კომბოსტო თუ შემწვარი ბოსტნეული: რა დავუმატოთ ბორშს პირველად, რომ კერძი შეუდარებელი გამოვიდეს

1260

ყველა ხელმარჯვე დიასახლისს იდეალური ბორშის ორიგინალური რეცეპტით შეუძლია დაიკვეხნოს. უკრაინული კერძი სხვადასხვა კულინარიული ხრიკით განუმეორებელი და ავთენტური ხდება. ერთადერთი, რაც წითელ ბორშში უცვლელია, ტკბილ–მჟავე გემო და ნაჯერი წითელი ფერია.

იცით, რა უნდა დაუმატოთ ბორშს პირველად, კომბოსტო, შემწვარი ბოსტნეული თუ კარტოფილი? მომავალი წვნიანის გემო კომპონენტების სწორი თანმიმდევრობით დამატებაზე დამოკიდებულია. გამოცდილ მზარეულთან ამ საკითხის გავლის შემდეგ Vivien გიზიარებთ სასარგებლო პროფესიული რჩევების სიას.

როგორ მოვამზადოთ ბორში: მნიშვნელოვანი დეტალები

გემრიელი და მსუყე ბორშის ერთ–ერთი უმნიშვნელოვანესი ელემენტია ხორცის ბულიონი. რაც უფრო დიდხანს იხარშება, მით უფრო მდიდარი წვნიანი გამოვა. იზრუნეთ, რომ ხორცის მოსამზადებლად მინიმუმ 2 საათი გქონდეთ. ბორშისთვის შესაფერისია ძროხის ხორცის თხელი ნაჭრები, ღორის ნეკნები, ძროხის მკერდი ძვლიანად, ქათმის ხორცი. ღორის და ძროხის ხორცის ნარევიც გამოგადგებათ. ზოგიერთი დიასახლისი ბულიონს ცხიმიანი ბატის ან იხვის ხორცისგან ამზადებს. თუ გსურთ, ბორშის მომზადებაზე ნაკლები დრო დახარჯოთ, ბულიონი დიდ ქვაბში მოხარშეთ და პორციებად გაყინეთ.

ლობიო არ დაგავიწყდეთ. ეს პარკოსანი დიდხანს იხარშება და ყურადღებას ითხოვს. მისი მომზადების ვადა რომ შეამციროთ, ლობიო ჩაალბეთ და მთელი ღამე გააჩერეთ. თუ ამის შესაძლებლობა არ გაქვთ, ხორცთან ერთად მოსახარშად დადეთ.

ბულიონის მომზადების შემდეგ დანარჩენ ეტაპებზე გადადით: მომზადებული ბოსტნეული დაუმატეთ. ჯერ კარტოფილი დაუმატეთ. თუ ძველია, მის მომზადებას 20-25 წუთი დასჭირდება. ახალი კარტოფილი 15-18 წუთში იხარშება. აღსანიშნავია, რომ ზოგიერთი მზარეული კარტოფილს მსუბუქად წვავს, სანამ ბულიონს დაუმატებს. ამ მარტივი ხრიკით კერძი უფრო არომატული, მდიდარი და ბევრად გემრიელი ხდება.

რა დავუმატოთ ბორშს პირველ რიგში: შემწვარი ბოსტნეული თუ კომბოსტო

კარტოფილის დამატების შემდეგ ჩნდება კითხვა: რა დავამატოთ ახლა, შემწვარი ბოსტნეული თუ კომბოსტო? პასუხი ნათელია, კომბოსტო. როგორც კარტოფილის შემთხვევაში, ხარშვის დრო კომბოსტოს ვადაზეა დამოკიდებული. ზოგჯერ 5 წუთი საკმარისია, ზოგჯერ 10-15 წუთი სჭირდება. ამის გათვალისწინებით შემწვარი ბოსტნეულის დამატების დრო განსაზღვრეთ. დიდხანს ხარშვა არ ღირს: რამდენიმე წუთი საკმარისია.

გახსოვდეთ: ახალი ახალგაზრდა კომბოსტოთი ყველაზე გემრიელი ბორში გამოდის. მჟავე კომბოსტო წვნიანს მეტ სიმჟავეს მატებს, ამიტომ საბოლოო გემო თქვენი გემოვნებით შეცვალეთ. თუ ზედმეტად მჟავეა, გემოს დასაბალანსებლად ცოტა შაქარი და მარილი დაუმატეთ.

როგორ მივიღოთ ნაჯერი წითელი ბორში

ბორში ნაჯერი წითელი რომ გამოვიდეს, ბებიების ხრიკი გამოიყენეთ. ჭარხალს შეწვამდე ვაშლის ან ღვინის ძმარი მოასხით. ამ მიზნით ლიმონის წვენიც გამოგადგებათ. ჭარხალს უკვე მოთუშვის დროს შაქარი შეგიძლიათ მოაყაროთ. ზომიერი სიტკბო ჭარხლის მთელ არომატს და გემოს გამოავლენს.

საინტერესო ფაქტი: კიევის რუსეთის დროს ბორშს დიყის ფოთლებისგან ამზადებდნენ. ცოტა მოგვიანებით, ჭარხლის დამატება დაიწყეს და მხოლოდ მე-19 საუკუნის ბოლოს ბორშში გამოჩნდა კარტოფილი. ახლა ყველა ოჯახს ბორშის უნიკალური რეცეპტი აქვს. ზოგი წვნიანს უმატებს სოკოს, ვიღაც – შებოლილს, ზოგს თევზით უყვარს, სხვა ვაშლით ან ნიახურით.