კომბოსტოს მწნილი რბილია და არ ხრაშუნობს: მთავარი შეცდომები

1033

დამარილებული და დამწნილებული კომბოსტოს გარეშე შემოდგომა–ზამთრის პერიოდი რთული წარმოსადგენია. სასიხარულოა, როცა ხრაშუნა, წვნიანი, სასიამოვნოდ მჟავე კომბოსტო გამოგვდის. ძალიან გემრიელი და სასარგებლოა. დამწნილებული პროდუქტი საჭმლის მომნელებელ და იმუნურ სისტემებზე დადებითად მოქმედებს, ნაადრევ დაბერებას აფერხებს. კომბოსტოს მწნილი მცენარეული ზეთით კუჭის წყლულის და ნაწლავების დაავადებებისთვის კარგი პრევენციაა. ისე ხდება, რომ ზოგჯერ ისეთ ნამზადს არ ვიღებთ, როგორსაც ველოდებით. რატომ არის დამწნილებული კომბოსტო რბილი და არა ხრაშუნა, არასაკმარისად მჟავე ან ზედმეტად მარილიანი და როგორ მოვიქცეთ, ამის შესახებ Vivien გიამბობთ.

როდის და როგორ მოვამზადოთ კომბოსტოს მწნილი – ხალხური ჩვეულების მიხედვით, კომბოსტოს დამწნილება მხოლოდ ყოვლადწმიდა ღვთისმშობლის საფარველის დღესასწაულის შემდეგ (2022 წლის 1 (14) ოქტომბერი) იწყება. მეცნიერული განმარტებით, ამ დროს კომბოსტოში საკმარისი ნივთიერებები გროვდება, რომელიც დუღილს ხელს უწყობს, კერძოდ რძემჟავები. სოფლად კომბოსტოს დამწნილებას ახალი მთვარიდან მე-5-6 დღეს იწყებენ. საზრიანი დიასახლისები აღნიშნავენ, რომ ასე კომბოსტო ნამდვილად ხრაშუნა გამოვა და არ დამჟავდება.

როგორ ავირჩიოთ შესაფერისი კომბოსტო – გვიანი ჯიშები უფრო შესაფერისია. ასეთი დიდხანს ინახება, ანუ დამწნილებული კერძი დიდხანს გაძლებს. საშუალო ზომის მკვრივი მრგვალი თავები შეარჩიეთ. ყურადღება მიაქციეთ, რომ ფოთლები საკმარისად წვნიანი იყოს, არა მშრალი ან დამჭკნარი.

საჭიროა თუ არა სტაფილო – ბევრი დიასახლისი სტაფილოს არ უმატებს. თუ გიყვართ, სამლიტრიან ქილაზე 1 დიდი სტაფილო გამოიყენეთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში, კომბოსტო ძალიან რბილი გამოვა. ბუნებრივია, კომბოსტო სტაფილოთი მორთული, ლამაზი და გემრიელია. ნარინჯისფერი ბოსტნეული გარკვეულ სიტკბოს მატებს. არ გადააჭარბოთ!

როგორ და რაში დავამწნილოთ კომბოსტო – დუღილის პროცესი ოთახის ტემპერატურაზე 10 დღე გრძელდება. ამის შემდეგ კომბოსტო გაიტანეთ იქ, სადაც ტემპერატურა 0 გრადუსზე მაღალი არაა. ასე კომბოსტო კარგად შეინახება, გემოს და ტექსტურას არ დაკარგავს. რაც შეეხება მარილს, 1 კგ დაჭრილ კომბოსტოს 20 გ სუფრის მარილი სჭირდება. კომბოსტო მინის, მინანქრის ან პლასტმასის ჭურჭელში დაამწნილეთ. ლითონის ჭურჭელი შეუფერებელია, რადგან პროდუქტი მასთან დაჟანგვის რეაქციაში შევა. დაჭრილი ბოსტნეული ხელით კარგად დასრისეთ, რომ წვენი გამოვიდეს. ჭურჭელში ჩატუმბეთ ისე, რომ ამ წვენით სრულად დაიფაროს. თუ წვენი ცოტაა და კომბოსტოს არ ფარავს, დამწნილებული კომბოსტო რბილი გამოვა. კომბოსტოს მე-2-3 დღეს აურიეთ, რომ ზედმეტი ნახშირორჟანგი გამოვიდეს. სწორედ მას შეუძლია, რომ კომბოსტო მწარე გახადოს.

კომბოსტოს მწნილი შესანიშნავი წასახემსებელია, რომელიც ბორშს, სხვადასხვა სალათს, პეროგს, გირცს და ღვეზელს შეგიძლიათ დაუმატოთ.