ექიმმა ფადეევმა განმარტა, რატომ არის უსარგებლო დამატკბობლების გამოყენება

384

ენდოკრინოლოგი ვალენტინ ფადეევი: გახდომის ან დიაბეტის რემისიის მიღწევის იმედით დამატკბობლების გამოყენება პრაქტიკულად უსარგებლოა.

ექიმმა ფადეევმა ინტერვიუში განმარტა შაქრიანი დიაბეტის დროს მდგომარეობის გასაუმჯობესებლად დამატკბობლების გამოყენების უსარგებლობა. ექიმის თქმით, როდესაც დიაბეტით დაავადებულები იწყებენ მათ მოხმარებას, ეს მაინც მნიშვნელოვნად არ აუმჯობესებს სისხლში გლუკოზის დონის კონტროლს. უფრო ზუსტად, ასეთი გაუმჯობესების ეფექტი უკიდურესად მინიმალური აღმოჩნდება, ამიტომ ორგანიზმის მდგომარეობა არსებითად არ იცვლება.

ფადეევმა დასძინა, რომ შაქრის ნაცვლად არაკალორიული დამატკბობლების გამოყენებისას ადამიანები ხშირად არ აქცევენ ყურადღებას იმას, თუ რამდენ ნახშირწყლებს მოიხმარენ სხვა პროდუქტების მოხმარებით. სწორედ ნახშირწყლები (განსაკუთრებით ისინი, რომლებიც სწრაფად შეიწოვება) იწვევს სისხლში შაქრის დონის რყევებს და ჰიპერგლიკემიას, რომელიც ასოცირებულია დიაბეტის განვითარებასთან.

„ჩვენ ვჭამთ პურს, ნამცხვრებს, გადამუშავებულ მარცვლეულს, კარტოფილს, მაკარონს, ტკბილ ხილს. შაქრის ჩანაცვლება ჩაის ან ნამცხვრის დამატკბობლებით – ყველა იმ ნახშირწყლების ფონზე, რომელსაც ჩვენ დიდი რაოდენობით მოვიხმართ – ზღვაში წვეთია,” – განაცხადა ექიმმა.

ვალენტინ ფადეევმა ხაზგასმით აღნიშნა, რომ გამოჯანმრთელების ეფექტი მიიღწევა მხოლოდ გარკვეული ცხოვრების წესის სისტემატური დაცვით სამედიცინო რეკომენდაციების შესაბამისად. იგივე პრინციპი მოქმედებს წონის დაკლების შემთხვევაშიც. გულუბრყვილოა იმის მოლოდინი, რომ შაქრის ნაცვლად შემცვლელების გამოყენების დაწყებით, ადამიანი შეძლებს წონაში დაკლებას.

„შაქრის უბრალოდ დამატკბობლებით ჩანაცვლება დადებით შედეგს არ მოიტანს. ამ შემთხვევაში ადამიანები ნახშირწყლების დიდ ნაწილს სხვა საკვებიდან მაინც მიიღებენ“, – განაცხადა ექსპერტმა.

მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.