძლიათ ადუღებული რძეც დაასხათ, დაატკბოთ თაფლით ან შაქრით და მოუმზადოთ ბავშვს ჯანსაღი საუზმე.
მე მომწონს, როცა წიწიბურა ჰაეროვანი და ფანტიაა. ვამზადებ შემდეგნაირად. მარცვლეულს ვყრი ქვაბში ან სხვა ჭურჭელში, მსუბუქად ვამარილებ და ვავსებ სუფთა წყლით ისე, რომ მისი დონე წიწიბურაზე 2 სმ-ით მაღლა იყოს. ფაფა მიმყავს ადუღებამდე და შემდეგ დაბალ ცეცხლზე ვხარშავ, სანამ სითხე მთლიანად არ აორთქლდება. მარცვლეულის მზადყოფნაზე მიუთითებს ჭურჭლის ძირში სითხის არარსებობა. ხარშვისას წიწიბურას არ უნდა მოურიოთ, რადგან ამ შემთხვევაში ნამდვილი „ფაფა“ გამოვა.
რით მოვამზადოთ წიწიბურა?
ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ვინმეს მოეწონოს წიწიბურას ფაფა მისი სუფთა სახით, ამიტომ მას აუცილებლად ცხიმი სჭირდება. კარაქი უნდა მოათავსოთ ქვაბში მომზადებამდე რამდენიმე წუთით ადრე ან პირდაპირ თეფშზე. კონკრეტულად რას მიირთმევთ წიწიბურასთან ერთად: ბოსტნეულს, ხახვს, კატლეტს თუ სოსისს, ეს პირადი გემოვნების საკითხია.
წიწიბურას ძალიან უხდება ჩაშუშული ხორცი (ტუშონკა). ღორის, საქონლის, ქათმის, კურდღლის, იხვის ან ბატის ხორცის – ნებისმიერი. ჩაშუშული ხორცი შეგიძლიათ შეიძინოთ მაღაზიაში ან თავად მოამზადოთ. ამის გაკეთება აბსოლუტურად მარტივია, უბრალოდ დრო გჭირდებათ. შედეგი კი თქვენს ყველა მოლოდინს გადააჭარბებს, რადგან არაფერია უფრო გემრიელი, ვიდრე შინ მომზადებული ჩაშუშული (ტუშონკა) წიწიბურასთან ერთად.
მოხარშულ წიწიბურას შეგიძლიათ დაამატოთ ბოსტნეულის რაგუ, მომზადებული არომატული სანელებლების გამოყენებით. მიზანშეწონილია პირდაპირ თეფშზე დაამატოთ, დარჩენილი წვენი უხვად მოასხათ ფაფას.
წიწიბურას ფაფა ძალიან გემრიელი გამოდის, თუ მას სოუსით მიირთმევთ. მისი მომზადება შესაძლებელია ხორცის, სოკოს, ბოსტნეულის ან ნაღების საფუძველზე. სოუსი უნდა დაასხით ფაფას სუფრასთან მიტანისთანავე.
გამდნარი ქონი იდეალური საკმაზია
გამდნარი ქონი არის უნივერსალური დანამატი სხვადასხვა მარცვლეულის ფაფისთვის. შეგიძლიათ მოასხათ წიწიბურას და არ შეგეშინდეთ. და როცა მეორე დღეს გააცხელებთ, ტაფაში ჩატეხეთ ორიოდე კვერცხი, შეწვით და მიირთვით მასთან ერთად.
წიწიბურა შეგიძლიათ მოამზადოთ ხორცთან ერთად. ღორის ხორცი მირჩევნია, რადგან ის უფრო ცხიმიანია. ვინაიდან მარცვლეული უფრო სწრაფად იხარშება, რეკომენდებულია ხორცი შეწვათ მზესუმზირის ზეთში, სანამ ნახევრად არ მომზადდება. შემდეგ მას ემატება დაჭრილი ხახვი და გახეხილი სტაფილო. და როცა ბოსტნეული დაიბრაწება, დაუმატეთ გარეცხილი წიწიბურა. მოაყარეთ მარილი, წიწაკა და მოურიეთ. ერთხელ მოურიეთ საფუძვლიანად და საკმარისია, კოვზი ქვაბში აღარ ჩადოთ. ქვაბის შიგთავსი შეავსეთ წყლით ისე, რომ 2 სმ-ით ფარავდეს ყველაფერს, როცა ფაფა ადუღდება, ცეცხლს დაუწიეთ. როდესაც სითხე აორთქლდა, ეს ნიშნავს, რომ წიწიბურა უკვე მზად არის.
ნებისმიერ ფაფას უხდება ჩაშუშული ხორცი და წიწიბურაც არ არის გამონაკლისი წესიდან. თუ გსურთ ქმრისთვის გემრიელი წიწიბურა მოამზადოთ, ზემოდან რაც შეიძლება მეტი ხორცი მოაყარეთ! ზუსტად ეს ვურჩიე ჩემს მეგობარს ათი წლის წინ. ის ახალი გათხოვილი იყო და მე ჯერ არ ვიცოდი, რომ მისი ქმარი ვეგეტარიანელი იყო. ჩემმა მეგობარმა მოისმინა ჩემი სიტყვები და ყველაფერი ისე გააკეთა, როგორც ვასწავლე. წარმოგიდგენიათ, როგორ გაბრაზდა მისი ქმარი?! განსაკუთრებით მას შემდეგ, როცა მან დაცალა მთელი თეფში სიტყვებით „არ გინდა და ნუ გინდა“.
მიკვირს, როცა ხალხი ამბობს, რომ წიწიბურას ფაფას ვერ იტანს. დარწმუნებული ვარ, მათ უბრალოდ არ იციან, რით მოამზადონ წიწიბურა, რომ გემრიელი გამოვიდეს!