ზამთრის ფავორიტ საჭმელებში შემავალი ზოგიერთი ინგრედიენტი ქოლესტერინის დონის გაკონტროლებაში დაგეხმარებათ.
„ქოლესტერინის მაღალი დონე ხშირად არასწორი დიეტის შედეგია, მაგრამ დიეტის გონივრული ცვლილებები შეიძლება გახდეს დამნაშავის ანტიდოტი“, – ამბობს ზოგადი პრაქტიკის ექიმი იური ზავიალოვი.
ვივიენის დღევანდელ სტატიაში გთავაზობთ პროდუქტების ჩამონათვალს, რომელიც შეგიძლიათ დაამატოთ ზამთრის მენიუს ქოლესტერინის დონის შესამცირებლად.
1.ფაფა
ფაფამ შეიძლება ხელი შეუწყოს ცუდი ქოლესტერინის დონის შემცირებას – შვრიის შემადგენლობაში შემავალი ხსნადი უჯრედისის წყალობით.
ექიმმა განმარტა, რომ ხსნადი უჯრედისი უკავშირდება ქოლესტერინს საჭმლის მომნელებელ სისტემაში და ეხმარება მის გამოდევნას ორგანიზმიდან.
„შეეცადეთ მოიხმაროთ მინიმუმ ხუთი-ათი გრამი ხსნადი უჯრედისი დღეში, რაც დაგეხმარებათ ცუდი ქოლესტერინის დონის შემცირებაში“, – დასძინა ექიმმა ზავიალოვმა.
თუ გსურთ ფაფის მეშვეობით ქოლესტერინის დაქვეითების ეფექტი მომდევნო დონეზე აიწიოთ, ექიმმა გირჩიათ ზემოდან თხილეულის დამატება, როგორიცაა ნუში ან ნიგოზი.
თხილეული მდიდარია უჯერი ცხიმებით, ასევე მცენარეული სტეროლებით, რაც ხელს უწყობს ქოლესტერინის დონის შემცირებას.
2. შემწვარი თევზი
ორაგულიდან დაწყებული სკუმბრიის ჩათვლით, ვახშმად ღუმელში მომზადებული ცხიმიანი თევზი, შეიძლება იყოს უფრო მეტი, ვიდრე უბრალოდ გემრიელი კერძი.
ექიმმა განმარტა, რომ თევზის ეს სახეობები მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავეებით, რომლებიც ამცირებს ტრიგლიცერიდების დონეს და ამცირებს გულის დაავადებების რისკს.
„ცხიმიანმა თევზმა შეიძლება შეამციროს არტერიებში ნადების წარმოქმნის რისკი, რამაც შეიძლება ხელი შეუწყოს ქოლესტერინის პროფილის გაუმჯობესებას“.
ექიმი გვირჩევს კვირაში მინიმუმ ორი პორცია თევზის ჭამას, მათ შორის ერთი პორცია უნდა იყოს ცხიმიანი თევზი.
3. სანელებლები
ფერადი სანელებლები თქვენს სუპს, რაგუსა და კარის არა მარტო გამათბობელს გახდის, არამედ ხელს შეუწყობს ცხიმის შემცველობის გაკონტროლებას.
ექიმმა ასევე გვირჩია ნივრის, კურკუმისა და დარიჩინის გამოყენება, რადგან მათ აქვთ ქოლესტერინის დაქვეითების თვისებები.
ნიორი შეიცავს ალიცინს, ნაერთს, რომელსაც შეიძლება ჰქონდეს ქოლესტერინის დაქვეითების მსუბუქი ეფექტი ღვიძლში ქოლესტერინის სინთეზის დათრგუნვით, – თქვა ექიმმა.
„ამ სანელებლების გამოყენება შესაძლებელია კულინარიაში ან სასმელებში. რაოდენობაზე კონკრეტული რეკომენდაციები არ არსებობს, მაგრამ ზომიერ ფარგლებში ისინი შეიძლება იყოს თქვენი ყოველდღიური რაციონის ნაწილი.
4. მწვანე ჩაი
თქვენ ალბათ უკვე შემოდგით ჩაიდანი დამამშვიდებელი ფინჯანი ჩაის ან ენერგიის მომცემი ყავის მოსადუღებლად, მაგრამ ამ პოპულარული სასმელების მწვანე ჩაით ჩანაცვლებამ შეიძლება შეამციროს ორგანიზმში ქოლესტერინის დონე.
„ზოგიერთი კვლევის მიხედვით მწვანე ჩაის ანტიოქსიდანტები ხელს უწყობს მავნე ქოლესტერინის დონის შემცირებას. არ არსებობს კონკრეტული რეკომენდებული დოზა, მაგრამ დღეში რამდენიმე ფინჯანი მწვანე ჩაი შეიძლება სასარგებლო იყოს“.
5. კარი
მცენარეული კარის დამზადება ქოლესტერინის დამწევი სანელებლებით ასევე საშუალებას მოგცემთ შეიტანოთ უფრო მეტი უჯრედისის შემცველი საკვები თქვენს რაციონში, მათ შორის პარკოსნები და ოსპი.
ეს პროდუქტები წარმოადგენს ხსნადი უჯრედისის და მცენარეული ცილის „შესანიშნავ წყაროს“, რაც ხელს უწყობს ცუდი ქოლესტერინის დონის შემცირებას.
„რეგულარულად ჩართეთ თქვენს რაციონში პარკოსნები, როგორიცაა ლობიო, ოსპი და ბარდა. ნახევარი ან ერთი ჭიქა მოხარშული პარკოსნები საჭმელთან ერთად ძალიან სასარგებლოა“.
მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.