ცხიმიანი თევზი, ქათმის მკერდი, ინდაურის ხორცი, ჭარხალი და კარტოფილი სისხლში „კარგი ქოლესტერინის“ დონეს ზრდის. ამის შესახებ ლონდონის სამედიცინო ლაბორატორიის დირექტორმა ავინაშ ჰარი ნარაიანანმა ისაუბრა.
თქვენი ორგანიზმი ქოლესტერინს იყენებს მნიშვნელოვანი ამოცანებისთვის, როგორიცაა ჰორმონების წარმოება და ჩვეულებრივ შეუძლია ბუნებრივად გამოიმუშაოს მთელი ქოლესტერინი, რომელიც თქვენ გჭირდებათ. ქოლესტერინს შეიცავს ასევე ბევრი პროდუქტი, რომელსაც მივირთმევთ.
მას შეუძლია დაიწყოს წებოვანი ნადების წარმოქმნა სისხლძარღვებში და საბოლოოდ დაბლოკოს ისინი. ისევე, როგორც წყალი ვერ მიედინება სამზარეულოს ცხიმიან სანიაღვრეში, ასევე სისხლი ვერ მიედინება თავისუფლად ნადებით შევიწროებული არტერიებით გულსა და სხვა ორგანოებისკენ და პირიქით.
ავინაშ ჰარი ნარაიანანმა განმარტა, რომ „კარგი ქოლესტერინი“ სისხლში გადადის მაღალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინებით. ისინი ქოლესტერინს, რომელიც ორგანიზმმა არ გამოიყენა ატარებენ ღვიძლში, სადაც იგი იშლება ნაღვლის მჟავეებად.
„ცუდი ქოლესტერინი“ გადაიტანება დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების (LDL) მიერ, რომლებსაც შეუძლიათ შექმნან ათეროსკლეროზული ფოლაქები, რომლებიც ავიწროებენ სისხლძარღვების სანათურს. ეს ზრდის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარების რისკს.
ნარაიანანის აზრით, სისხლში HDL-ის დონის გაზრდა შეუძლია ცხიმიან თევზს, ქათმის მკერდს და ინდაურის ხორცს, ანუ პროდუქტებს, რომლებიც მდიდარია ნიაცინით. გარდა ამისა, ამ ამოცანას უმკლავდება პროდუქტები, რომლებიც შეიცავს ბევრ ანტიოქსიდანტს – ნივთიერებებს, რომლებიც იცავს უჯრედებს დაზიანებისგან დაჟანგვის პროცესის დროს. მათ შორისაა ჭარხალი, მეწამული კომბოსტო და ისპანახი.
კიდევ ერთი სასარგებლო პროდუქტი, რომელიც ხელს უწყობს სისხლის ლიპიდური პროფილის გაუმჯობესებას, არის შემწვარი კარტოფილი. მას არ აქვს ცხიმი და ქოლესტერინი და შეიცავს მცირე რაოდენობით ნატრიუმს.
ნუტრიციოლოგმა ნიკიტა კოტელნიცკიმ განსაკუთრებული ყურადღება გაამახვილა ცხიმიანი თევზის ეფექტურობაზე „ცუდი“ ქოლესტერინის შემცირებაში.
„კვების დაგეგმვა უფრო რთულდება, თუ დაგისვეს მაღალი ქოლესტერინის დიაგნოზი. როდესაც გაარკვევთ, რომელი საკვებია საუკეთესო თქვენი ჯანმრთელობისათვის და რომელი საკვების მიღება უნდა შეამციროთ, სავარაუდოდ, ბევრი კითხვა გაგიჩნდებათ. ნარაიანანის მიერ ჩამოთვლილი ყველა პროდუქტებიდან, მე მაინც გირჩევდით აქცენტის გადატანას თევზზე“, – თქვა კოტელნიცკმა.
რა რაოდენობის თევზი შეგიძლიათ მიირთვათ მაღალი ქოლესტერინის შემთხვევაში?
„მიირთვით კვირაში მინიმუმ ორი პორცია თევზი (სულ 6 უნცია) გულის ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად. აქცენტი გადაიტანეთ ომეგა -3-ის შემცველობაზე, რათა მიიღოთ მაქსიმალური სარგებელი. ეს არის უჯერი ცხიმოვანი მჟავეების ტიპი, რომლებსაც გააჩნია ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება და გვეხმარება არტერიებზე ქოლესტერინის მავნე ზემოქმედებასთან ბრძოლაში“, – ამბობს კოტელნიცკი.
გულისთვის სასარგებლო თევზი რომელიც, მდიდარია ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავეებით:
- ანჩოუსები;
- შავი ვირთევზა;
- ქაშაყი;
- სკუმბრია;
- ორაგული;
- სარდინი;
- ზოლიანი ქორჭილა;
- კალმახი;
- თინუსი.
მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.