ფაფუკი და ფორებიანი ცომეული ნებისმიერი დიასახლისის ოცნებაა. მაღალი ჰაეროვანი პეროგის ან კექსის ღუმელიდან გამოღება ერთი დიდი სიამოვნებაა. ნაწარმი თვალს ახარებს, მიგვანიშნებს, რომ რეცეპტი სწორად შესრულდა. გამოცდილმა მზარეულმაც ცომის მომზადებისას შეიძლება შეცდომა დაუშვას. სამწუხაროდ, ზოგჯერ ლამაზი ცომეულის ნაცვლად „დავარდნილ“ და „შეკუმშულ“ პროდუქტს ვიღებთ. მისი სუფრაზე გატანის სურვილი ნამდვილად არ გექნებათ. შეიძლება გემრიელია, მაგრამ პირველად კერძი გარეგნულად ფასდება. Vivien გიამბობთ, რომელი ინგრედიენტია ზედმეტი ცომში, რომლის გამოყენებას დიასახლისები ჯიუტად აგრძელებენ.
ძველი შეცდომა ცომის მომზადებაში – დიასახლისები ცომის მომზადებისას სოდას ხშირად ძმრით აქრობენ. სინამდვილეში, ეს ეტაპი არა მხოლოდ უსარგებლო, არამედ პეროგისა და ოლადებისთვის საზიანოა. საოცარია, რადგან ასე ამზადებს უფროსი თაობა, რომელმაც ცომეულის მომზადების შესახებ ყველა საიდუმლო იცის. გიამბობთ, რატომ მუშაობს ზოგჯერ და რატომ არ ღირს ამის გაკეთება.
საქმე იმაშია, რომ სოდა ცომს ორჯერ აფხვიერებს. პირველად, დამატებისას, მეორედ გაცხელებისას. ფაფუკი ცომი მიიღება, თუ ნახშირორჟანგით გააჯერებთ. როცა სოდას ძმრით აქრობთ, ის არა ცომს, არამედ სამზარეულოში ჰაერს აფხვიერებს. გამოიყოფა ნახშირორჟანგი, რომელიც ცომის სიფაფუკისთვის იყო განკუთვნილი. გამოდის, რომ ცომს უსარგებლო სოდის ფაფას ვუმატებთ. ხშირად მთელ სოდას არ ვაქრობთ. რაღაც მაინც რჩება და ცომი გაცხელების პროცესში ფხვიერდება. სწორედ ამიტომ, ზოგჯერ ჩამქრალ სოდაზე მომზადებული ცომი ამოდის.
ჩამქრალი სოდის ცომში დამატება უსარგებლოა. სოდა თავის ამოცანას გაცხელებისას ისედაც გაუმკლავდება. შეამჩნიეთ, რომ ეს პროდუქტი ცომში ყველაზე ხშირად მჟავე პროდუქტებთან ერთად გამოიყენება: კეფირი, არაჟანი, ლიმონის წვენი. უბრალოდ სოდა მჟავაში პირდაპირ ცომში ჩააქრეთ. ძმრის დამატება საჭირო არაა.
ცომეულში სოდის რაოდენობაზე სიფრთხილე გამოიჩინეთ. არ გადააჭარბოთ, რომ „საპნიანი“ გემო თავიდან აიცილოთ. გარდა ამისა, სოდა თითქმის ყოველთვის გამაფხვიერებლით შეგიძლიათ შეცვალოთ.