პირშუშხას სოუსი სახლის პირობებში. ასეთ მარტივ რეცეპტს მოსწავლეც გაუმკლავდება

274

სახლში სააღდგომოდ პირშუშხას სოუსი ყოველთვის განსაკუთრებულად მზადდება, თითქმის რიტუალია. აღდგომის, მართლმადიდებლების მთავარი დღესასწაულის დადგომასთან ერთად დიდი მარხვა სრულდება. მორწმუნეები ამ დღისთვის განსაკუთრებულად ემზადებიან, რომ სუფრა მრავალფეროვანი კერძებით ლამაზად გაშალონ. უხსოვარი დროიდან პირშუშხას ცხარე წასახემსებელი ამ დღესასწაულის ატრიბუტად ითვლებოდა. პირველ რიგში, პირშუშხა, კერძოდ მისი ფესვი, ახალი უნდა იყოს. ასეთი პროდუქტი სასარგებლო ეთერზეთებით სავსეა და კერძს განუმეორებელ გემოს ანიჭებს. Vivien გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ პირშუშხას სოუსი სახლის პირობებში, რომელი ჭარხალი გამოიყენოთ „შესაღებად“ და რამდენ ხანს შეიძლება ნამზადის შენახვა.

პირშუშხას სოუსის სარგებელი – თეთრი პირშუშხას ფესვს ძლიერი შარდმდენი და ნაღვლმდენი ეფექტი აქვს. უსიამოვნების თავიდან ასაცილებლად პროდუქტი დოზირებულად მიირთვით, დღეში მაქსიმუმ 1 ჩაის კოვზი. ითვლება, რომ მცენარის რეგულარული გამოყენება მამაკაცის პოტენციას ზრდის. პირშუშხას მთავარი ფუნქციაა გულ–სისხლძარღვთა სისტემის გაძლიერება, სურდოს დაავადებებთან აქტიური ბრძოლა და იმუნიტეტის მხარდაჭერა. ზოგი მცენარეს თავისებურად იღებს. მაგალითად, გახეხილი ფესვის ნაყენს ჭორფლის მოსაშორებლად იყენებენ. ხალხურ მედიცინაში პირშუშხა გამოიყენება სადეზინფექციო საშუალებად ძლიერი სისხლჩაქცევების, დაბეჟილობის, სოკოვანი დაავადებების და დერმატიტის დროს.

უკუჩვენებები – მცენარე უკუჩვენებულია გასტრიტის, მაღალი მჟავიანობის, კუჭის ან თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულოვანი დაავადებების დროს. თირკმლების, ღვიძლის და კუჭ–ნაწლავის ტრაქტის მწვავე ანთებითი დაავადებების დროს მის მიღებას არ გირჩევთ. 12 წლამდე ბავშვებმა, ორსულებმა და მეძუძურებმა დიდი სიფრთხილით უნდა მიიღონ.

როგორ მოვამზადოთ პირშუშხას სოუსი – პატარა ქილა ნამზადის მოსამზადებლად 200 გ პირშუშხას ფესვი დაგჭირდებათ. რაც შეეხება ჭარხალს, მაქსიმალურად მუქი, წვნიანი ნაყოფი შეარჩიეთ, 1 ს/კ ძმარი დაუმატეთ და მინიმუმ 40 წუთი ხარშეთ. ასე ჭარხალი თავის ნაჯერ ფერს არ დაკარგავს. ლიმონი, 1 ჩ/კ თაფლი და მარილიც მოამზადეთ.

მომზადების წესი:

  1. ლიმონით დაიწყეთ. წვენი ჩაწურეთ ქილაში, რომელსაც ჰერმეტული თავსახური აქვს. პირშუშხას ფესვი გარეცხეთ, ქერქი მოაშორეთ და წვრილად გახეხეთ. მნიშვნელოვანია: როგორც კი, პირშუშხას ცოტას გახეხავთ, მაშინვე ლიმონის წვენში გადაიტანეთ, აურიეთ და თავსახური დაახურეთ. ასე ძირნაყოფი არა მხოლოდ არომატს და სითეთრეს, არამედ ღირებულ ეთერზეთებს შეინარჩუნებს.
  2. მზა ჭარხალი გახეხეთ, მარლაში გადაწურეთ. მიღებული წვენი პირშუშხას დაუმატეთ. გემოვნებით მარილი და თაფლი დაუმატეთ, შემდეგ კარგად აურიეთ, რომ სასიამოვნო ვარდისფერი შეფერილობის ერთიანი მასა მიიღოთ.
  3. მზა სოუსი მაცივარში შეინახეთ, რომ, როგორც ძველად ამბობდნენ, „მომწიფდეს“. საშუალოდ 12-24 საათი სჭირდება. ამ დროში პირშუშხა კაშკაშა ფერით გაიჟღინთება და სითხეს თავის სიცხარეს მისცემს.
  4. სურვილისამებრ, შაქარი და ძმარი დაუმატეთ, მაგრამ აუცილებელი არაა. მზა სოუსი მაცივარში 20 დღემდე შეგიძლიათ შეინახოთ.

ამ შესანიშნავი წასახემსებლის მომზადება ნებისმიერს შეუძლია. გამომცხვარ ხორცს, ლაბას, სალას იდეალურად უხდება. წინასწარ მოამზადეთ და დღესასწაულების წინ ბაზარში ან სუპერმარკეტში პირშუშხას მოძებნა არ მოგიწევთ.