ამერიკელ სტუმარს წიწიბურას სწორად მოხარშვა ვასწავლე. ფაფის მოცულობა ორმაგდება

365

წყალზე წიწიბურას მოხარშვას განსაკუთრებული კულინარიული უნარები არ სჭირდება. კლასიკური სქემით ერთ ნაწილ მარცვლეულზე ორ ნაწილ წყალს ვამატებთ. ესეც მთელი სიბრძნე! როგორ გავზარდოთ მოხარშული ფაფის მოცულობა და გავაკეთოთ ნამდვილად გემრიელი? აქ რამდენიმე ნიუანსი არსებობს. Vivien ამის შესახებ დეტალურად გიამბობთ.

როგორ მოვხარშოთ წიწიბურა წყალზე – ჩემს ოჯახში წიწიბურა ყოველთვის დაფასებული იყო. პირველ რიგში, ძალიან გემრიელი ფაფაა. რამდენიმე ინგრედიენტის დამატებით მარტივი სამზარეულოს შედევრი ხდება. მეორეც, წიწიბურას მარცვლეული ძალიან სწრაფად და მარტივად მზადდება. პირველკლასელმაც იცის, როგორ მოხარშოს წიწიბურა წყალზე, გამოცდილ დიასახლისებზე არაფერს ვამბობთ.

წიწიბურა დენის გარეშეც შეგიძლიათ მოამზადოთ. ძილის წინ მარცვლეულს სუფთა წყალი დაასხით. ღამით სითხეს შეიწოვს, გასივდება და მოსახმარად გამოსადეგი გახდება. თუ ამ მეთოდით მწვანე წიწიბურას მოამზადებთ, დილით გამდინარე წყალში კარგად გარეცხეთ, რადგან ბევრ ლორწოვანს ქმნის. თუ დრო არ გაქვთ და სწრაფად უნდა ჭამოთ, მაშინ ჩვეულებრივ წიწიბურას მდუღარე წყალი დაასხით და 20-30 წუთით გააჩერეთ. ეს დრო საკმარისია. ქვაბი ან თეფში წიწიბურათი თბილ პირსახოცში ან პლედში შეფუთეთ.

წიწიბურა მისი სასარგებლო თვისებების გამო ძალიან მიყვარს. მასში შედის ცილა, რკინა, სპილენძი, მაგნიუმი, თუთია, ფოსფორი და კალციუმი, ასევე B ჯგუფის ვიტამინები. ამის ხარჯზე თქვენი ორგანიზმი მავნე ნივთიერებებისგან გაიწმინდება, თქვენ კი რამდენიმე საათით ხარისხიანად დანაყრდებით.

როგორ გავზარდოთ მოხარშული წიწიბურას მოცულობა – წიწიბურას ბევრი რეცეპტი არსებობს. ზოგს ფხვიერი მარცვლეული უყვარს, ზოგს ფაფის სველი ტექსტურა უფრო მოსწონს, ზოგი საერთოდ რძესთან ერთად მიირთმევს. არსებობს მეთოდი, რომლის გამოყენებით მოხარშული წიწიბურას რაოდენობა შეგიძლიათ გაზარდოთ. ამ ხრიკით არა მხოლოდ ფაფის მოცულობას გაზრდით, არამედ გემოს გააუმჯობესებთ. წიწიბურას მდუღარე წყალი 1:1 თანაფარდობით დაასხით. ქვაბს თავსახური დაახურეთ და მთელი ღამე გააჩერეთ. დილით ქურაზე დადგით და ადუღებამდე მიიყვანეთ. თუ ღამით მარცვლეულმა ბევრი სითხე შეიწოვა, უბრალოდ წყალი დაუმატეთ, რომ წიწიბურა ადუღდეს. გემოვნებით კარაქი დაუმატეთ და პირსახოცში შეფუთეთ. ასეთი წიწიბურა ჩვეულებრივზე უფრო გემრიელი გამოდის.

ბევრი გემრიელი წიწიბურა სხვა მეთოდითაც შეგიძლიათ მოამზადოთ. მარცვლეული ჯერ თბილ წყალში გარეცხეთ, შემდეგ ცივში.  ქვაბში წყალი ჩაასხით და აადუღეთ. შემდეგ მდუღარე წყალს მარცვლეული, მწიკვი მარილი და სოდა დაუმატეთ. ფაფა თავდახურულ ქვაბში სუსტ ცეცხლზე ხარშეთ, სანამ მთელი სითხე არ აორთქლდება. ჩვეულებრივ, 30 წუთში მზადაა.

წიწიბურას ფაფის მომზადების სხვა ნიუანსები – კიდევ რამდენიმე კულინარიული ხრიკი დაიმახსოვრეთ. წიწიბურას ფაფა სქელძირიან ქვაბში მოხარშეთ. ეს ფაფის გემოსა და მომზადების ხარისხზე გავლენას ახდენს. ხარშვისას ფაფას არ აურიოთ, თუ ლამაზი ფხვიერი კერძის მიღება გსურთ. წიწიბურას მზაობის შემოწმება ადვილია. ქვაბი ოდნავ დახარეთ, რომ მიხვდეთ, წყალი დარჩა თუ არა. თუ არაა, წიწიბურა ქურიდან შეგიძლიათ გადადგათ. თუ ცოტა წყალია, ამ ეტაპზე მარცვლეულის დაწვის აცილება უნდა შეძლოთ. ცეცხლს მინიმუმამდე დაუწიეთ და ფაფა რამდენიმე წუთით ხარშეთ ან მაშინვე ქურას მოაშორეთ და თავდახურული 10 წუთით გააჩერეთ. მეტი ეფექტისთვის პირსახოცში გაახვიეთ.