ოდესელმა დეიდამ მასწავლა საფირმო ბადრიჯნის ხიზილალის გაკეთება. სანამ სეზონია, მომზადებას ვასწრებ

630

ზაფხულში ხშირად ვიხსენებ ჩემს პირველ მოგზაურობას ოდესაში, როცა დეიდასთან ფონტანაში გავჩერდით. „გაცნობისთვის“ სადილი მოამზადა. ყველაფერი ძალიან გემრიელი იყო, მაგრამ მისი რეცეპტით მომზადებულმა საფირმო ბადრიჯნის ხიზილალამ პირველივე ლუკმაზე მომხიბლა.

ბადრიჯნის ხიზილალა

–დეიდა, შენი ბადრიჯნის ხიზილალა სასწაულია! კომპლიმენტებით ვავსებდით. დეიდამ თავიდან გამოგვაჯავრა. „ბადრიჯნის ხიზილალა, რა იციან ამ სულელებმა”. შემდეგ ინანა და ერთად მომზადება შემოგვთავაზა. –მისმინე, ხვალ ერთად გავაკეთოთ, რას იტყვი?!

როგორც ოდესელები ამბობენ, თუ ძალიან კი, მაშინ არა, მაგრამ ყოველი შემთხვევისთვის, დავთანხმდი. დღემდე მადლიერებით ვიხსენებ და ვამზადებ ბადრიჯნის ხიზილალას ოდესელი დეიდას საფირმო რეცეპტით.

სანამ სეზონია, ამ საზაფხულო კერძის მომზადებას გთავაზობთ. თავიდან ერთი პორცია მოამზადეთ, რომ ისწავლოთ არა ზერელედ, არამედ ისე პროფესიონალურად, როგორც დეიდაჩემი აკეთებს.

ბადრიჯნის ხიზილალა 

ინგრედიენტები:

  • 1 ბადრიჯანი
  • 1 ბულგარული წიწაკა
  • 1 პომიდორი
  • 1–2 კბილი ნიორი
  • 1 ს/კ მცენარეული ზეთი
  • მარილი გემოვნებით
  • შავი წიწაკა გემოვნებით
  • ძმარი გემოვნებით
  • მწვანილი გემოვნებით

მომზადების წესი:

1. მსხვილი ბოსტნეული აიღეთ, წიწაკა და პომიდორი – ხორციანი. ღუმელი 180-200 გრადუსზე გააცხელეთ. ბადრიჯანი და წიწაკა გარეცხეთ და გაამშრალეთ, მცენარეული ზეთი წაუსვით და გამოაცხვეთ, სანამ ნაყოფზე კანი არ დაიბერება და დამწვრობის კვალი არ გამოჩნდება. მაშინვე ღუმელიდან გამოიღეთ და რამდენიმე წუთით პარკში ჩადეთ, რომ ჰაერზე წვდომა არ ჰქონდეს. ასე კანს ადვილად მოაშორებთ.

2. გარეცხილი პომიდორი ჯვარედინად დასერეთ, 30 წამით მდუღარე წყალში მოათავსეთ, შემდეგ ყინულიან წყალში. კანი მოაშორეთ, ზედმეტი წვენი გადაწურეთ. ბადრიჯანს და წიწაკას კანი მოაშორეთ. წიწაკას მარილის ხსნარი გადაავლეთ, ასე დარჩენილი მარცვლები და მიმწვარი კანი სწრაფად მოშორდება.

3. ბოსტნეული სპეციალური საკვეთელით წვრილად დაჭერით. ის ხორცის წვრილად და თხლად საკვეთელია. ნიორი წვრილად დაჭერით. ყველაფერი ერთმანეთს შეურიეთ და ნელა კარგად აურიეთ. დააგემოვნეთ. მხოლოდ ამის შემდეგ დაუმატეთ სანელებლები გემოვნებით. სხვათა შორის, მცენარეული ზეთი და ძმარი შეგიძლიათ არ დაუმატოთ. ბოსტნეული ცხობისას გემოს ისე ავლენს, რომ სანელებლების დამატება შეიძლება ზედმეტი აღმოჩნდეს.

4. ხიზილალა შავი პურის გახუხულ ნაჭრებთან ერთად მიირთვით.

რედაქციისგან: ბადრიჯნის ხიზილალა

დაგემოვნების შემდეგ ისურვებთ, რომ ახლობლებს ბადრიჯნის ხიზილალით გაუმასპინძლდეთ. ამ შემთხვევაში, ინგრედიენტები იგივე იქნება, მაგრამ რაოდენობა გაიზრდება.

1 კილოგრამ ბადრიჯანზე აიღეთ 500 გრამი წიწაკა, 4 ხორციანი პომიდორი, 3–4 მსხვილი კბილი ნიორი, დაახლოებით 50 გრამი მცენარეული ზეთი (ან ცოტა, გემოვნებით). სანელებლები და მარილი მზა ხიზილალას დაუმატეთ, წინასწარ დააგემოვნეთ, რომ იდეალური გამოვიდეს.

დამხმარეების მონაწილეობა მისასალმებელია, განსაკუთრებით ბოსტნეულის წვრილად და თანაბრად დასაჭრელად. გემრიელად მიირთვით!