ფრანგული ბაგეტი: იუნესკოს მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლი

387

რბილი ბაგეტი ხრაშუნა ქერქით საფრანგეთთან დაკავშირებული ასოციაციების სამეულში შედის. ეიფელის კოშკის და კრუასანების შემდეგ მაშინვე ამ პურცომეულს ვიხსენებთ, როცა პარიზზე ვფიქრობთ. ფრანგული ბაგეტი უნიკალური ცომეულია, რომლის მომზადებას მინიმალური ინგრედიენტები სჭირდება. ამის მიუხედავად გამომცხვარ პროდუქტს უნიკალური გემო და ფორმა აქვს. თავისი უნიკალურობის წყალობით 2022 წლის 30 ნოემბერს ბაგეტი იუნესკოს მსოფლიო მემკვიდრეობის სიაში მოხვდა. ახლა საფრანგეთის გასტრონომიული სიმბოლო თავის საპატიო ადგილს იკავებს.

ფრანგული ბაგეტი, როგორც იუნესკოს კულტურული მემკვიდრეობა – ამ პურს პარიზის თუთიის სახურავები და არბუაში ღვინის ფესტივალი კონკურენციას უწევდა. იუნესკოს კულტურულ მემკვიდრეობად აღიარეს ბაგეტი, რომელიც უნდა შეინახოს და ცნობადი გახდეს. ამ ცომეულს ფრანგები რამდენიმე საუკუნის განმავლობაში დილით, სადილსა და ვახშამზე მიირთმევენ. ბაგეტი ბევრ ქვეყანაში ექსპორტზეც გადის, რადგან პოპულარული და მოთხოვნადია.

პოპულარული პურის კლასიკური რეცეპტი – ფრანგული ბაგეტის სახლში მომზადება სცადეთ. დარწმუნდით, რომ ცომეული იუნესკოს მსოფლიო მემკვიდრეობის სიაში ყოფნას იმსახურებს. ცოტა დრო დახარჯეთ და სუფრაზე საფრანგეთის ნამდვილი სიმბოლო გამოჩნდება.

ინგრედიენტები:

  • 550 გ ხორბლის ფქვილი
  • 350 მლ წყალი
  • 5 გ მშრალი საფუარი
  • 1 ჩ/კ მარილი

მომზადების წესი:

  1. საფუარი თბილ წყალში გახსენით. მარილი დაუმატეთ. აურიეთ და 5-7 წუთით გააჩერეთ.
  2. თანდათან ხორბლის ფქვილი საფუარის მასას დაუმატეთ. ცომი მოზილეთ და დააფარეთ. ნახევარი საათით ოთახის ტემპერატურაზე გააჩერეთ.
  3. ცომი ჩაზილეთ. ფქვილმოყრილ სამუშაო ზედაპირზე გადაიტანეთ. ცომი ორ თანაბარ ნაწილად გაყავით. მათგან ბაგეტები გააკეთეთ.
  4. საცხობ ფორმას პერგამენტი დააფინეთ. ოდნავ ფქვილი მოაყარეთ. პერგამენტზე ცომის ნაწარმი გადაიტანეთ. პირსახოცი დააფარეთ და 20 წუთით გააჩერეთ.
  5. მეორე საცხობ ფორმას წყალი დაასხით და ღუმელში ქვედა დონეზე მოათავსეთ. 220 გრადუს ტემპერატურაზე ჩართეთ.
  6. ბაგეტს ფქვილი მოაყარეთ და დასერეთ. გახურებულ ღუმელში მოათავსეთ, როცა ქვედა საცხობ ფორმაზე ორთქლი გამოჩნდება. 40 წუთით აცხვეთ. მზადაა.

საფრანგეთის კულტურის მინისტრის თქმით, თავისი ჩვეული, ტრადიციული ან ახალ გამოგონილი ფორმით, სწორედ ბაგეტი ადგენს ამ პურის ნაწარმის მოყვარულთა ყოველდღიურ რიტმს.