გამოცდილი დიასახლისები ბრინჯს მარილიან წყალში ალბობენ. მარცვლეულის მომზადების წესი

253

ერთხელ მე და ჩემმა დამ შეჯიბრი მოვაწყვეთ, თუ ვინ დაასახელებს ყველაზე მეტ კერძს, რომელიც ბრინჯით მზადდება. დასახელებით დავიწყეთ და კამათით დავასრულეთ. საჭიროა თუ არა ბრინჯის ჩალბობა მომზადებამდე? ჩვენი აზრები გაიყო, თითქმის ჩხუბზე გადავედით. ჩემი და მოხარშვამდე ბრინჯს მარილიან წყალში ალბობს და მარწმუნებს, რომ მხოლოდ ასე უნდა მოვიქცე. თავად ბრინჯს წყალში არ ვალბობ, მხოლოდ გამდინარე წყალში ვრეცხავ. ერთ რამეზე შევთანხმდით: მარცვლეული ხარისხიანი უნდა იყიდოთ, ბრინჯის მარცვლები ლამაზი და მთელი უნდა იყოს, ხოლო ბრინჯის ქატო არ გამოიყენოთ. Vivien მომზადების ორივე ვარიანტს განიხილავს და დადებით და უარყოფით მხარეს შეაფასებს.

ჩავალბოთ თუ არა ბრინჯი – პირველ რიგში, როგორ უნდა ჩაალბოთ ბრინჯი. წყალი 60 გრადუსამდე გააცხელეთ, მარილი დაუმატეთ და ბრინჯს 2–4 საათით დაასხით. ჩალბობის დრო მარცვლეულის სახეობაზეა დამოკიდებული. მდუღარე წყალი არ გამოიყენოთ, რადგან ასე ბრინჯი ორთქლით მოიხარშება და ფლავის ნაცვლად ტოლმის გაკეთება მოგიწევთ. ითვლება, რომ ბრინჯი სახამებლისგან მხოლოდ მარილიან და ცხელ წყალში უნდა გარეცხოთ. სახამებელი ფლავს ბრინჯის ფაფად აქცევს. რაც უფრო ნაკლებია ბრინჯში, მით უფრო ფხვიერი გამოდის. დიდხანს ჩალბობა რომ არ მოგიწიოთ, ბრინჯი ნაკლები სახამებლით აირჩიეთ.

როგორ გავრეცხოთ ბრინჯი – ბრინჯის ბურღული გამდინარე წყალში გარეცხეთ. როგორც თბილი, ასევე ცივი ონკანის წყალი შეგიძლიათ გამოიყენოთ. ბრინჯს წყალი დაასხით და დაელოდეთ, სანამ ბოსტნეულს ამზადებთ ან ხორცს წვავთ. ეს დრო საკმარისია, რომ კერძი ერთმანეთს არ მიეწებოს.

თუ რძიან ფაფას, ტოლმას ან გუფთას ამზადებთ, მრგვალი ბრინჯი გამოიყენეთ, ხოლო ფლავისთვის გრძელი მარცვალი. ბრინჯის სახეობა „ბასმათი“, „ინდიკა“ ან „ჟასმინი“ ბუნებრივად ნაკლებ სახამებელს შეიცავს, რაც წარმატების გარანტია და ფხვიერი კერძის მომზადების შანსი იზრდება. ფლავისთვის იდეალურია ორთქლზე მოხარშული ბრინჯი. ამბობენ, რომ ის თეთრზე უფრო სასარგებლოა. ორივე შემთხვევაში ბევრი წყალი გამოიყენეთ და ბრინჯი კარგად გაწმინდეთ მავნე ნივთიერებებისგან, რომელიც პროდუქტის დიდხანს შესანახად გამოიყენება. ყველა მარცვლეული ქიმიურად მუშავდება, ამიტომ გარეცხვა აუცილებელია, თუ ჯანმრთელობაზე ზრუნავთ და ავადმყოფობას გაურბიხართ.

ბრინჯის ჩალბობისას თავისუფალი დრო უნდა გქონდეთ. სანამ წყალი გაცხელდება, სანამ მარცვლეულს რამდენიმე საათით ჩაალბობთ, შემდეგ გარეცხვა სჭირდება და ბოლოს მომზადება. მეთოდი გამოგადგებათ, თუ სადღესასწაულო სადილი დაგეგმეთ და არსად გეჩქარებათ. თუ ქმარი დაბრუნდა სამსახურიდან კითხვებით: „ძვირფასო, რა გვაქვს ვახშმად?“, რა ჩალბობაზეა საუბარი? გარეცხეთ სწრაფად და მოამზადეთ.

ერთ საიდუმლოს გაგიმხელთ: დიდი განსხვავება არაა, მარცვლეულს ალბობთ თუ არა, მთავარია, არც ბრინჯს და არც წიწიბურას ხარშვისას არ აურიოთ. ასე კერძი ფხვიერი გამოვა. ფლავი ქვაბში ჩაყარეთ, კარგად აურიეთ, წყალი დაასხით და ქურაზე დადგით. ადუღების შემდეგ ცეცხლს დაუწიეთ და დაივიწყეთ. მხოლოდ წყლის აორთქლება აკონტროლეთ. როცა მთელი სითხე გაქრება, ფლავი მზადაა! ასეთი ფლავი არა ქურაზე, არამედ ღუმელში შეგიძლიათ გამოაცხოთ. შემდეგ ძველ პირსახოცში შეფუთეთ, რომ ფლავმა „დაისვენოს“. ასე გააკეთეთ და კერძის გემო გაგაოცებთ.