ექიმი კაბანოვი. თუ გაქვთ მწვევე რესპირატორული ვირუსული ინფექცია, არ უნდა მიირთვათ ბევრი საკვები გაჯერებული ცხიმოვანი მჟავეებით

316

მწვავე რესპირატორული ვირუსული დაავადებისას, უნდა დაიცვათ გარკვეული წესები თქვენს კვებაში – ეს დაეხმარება ორგანიზმს გაუმკლავდეს ინფექციებს და უფრო სწრაფად გამოჯანმრთელდეს.

ექიმებმა გაგვიზიარეს რეკომენდაციები იმის შესახებ, თუ როგორ უნდა იკვებოთ გაციების ან გრიპის შემთხვევაში. ექიმებმა შეგვახსენეს, რომ მწვავე რესპირატორული ვირუსული დაავადების დროს ორგანიზმში ჩნდება ანთება, რაც იმუნური სისტემის პასუხია შემოჭრილ ვირუსზე. ასეთი ანთება ხელს უწყობს დაავადების გამომწვევი აგენტის განადგურებას, მაგრამ ანთებითი პროცესი არ უნდა იყოს ძალიან ინტენსიური – წინააღმდეგ შემთხვევაში, შესაძლებელია თავად ორგანიზმი დაზარალდეს. ამიტომ, ავადმყოფის დიეტა უნდა შეიცავდეს პროდუქტებს, რომელიც არ მისცემს ანთებას საშუალებას, რომ გაძლიერდეს.

„გაციების და მწვავე რესპირატორული ვირუსული ინფექციების დროს თქვენ შეგიძლიათ ორგანიზმს დაეხმაროთ სპეციალური კვებით, შეარჩიოთ საკვები, რომელიც ამცირებს ანთებას და უარი თქვათ მათზე, რომელიც, პირიქით, აძლიერებს მას“, – განაცხადა სპეციალისტმა.

ერთ-ერთმა ექიმმა, დიეტოლოგმა ალექსეი კაბანოვმა აღნიშნა, რომ მწვავე რესპირატორული ვირუსული დაავადების დროს არ უნდა მიირთვათ ბევრი საკვები გაჯერებული ცხიმოვანი მჟავეებით. მათი ძირითადი წყაროა ხორცისა და რძის პროდუქტები. როდესაც ავად ხართ, მთლიანდ არ უნდა თქვათ მათზე უარი, მაგრამ აუცილებლად უნდა აკონტროლოთ რაოდენობა. ექიმმა კაბანოვმა ხაზგასმით აღნიშნა, რომ ასეთ საკვებზე დამოკიდებულება ზრდის გულ-სისხლძარღვთა პათოლოგიების და დიაბეტის რისკს.

„უმჯობესია უპირატესობა მიენიჭოს უჯერ ცხიმებს, რომლებიც უხვად არის თხილეულში, თევზსა და ავოკადოში“, – თქვა სპეციალისტმა.

სხვა ექიმის, გასტროენტეროლოგ რუსტემ სადიკოვის თქმით, მწვავე რესპირატორული ვირუსული დაავადების დროს აუცილებელია ბოსტნეულის და ხილის ჭამა – ისინი წარმოადგენს ვიტამინებისა და მიკროელემენტების წყაროებს, რომლებიც აუმჯობესებს იმუნური სისტემის მუშაობას. გარდა ამისა, მცენარეული პროდუქტები შეიცავს ანტიოქსიდანტებს – ნივთიერებებს გამოხატული ანთების საწინააღმდეგო თვისებებით.

„მცენარეულ საკვებში გაჯერებული ცხიმები ნაკლებია, რაც ასევე ხელს უწყობს ორგანიზმში ანთების შემცირებას“, – დასძინა სადიკოვმა.

თერაპევტი ანა ივაშკევიჩი რეკომენდაციას უწევს ციტრუსის სიფრთხილით ჭამას მწვავე რესპირატორული ვირუსული დაავადების დროს. საქმე ისაა, რომ ციტრუსების (მაგალითად, გრეიფრუტის) წვენს შეუძლია გავლენა მოახდინოს ორგანიზმის მიერ სამკურნალო ნივთიერებების შეწოვაზე, ხელი შეუშალოს მას. მედიკამენტების მიღებასა და ასეთი ხილის ჭამას შორის უნდა იყოს რამდენიმე საათიანი პაუზა.

მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.