დღემდე მახსოვს მწვანე ბორშის გემო, რომელსაც ბებია მჟაუნით ამზადებდა

1173

კვლებში პირველი მწვანილის გამოჩენისთანავე კლასიკური მწვანე ბორშის მომზადების სურვილი მიჩნდება. ეს წვნიანი ჩემთვის ზაფხულთან და მზიან დღეებთან ასოცირდება. ჩვეულებრივ, მწვანე ბორშს ბებიის საყვარელი რეცეპტით ვამზადებ, რომელიც მინდა გაგიზიაროთ.

კლასიკური მწვანე ბორში

ინგრედიენტები:

  • 0,5 კგ ღორის ძვლიანი ხორცი (ნეკნები უკეთესია)
  • 1 კგ კარტოფილი
  • 1 საშუალო ზომის სტაფილო
  • 5 კვერცხი
  • 1 საშუალო ზომის ხახვი
  • 1 კონა ახალი მჟაუნა
  • 50 გ კარაქი
  • 1 კონა მწვანე ხახვი
  • 1 კონა კამა და ოხრახუში
  • 200 მლ არაჟანი ან ნაღები
  • 1 ს/კ მცენარეული ზეთი
  • 1–2 დაფნის ფოთოლი
  • მარილი და დაფქული შავი წიწაკა გემოვნებით

მომზადების წესი:

1. ღორის ხორცი გარეცხეთ, დიდ ქვაბში ჩადეთ და მომზადებამდე მოხარშეთ. შემდეგ ხორცის ნაჭრები ამოიღეთ, ძვლები მოაშორეთ, ფილე პორციებად დაჭერით და ბულიონში დააბრუნეთ. კარტოფილი გარეცხეთ, გათალეთ, პატარა ნაჭრებად დაჭერით და ხორცს დაუმატეთ მოსახარშად.

2. ხახვი ფურცლებისგან გაასუფთავეთ და წვრილად დაჭერით. გარეცხილი სტაფილო გათალეთ და საშუალო ზომაზე გახეხეთ. ტაფაზე ზეთი გააცხელეთ, კარაქი აურიეთ და დაჭრილი ხახვი დაუმატეთ. როცა ხახვი ოდნავ შეიწვება, გახეხილი სტაფილო დაუმატეთ და მომზადებამდე ჩაშუშეთ. ბოსტნეულს 3 კოვზი არაჟანი (ნაღები) დაუმატეთ, ადუღებამდე მიიყვანეთ და ქურიდან გადადეთ.

3. კვერცხი მოხარშეთ და გააცივეთ. შემდეგ გაფცქვენით და მსხვილად გახეხეთ. მჟაუნა გამდინარე წყალში გარეცხეთ, ზედმეტი სითხისგან დაწურეთ და სქელი ღეროები მოაშორეთ. ფოთლები კონად შეკარით და წვრილად დაჭერით.

4. მწვანე ხახვს, ოხრახუშს, კამას წყალი გადაავლეთ და სითხეს დაწურვა აცადეთ. შემდეგ მთელი მწვანილი დაჭერით. როცა კარტოფილი მოიხარშება, ჩაშუშული ბოსტნეული დაუმატეთ და ადუღება აცადეთ. შემდეგ დაუმატეთ მჟაუნა, კვერცხი და მწვანილი. ასევე მარილი, წიწაკა და დაფნის ფოთოლი დაუმატეთ.

5. როცა კერძი ადუღდება, გემო გაუსინჯეთ. თუ საჭიროა, მარილი და წიწაკა დაუმატეთ. მწვანე ბორში ღრმა თეფშებში ჩაასხით, მწვანილით და 1 ჩაის კოვზი არაჟნით გააფორმეთ.

კლასიკური მწვანე ბორში: რედაქციის რჩევა

მწვანე ბორში მოამზადეთ იმ ხორცით, რომელიც ყველაზე მეტად გიყვართ. ადრე მწვანე ბორშის შრატზე მომზადება ან ბულიონში ახალი რძის ჩასხმა პოპულარული იყო. გაზაფხულზე კერძს მჟაუნასთან ერთად დაჭრილ ახალგაზრდა ჭინჭარსაც უმატებენ.

უმი კვერცხი შეგიძლიათ გამოიყენოთ. კარგად ათქვეფეთ, შემდეგ მდუღარე ბორშს წვრილად ჩაასხით, კოვზით ბულიონს აქტიურად ურიეთ. ზოგი მწვანე ბორშს ბრინჯს ან ფეტვს უმატებს, რომ კერძი გასქელდეს. ხახვი და სტაფილო შეგიძლიათ არ შეწვათ, არამედ ქვაბში წვნიანს კარტოფილთან ერთად დაუმატოთ.

თუ ნეკნების დიდხანს ხარშვის დრო არ გაქვთ, ნებისმიერი ხორცის გუფთა გამოიყენეთ. არაჟანი ქვაბს ან სუფრაზე გატანის წინ თეფშს დაუმატეთ. მჟაუნა ქვაბში ნაწილ–ნაწილ ჩაყარეთ და გემო გაუსინჯეთ, რომ ბორში ძალიან მჟავე არ გამოვიდეს.

მწვანე ბორში შეიცავს მჟაუნმჟავას, ამიტომ რეკომენდებული არაა პატარა ბავშვებისთვის, ასევე მათთვის, ვისაც პოდაგრა ან კუჭ–ნაწლავის ტრაქტის დაავადებები აწუხებს.

ერთხელ პარკში შევხვდი ახალგაზრდა დედას ქალიშვილთან ერთად, რომელიც 1,5 წლის იქნებოდა. ქალი ჩიოდა, რომ მთელი ღამე არ ეძინათ, რადგან შვილს კოლიკი ჰქონდა. შევედავე, რომ კოლიკი ჩვეულებრივ 3 თვეში გადადის. შემდეგ დავინტერესდი, რა აჭამა ბავშვს. აღმოჩნდა, რომ მწვანე ბორში! გაირკვა, რომ ახალგაზრდა დედამ არ იცოდა, რომ 5 წლამდე ბავშვებისთვის ამ კერძის მიცემა არ შეიძლება.