ექიმმა დაასახელა 3 მიზეზი, რის გამოც ყავა იწვევს დაღლილობის შეგრძნებას

626

ექიმმა ისაუბრა, რომ ფინჯანი ყავის დალევის შემდეგ, შესაძლოა თავი უფრო დაღლილად იგრძნოთ მთელი დღის განმავლობაში.

ყავას შეუძლია თქვენი ენერგეტიკული დონეების დაქვეითება.

„ბევრ ადამიანს ხშირად ძილი აკლია. ადამიანების უმეტესობა ყავას მხოლოდ იმისთვის სვამს, რომ არ ჩაეძინოს. არსებობს სამი მიზეზი, რის გამოც კოფეინმა შეიძლება გამოიწვიოს დაღლილობა. კოფეინი უკავშირდება თავის ტვინში ადენოზინის რეცეპტორებს. ადენოზინი არის ნეიროქიმიური ნივთიერება თავის ტვინში, რომელიც იწვევს დაღლილობას“, – ამბობს ნუტრიციოლოგი იგორ სტროკოვი.
ადენოზინი ასევე პასუხისმგებელია ძილზე და აკონტროლებს ღრმა ძილის აღდგენით მდგომარეობას.

როდესაც კოფეინი ადენოზინს უკავშირდება, ის იწვევს სიფხიზლეს, მაგრამ არ აჩერებს ადენოზინის გამომუშავებას ან დაგროვებას. ამგვარად, როდესაც კოფეინის მოქმედება წყდება, ადენოზინი გროვდება და უცებ ავსებს ორგანიზმს, რაც იწვევს შეფერხებას.

ადამიანებისთვის აუცილებელია ღამით რვა-ცხრა საათი ძილი, ამიტომ ის ყველას მოუწოდებს, პირველ რიგში „საკმარისად გამოიძინონ“.

ის ასევე მკაცრად ურჩევს ადამიანებს, რომ შეზღუდონ კოფეინის მოხმარება. ადამიანებმა ჯობია დღეში მხოლოდ ერთი ან ორი ფინჯანი ყავა დალიონ.

ეს იმისათვის არის საჭირო, რომ თავიდან აიცილოთ კოფეინის ტოლერანტობის განვითარება, რის შედეგადაც თქვენ უფრო მეტი კოფეინის მოხმარება გჭირდებათ იგივე ეფექტის მისაღებად.

„არასოდეს არ უნდა მიიღოთ 400 მგ-ზე მეტი კოფეინი დღეში“, – ამბობს ექიმი.

საუბარია ნებისმიერ კოფეინიან სასმელზე და არა მხოლოდ ყავაზე. კოფეინი სხეულში რჩება ექვსი საათის განმავლობაში, ამიტომ არ უნდა მიიღოთ საღამოს 3 საათის შემდეგ, რადგან ამან შეიძლება გამოიწვიოს ძილის დარღვევა.

უფრო მეტიც, კოფეინი იწვევს ადრენალინის მომატებას, რაც შემდგომში იწვევს შეფერხებას.

ყავის უმეტესობა ასევე შეიცავს უამრავ შაქარს, თუ, მაგალითად, სიროფებითაა გაფორმებული.

სამი მიზეზი, რის გამოც კოფეინი თავს უფრო დაღლილად გაგრძნობინებთ:

  • კოფეინი უკავშირდება თავის ტვინში ადენოზინის რეცეპტორებს;
  • ტოლერანტობა კოფეინის მიმართ;
  • კოფეინს შეუძლია ძილის დარღვევა.

„კოფეინმა შეიძლება გამოიწვიოს მიჩვევა. კოფეინის მიტოვებამაც კი შეიძლება გამოიწვიოს დაღლილობა, ამიტომ მთავარია ზომიერება“.

გარდა უარყოფითი ეფექტისა, ყავას აქვს ასევე დადებითი მხარეებიც.

ანტიოქსიდანტები ნივთიერებათა ცვლისთვის

ყავის მარცვლები და ყავის სასმელები შეიცავს უამრავ საკვებ ნივთიერებას, რომელიც საჭიროა ანტიოქსიდანტების სათანადო დონის მისაღწევად, რადგან ორგანიზმს არ შეუძლია მათი შენახვა.

„ეს ეხება იმ ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ანელებს უჯრედების დაბერებას“.

ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს

ყავის მარცვლებში არსებული ანტიოქსიდანტები აუმჯობესებს გულის ჯანმრთელობას. ეს ასევე ხელს უშლის გულ-სისხლძარღვთა და რესპირატორული დაავადებების, ინფექციებისა და თავის ტვინის კრუნჩხვების განვითარებას.

აუმჯობესებს ტვინის ჯანმრთელობას

ყავის საკვები ნივთიერებები აღწევს ტვინში და აუმჯობესებს კონცენტრაციას და ტვინის ფუნქციას ოპტიმალური მუშაობისთვის.

„ეს ნიშნავს, რომ ტვინი მზად არის გააკეთოს ის, რაც ძალიან აუცილებელია ყოველდღიურ ცხოვრებაში ფსიქიკური ჯანმრთელობის მისაღწევად“.

მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.