ორთოპედ-ტრავმატოლოგ ალექსეი ბაჟენოვის თქმით, ხაჭოს ჭამა მხოლოდ იმ შემთხვევაში უწყობს ხელს ძვლების გამაგრებას, თუ ის სათანადოდ არის ათვისებული.
ექიმმა ბაჟენოვმა ინტერვიუში თქვა, რომ ორგანიზმის მიერ კალციუმის შეწოვა დამოკიდებულია D ვიტამინის დონეზე. ამიტომ ხაჭო ყოველთვის არ ამაგრებს ძვლებს: არასწორად მოხმარების შემთხვევაში, თუ ადამიანს აქვს D ვიტამინის ნაკლებობა, ხაჭოდან კალციუმი არ გადავა ძვალ-სახსროვან სისტემაში.
ბაჟენოვმა დასძინა, რომ კალციუმის სრულ შეწოვას ხელს უწყობს რაციონი, რომელიც შეიცავს ამ მიკროელემენტის მრავალ სხვადასხვა წყაროს.
„ხაჭო არ არის კალციუმით მდიდარი ერთადერთი პროდუქტი: ის ასევე გვხვდება ხორცში, რძეში და ბევრ სხვა პროდუქტში. საქმე ეხება იმას, თუ რამდენად კარგად შეიწოვება ის“, – განაცხადა ექიმმა.
როგორ მივირთვათ ხაჭო, რომ მასში შემავალი სასარგებლო ნივთიერებები უკეთ შეიწოვოს? ხაჭო კალციუმის გარდა შეიცავს რკინას, A ვიტამინს და B ჯგუფის ვიტამინებს.
ხაჭოს ჭამის შემდეგ დაუყოვნებლივ არ უნდა დალიოთ ყავა ან ჩაი, რადგან ეს ხელს შეუშლის მისი სასარგებლო ნივთიერებების შეწოვას.
ყველაზე ჯანსაღი ვარიანტია ხაჭოს მიღება ბოსტნეულთან და მარცვლეულის პურთან ერთად. მისაღებია ხაჭოსა და თხილის კომბინაცია.
ხაჭოს ყიდვისას ყურადღება უნდა მიაქციოთ შემადგენლობას: არ უნდა შეიცავდეს მცენარეულ ცხიმებს, სახამებელს და დანამატებს.
ხაჭო არ უნდა იყოს შერწყმული ცხოველური ცილების სხვა წყაროებთან – ხორცპროდუქტებთან ან თევზთან.
ხაჭო უკვე შეიცავს შაქარს (რძის შაქარი ლაქტოზა), ამიტომ არ უნდა დაამატოთ მას რაიმე ტკბილი, რათა არ გაიზარდოს გლიკემიური დატვირთვა.
მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.