წითელი ლოყები ყოველთვის კარგი ჯანმრთელობის ნიშანი არაა. ხშირად ის ხდება ექიმის ყურადღების საგანი და ვარაუდის საფუძველი, რომ ადამიანს წითელი ლოყებით ალერგიული რეაქცია აქვს. ნაწილობრივ, დიათეზის დროს სპეციალური დიეტა დაგეხმარებათ.
დიეტა დიათეზის დროს: ვისთვის არის აქტუალური? – პირველ რიგში, ჩვილებში დიათეზზე არ ვსაუბრობთ, არამედ ალერგიაზე, რომელიც უფრო მოზრდილ ბავშვებს და ზრდასრულებს აწუხებთ. დღეს დიათეზი გავრცელებული პათოლოგიაა, რომელიც ბავშვებში აღინიშნება. პირველ რიგში, კანზე გამონაყარით და სიმშრალით ვლინდება. გამოწვეული არაა ინფექციური აგენტებით, როგორიცაა ბაქტერიები ან ვირუსები, არამედ ალერგიული რეაქციებით. ალერგენები, რომლებიც ამ რეაქციებს იწვევენ, სხვადასხვა ალერგიული დაავადებების განვითარების გამომწვევი შეიძლება გახდეს, მათ შორისაა ბრონქული ასთმა, კვინკეს შეშუპება, ალერგიული რინიტი, ალერგიული კონიუნქტივიტი, ალერგიული ჭინჭრის ციება და სხვა. ყველა ამ დაავადებას ალერგიული ანთების ძალიან მსგავსი მექანიზმი აერთიანებს.
სანამ დიათეზის დროს ბავშვთა კვების პროდუქტებს შეარჩევთ, სამ კატეგორიად დაყავით: მაღალი, საშუალო და დაბალი ალერგენურობა. ბავშვებისთვის ერთ–ერთი ძირითადი საკვები ალერგენია ძროხის რძე, რომელიც შეიცავს 20–მდე სხვადასხვა კომპონენტს, რომელსაც ალერგიის გამოწვევა შეუძლია. პირველ რიგში, ვგულისხმობთ კაზეინს და ლაქტოგლობულინს. მაღალი ალერგენული თვისებების მქონე სხვა პროდუქტები, რომლებიც დიათეზის დროს უნდა გამორიცხოთ, ესაა კვერცხი, თევზი, ხიზილალა და ზღვის პროდუქტები. მარცვლეულიდან ხორბალი და ჭვავი. ბოსტნეულიდან სტაფილო, პომიდორი, წიწაკა. ხილიდან ციტრუსი, ანანასი, კივი, მანგო, ხურმა, ნესვი, მარწყვი და ჟოლო. მაღალი ალერგიული თვისებები აქვს ნატურალურ ყავას, შოკოლადს და კაკაოს. ყველა ეს პროდუქტი დიათეზის დროს რაციონიდან უნდა გამორიცხოთ.
რომელი პროდუქტებისგან უნდა შეადგინოთ მენიუ დიათეზის დროს? – საშუალო ალერგენული თვისებების მქონე პროდუქტები დიათეზის დროს შეიძლება მისაღები იყოს. ასეთია კარაქი, ძროხის ხორცი, ქათმის ხორცი, წიწიბურა, შვრია, ბრინჯი, ბარდა, ლობიო. ბოსტნეულს შორის კარტოფილი და ჭარხალი. ხილიდან ატამი, გარგარი, მოცვი, ალუბალი, შავი მოცხარი და ასკილი. ეს პროდუქტები ამა თუ იმ ხარისხით დიათეზის დროს კვების რაციონში შეგიძლიათ ჩართოთ.
დაბალი ალერგენული თვისებები აქვს რძემჟავა პროდუქტებს, ინდაურის ხორცს, კურდღლის ხორცს, ღორის ხორცს, რაფინირებულ მცენარეულ ზეთს, ფეტვს, ქერს, სიმინდის მარცვლეულს. ბოსტნეულიდან ასეთია ყვავილოვანი და თეთრი კომბოსტო, ყაბაყი, კიტრი, ოხრახუში, კამა. ხილიდან მწვანე და თეთრი ვაშლი, მსხალი, კენკრიდან წითელი და თეთრი მოცხარი. ეს დიათეზის დროს დიეტის საფუძველია.
დიათეზის დროს დიეტის შედგენისას გახსოვდეთ, რომ თითოეული შემთხვევა ინდივიდუალურია. აირჩიეთ პროდუქტები დაავადების სიმძიმის, ბავშვის ასაკის და პათოლოგიის განვითარების ისტორიის მიხედვით.