მეცნიერები: ყავა უზმოზე იწვევს კიბოს და დიაბეტს. ექიმმა კოტელნიცკიმ თქვა, რომ ყავის სასარგებლო თვისებები უარყოფითს აჭარბებს

808

უამრავი ადამიანისთვის დღის დასაწყისი ასოცირდება არა მსუყე საუზმესთან, არამედ ფინჯან ყავასთან, ბევრი კი დილის კვებასაც გამოტოვებს ხოლმე და მხოლოდ გამამხნევებელ სასმელს ამჯობინებს. თუმცა, მეცნიერები თვლიან, რომ ეს ჩვევა შეიძლება საფრთხის შემცველი იყოს.

ამ საფრთხის ორი მიზეზი არსებობს. პირველი მიზეზი ძალიან მარტივია: უზმოზე ყავის დალევა იწვევს სისხლში შაქრის დონის მკვეთრ მატებას, რაც ზრდის დიაბეტის განვითარების რისკს და ასევე გულისა და სისხლძარღვების პრობლემებს.

მეორე მიზეზი დაკავშირებულია სასმელის განსაკუთრებულ ზემოქმედებასთან საყლაპავისა და კუჭის გამყოფ სარქველზე: ის დუნდება, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს გულძმარვა და საყლაპავის სისტემატური ანთება, რაც, თავის მხრივ, შეიძლება გახდეს კიბოს რისკ-ფაქტორი. ყავის უსაფრთხო მოხმარება გულისხმობს მის დალევას მსუყე საუზმის შემდეგ, რომელიც შეიცავს ტუტე პროდუქტებს, როგორიცაა ომლეტი, ავოკადო და სხვა.

ყავის სარგებელი

ყავის ბევრი მოყვარულისთვის ეს უფრო მეტია, ვიდრე უბრალოდ მოხალული მარცვლების სუნი და რბილი, მდიდრული გემო. მოხალვის დროს ტემპერატურისა და დროის განსხვავება იწვევს მარცვლების ღია, საშუალო და მუქ შეფერილობას. ეს განსაზღვრავს ყავის გემოს მრავალფეროვნებას.

რა არის კოფეინი?

„ყავა შეიცავს კოფეინს. კოფეინი არის სტიმულატორი, რომელიც ააქტიურებს ცენტრალურ ნერვულ სისტემას. სწორედ ამიტომ არის, რომ დილით ჭიქა ყავის შემდეგ თავს უფრო ფხიზლად და ენერგიულად გრძნობთ”, – ამბობს დიეტოლოგი ნიკიტა კოტელნიცკი.

ძალიან ბევრი კოფეინი შეიძლება საზიანო იყოს. სასმელმა შეიძლება გამოიწვიოს გვერდითი მოვლენები, როგორიცაა შფოთვა, თავბრუსხვევა, თავის ტკივილი და აჩქარებული გულისცემა. თუ გაქვთ რომელიმე მათგანი, შესაძლოა დაგჭირდეთ კოფეინის შემცირება ან მისი რაციონიდან გამორიცხვა.

დახმარება დეპრესიის დროს

„ყავა და კოფეინის მოხმარება დაკავშირებულია დეპრესიის შემცირებულ რისკთან. ყველაზე მნიშვნელოვანი ეფექტები დაფიქსირდა ადამიანებში, რომლებიც ყოველდღიურად მოიხმარდნენ 68-დან 509 მილიგრამამდე კოფეინს“.

სიძლიერის მიხედვით, ფინჯანი ყავა შეიძლება შეიცავდეს 95-200 მილიგრამ კოფეინს.

ყავა შეიცავს ანტიოქსიდანტებს

ყავის მარცვლები – არის თესლი ყავის ხის პატარა ნაყოფის შიგნით. თესლიც და ნაყოფიც მდიდარია ანტიოქსიდანტებით. ადამიანის ყოველდღიურ რაციონში ანტიოქსიდანტების ერთ-ერთი მთავარი წყარო – ყავაა. ანტიოქსიდანტები აუცილებელია, რადგან მათ შეუძლიათ თავიდან აიცილონ ან შეანელონ თქვენი სხეულის უჯრედების ზოგიერთი სახის დაზიანება.

ყავამ შეიძლება შეამციროს ტიპი 2 დიაბეტის რისკი

ტიპი 2 დიაბეტი არის დიაბეტის ყველაზე გავრცელებული ტიპი, მდგომარეობა, რომელიც იწვევს სისხლში გლუკოზის (სისხლში შაქრის) მაღალ დონეს. თუ მკურნალობა არ ტარდება, დიაბეტმა შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის რიგი გართულებები.

ყავა დაკავშირებულია სხვა დაავადებების შემთხვევების შემცირებასთან

ყავის მოხმარებას შეუძლია დაცვა ზოგიერთი სახის კიბოსგან, მათ შორის ძუძუს კიბოს, კოლორექტალური კიბოს, ენდომეტრიუმის და პროსტატის კიბოს, გულის დაავადებების და პარკინსონის დაავადებისგან. ყავის/კოფეინის მთელი ცხოვრების მანძილზე მოხმარება ასევე ასოცირდება კოგნიტური დაქვეითების პრევენციასთან და ინსულტის რისკის შემცირებასთან.

„რაც შეეხება ტვინის ჯანმრთელობას, კოფეინის შემცველი ყავა ზრდის ყურადღებას და ასევე შეუძლია გააუმჯობესოს მეხსიერება მიღებიდან 24 საათის განმავლობაში“, – ამბობს კოტელნიცკი.

მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.