კოფეინი არაფერ შუაშია. აი, რატომ ასტიმულირებს ყავა საჭმლის მონელებას

445

ყავა არა მხოლოდ სისხლის მიმოქცევას ასტიმულირებს, არამედ საჭმლის მონელებასაც. მაგრამ ვინც ამას კოფეინს მიაწერს, ცდება. ვივიენის დღევანდელ სტატიაში ამის ნამდვილ მიზეზს ორი ექსპერტი განმარტავს.

ყავის სწრაფად დალევა და შემდეგ სასწრაფოდ გაქცევა შეხვედრაზე, მატარებელზე ან ლექციაზე – ჩვეულებრივი ტაქტიკაა. თუმცა, ამან შეიძლება რამდენიმე წუთში გამოიღოს ნაყოფი.

კერძოდ, როდესაც საჭმლის მომნელებელი ტრაქტი ახმაურდება და საპირფარეშოში შესვლას თავიდან ვერ აიცილებთ, უკიდურესად შეუსაბამო დროს.

მაგრამ, რატომ გაიძულებთ ყავა საპირფარეშოში შესვლას ჩვეულებრივზე ბევრად სწრაფად?

კოფეინი არაფერ შუაში არ არის

ექიმი განმარტავს, რომ ყავას აქვს საფაღარათო ეფექტი. თუმცა, კვლევაში მონაწილე ექიმების აზრი განსხვავებულია. ნათელია, რომ ყავაში შემავალი კოფეინი ზრდის არტერიულ წნევას და ამით ასტიმულირებს ნივთიერებათა ცვლას.

„ეს ხაზგასმულია 1998 წლის მცირე კვლევაში. აღმოჩნდა, რომ კოფეინიან ყავას მასტიმულირებელი ეფექტი აქვს მსხვილ ნაწლავზე, რაც 23 პროცენტით უფრო ძლიერია ვიდრე უკოფეინო ყავის შემთხვევაში“, – ამბობს გასტროენტეროლოგი ალექსანდრა ალისოვა.

ამის საპირისპიროდ, სხვა კვლევამ აჩვენა, რომ კოფეინმა შეიძლება არ გამოიწვიოს დეფეკაციის დაუყოვნებელი სურვილი ფინჯანი ყავის შემდეგ. ამ კვლევაში მკვლევარები სუბიექტებს დასალევად აძლევდნენ ან კოფეინიან შავ ყავას, ან უკოფეინო ყავას ან ცხელ წყალს.

„აღმოჩნდა, რომ კოფეინიან და უკოფეინო ყავას მსგავსი მასტიმულირებელი ეფექტი გააჩნდა, სუფთა ცხელი წყალი კი – იწვევდა საპირფარეშოში შესვლის საგრძნობლად ნაკლებ მოთხოვნილებას“.

გასტრინის დონის მატება ასტიმულირებს საჭმლის მონელებას

ითვლება, რომ ორგანიზმის საკუთარი ჰორმონი გასტრინი არის საჭმლის მონელების სტიმულირების კიდევ ერთი გამომწვევი.

ეს საჭმლის მომნელებელი ჰორმონი წარმოიქმნება ორგანიზმში და გამოიყოფა კუჭში საკვების მოხვედრისთანავე – კუჭის კედლის კუნთების შეკუმშვის სტიმულირებისთვის.

„ყავის დალევის შემდეგ გასტრინის გამოყოფა განსაკუთრებით გაზრდილია. ეს ნიშნავს, რომ კუჭში საკვები უფრო სწრაფად იშლება და ნაწლავებში გადადის”, – განმარტავს ალისოვა.

სიფრთხილით გამოიყენეთ რძე და დამატკბობლები

ექიმი ასევე აღნიშნავს კიდევ ერთ ასპექტს, რომელმაც შეიძლება იქონიოს გავლენა საჭმლის მონელებაზე: ყავაში ისეთი დანამატების დამატება, როგორიცაა ხელოვნური დამატკბობლები და რძე, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს კუჭის გაღიზიანება.

განსაკუთრებით რძის პროდუქტებთან დაკავშირებით, ექიმი გვაფრთხილებს, რომ ზოგიერთ ადამიანს შეიძლება ჰქონდეს ლაქტოზას შეუწყნარებლობა, რაც გავლენას ახდენს ნაწლავის ტრაქტზე და შეიძლება გამოიწვიოს როგორც შეკრულობა, ასევე ფაღარათი.

”სინამდვილეში, ყავის დალევის შემდეგ საპირფარეშოში შესვლის ოდნავ გაზრდილი სურვილი სრულიად ნორმალურია და გარდა ხანმოკლე უდროო ვიზიტისა, სხვა გრძელვადიანი უარყოფითი ეფექტებით არ არის ცნობილი“.

მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.