აი რატომ ვყინავ ხურმას, შენც ასე უნდა მოიქცე

2875

ხურმის ახალი მოსავალი მაღაზიებსა და ბაზრებში უკვე იყიდება. ეს გემრიელი აღმოსავრული ხილი თანაბრად უყვართ ბავშვებს და მოზარდებს. მწიფე, წვნიანი ხილი უკვე მრავალ ქვეყანაში ზამთრის დელიკატესი გახდა.

1855 წელს, ამერიკელმა ადმირალმა, მეთიუ პერი დასავლებში აღმოაჩინა იაპონია, რომელიც 200 წელზე მეტხანს იზოლირებული იყო. პერი არ დაბრუნდა სამშობლოში ხელცარიელი. მან თან წამოიღო ყველასათვის კარგად ნაცნობი ხურმა. მას მეორე სახელწოდებაც აქვს – დიოსპიროსი – ლათინურიდან ითარგმნება, როგორც ,,ღვთაებრივი საკვები.”

ხურმა არა მარტო გემრიელი, არამედ საკმაოდ სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის. მას მრავალი დაავადების თავიდან ასაცილებლად იყენებენ. თუმცა, ხურმა არ არის ისეთი უვნებელი, როგორც ეს ერთი შეხედვით ჩანს.

ხურმას სასარგებლო თვისებები

1. ორგანიზმის აღმდგენი თვისებები
ხურმა შეიცავს პოლიმენოლს და კატეხინს და აქვს ანთების საწინააღდეგო და ანტიბაქტერიული თვისებები. ნარინჯისფერი პიგმენტი, ბეტა კაროტინი, დადებით გავლენას ახდენს რესპირატორული სისტემის ორგანოებზე, რაც ხელს უშლის გართულებების განვითარებას, განსაკუთრებით პნევმონიას და ბრონქიტს.

2. გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების დროს
კალიუმის და მაგნიუმის მაღალი შემცველობის გამო, ხურმა ხელს უწყობს გულისა და სისხლძარღვების ნორმალურ ფუნქციონირებას. ეს ნივთიერებები ძალიან მნიშვნელოვანია, რადგან ისინი ჩართულნი არიან გულის კუნთოვანი უჯრედების მეტაბოლიზმში და აძლიერებენ მათ. ისინი არეგულირებს მიოკარდიუმის მოქმედების ფუნქციას, რომელიც საშუალებას გვაძლევს თავი ავარიდოთ არითმიას და გულის უკმარისობას.

3. უროლოგია
ხურმა შეიცავს მაგნიუმს, ხელს უწყობს სხეულისდან ნატრიუმის მარილების გამოდევნას და ათავისუფლებს თირკმელებს. ხილს აქვს შარდმდენი და მატონიზირებელი თვისებები.

4. ანემია
ხურმა ეხმარება ამ დაავადებას, რადგან ნაყოფის დიდი რაოდენობა შეიცავს რკინას. ეს განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მომავალი დედებისათვის, რომელთა სხეული ხშირად განიცდის ამ ელემენტის ნაკლებობას.

5. კიბოს წინააღმდეგ
ხურმა ხელს უშლის სიმსივნის ზრდას. პიგმენტური ხილი შეიცავს ბეტა კაროტინს, რომელიც ძალიან ძლიერი ანტიოქსიდანტია, რომელიც თავისუფალ რადიკალებს უჯრედულ სტრუქტურებს ებრძვის.

უკუჩვენებები

1. სიმსუქნე და დიაბეტი
ხურმა შეიცავს დიდი რაოდენობით შაქარს, ამიტომ არ არის რეკომენდირებული ჭარბი წონის მქონე და დიაბეტით დაავადებულ ადამიანთათვის.

2. ბავშვები სამი წლამდე
3 წლამდე ასაკის ბავშვებმა უკეთესია, რომ არ მიირთვან, რადგან ამ ასაკში ნორმალურად არ წარმოიქმნება კუჭის წვენი. ამის გამო, შეიძლება მუცლის ტკივილი გამოიწვიონ.

3. ალერგია
იოდის შემცველობის გამო, ხურმამ შესაძლოა სხვადასხვა ალერგიული რეაქციები გამოიწვიონ. იოდის ალერგია უფრო ხშირია ბავშვებში, მაგრამ თუ ეს ხდება ზრდასრული, საქმე ბევრად გართულებულია.

4. კარიესი
ხურმის ჭამის შემდეგ ყოველთვის უნდა გაიხეხეთ კბილები ან ამოიბანეთ პირი, რადგან არსებობს მჟავების მაღალი რისკი და ორგანული მჟავების წარმოქმნა.

ფაქტია, რომ ხურმის კანი შეიცავს ბევრ ტანინს. მცენარეული წარმოშობის ეს ნივთიერებები საკმაოდ მავნეა. კუჭის სპეციფიკურ გარემოში ტანინებს შეუძლიათ შექმნან ნაწილაკების კასეტები, რომლებიც ორგანიზმისთვის საზიანოა.

რჩევები

გაყინული ხურმა მთლიანად მოიშორებს ასპირინს. თუ სუფთა ხილს ცოტა უსიამოვნო გემო ჰქონდა, გაყინვის შემდეგ ეს ხარვეზები გაქრება მთლიანად. ეს, სხვათა შორის, გააუმჯობესებს გემოს და იქნება უფრო ტკბილი.

როგორ გამოვიყენოთ სწორად

1. თუ გსურთ გაყინოთ ხურმა, ხილი გარეცხეთ, შემდეგ გააშრეთ. და შედეთ საყინულეში.
2. შეგიძლიათ დაჭრათ და ისე შეინახოთ, რაღა შემდეგ გამოიყენოთ დესეტრისთვის.

სახლში, ახალი ხურმის შენარჩუნება ძალიან პრობლემურია, ამიტომ არსებობს ბევრი ვარიანტი. ხურმა შეიძლება შეინახოს სამი ფორმით: ახალი, გაყინული და გამხმარი. შეარჩიეთ ნებისმიერი შემოთავაზებული მეთოდი და შეინარჩუნეთ ვიტამინები და სხვა სასარგებლო ნივთიერებები მთელი წლის განმავლობაში მომდევნო მოსავლის განმავლობაში.