უკრაინელმა დიასახლისმა მასწავლა, როგორ მოვამზადო ფლიაკი სწორად

395

ხორცის სუბპროდუქტები ცხელი კერძისთვის შესანიშნავი ინგრედიენტი შეიძლება გახდეს. ახლახანს უკრაინელი დიასახლისისგან სქელი წვნიანის საინტერესო რეცეპტი ვისწავლე. რეცეპტის საფუძველია ძროხის ფაშვი. გირჩევთ, 2 ქვაბი მოხარშოთ, რადგან ერთი საკმარისი არაა. საოცრად გემრიელია. Vivien გიამბობთ, როგორ მოხარშოთ ფლიაკი სწორად.

ხორცის სუბპროდუქტები – ფლიაკი პირველი კერძია (სქელი წვნიანი), რომელსაც პოლონური წარმოშობა აქვს. კერძი უკრაინაშიც გავრცელებულია. განსხვავება იმაში მდგომარეობს, რომ პოლონური ფლიაკი მხოლოდ პირველი კერძია, ხოლო უკრაინაში მიირთმევენ როგორც პირველ კერძად, მაგალითად უხა ფაფით, ასევე მეორე კერძად, როგორც სანელებლებით შეკაზმული მოხარშული შიგნეული. ყველაზე გავრცელებულ შემადგენლობაში შედის ძროხის (იშვიათად, ხბოს, ზოგჯერ – ღორის კუჭი) ფაშვი, ფესვებით (სტაფილო, ფესვებიანი ოხრახუში, ნიახური) მოხარშული ბულიონი, სანელებლები (დაფნის ფოთოლი, მუსკატის კაკალი, შავი და ბაჰარის წიწაკები, მარილი). ასევე ხახვი, ფქვილი და სალა შეგიძლიათ დაუმატოთ. ცხელ ფლიაკს ღრმა თეფშზე ან თასში ასხამენ.

ინგრედიენტები:

  • 1 კგ ძროხის ფაშვი
  • 0,5 კგ ძროხის ძვლები
  • 2 სტაფილო
  • 2 ხახვი (1 დიდი და 1 პატარა ბულიონისთვის)
  • 1,5-2 ს/კ ფქვილი
  • 200 გ ხმელი ყველი
  • ოხრახუშის ფესვი, კოჭა და ნიახური გემოვნებით
  • მცენარეული ზეთი და კარაქი გემოვნებით
  • სანელებლები (დაფნის ფოთოლი, წიწაკების ნარევი, პაპრიკა, წიწაკის მარცვლები, მარილი და თავშავა) გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. ფაშვი (1 კგ) სუფთა წყალში რამდენჯერმე კარგად გარეცხეთ. 2-2,5 ლ წყალი დაასხით და 6-8 საათით გააჩერეთ. ამ დროში წყალი 4-5-ჯერ გამოცვალეთ. ყოველჯერზე ფაშვი გარეცხეთ.
  2. სუფთა წყალი დაასხით ისე, რომ ფაშვი სრულად დაფაროს. ადუღებამდე მიიყვანეთ და 5 წუთით ხარშეთ. წყალი გადაასხით და როგორც ფაშვი, ასევე ქვაბი კარგად გარეცხეთ. პროცესი გაიმეორეთ, წყალი გადაასხით და კიდევ 3-ჯერ გარეცხეთ.
  3. სტაფილო თხელ ფირფიტებად დაჭერით, ხახვი – წვრილად, კოჭის ფესვი – კუბებად, ხოლო ნიახური – ფირფიტებად. ხახვი, სტაფილო და კოჭა მშრალ ტაფაზე ოდნავ შეწვით. ბოსტნეულით და ძროხის ძვლებით ბულიონი მოხარშეთ. დაფნის ფოთოლი და წიწაკის მარცვლები დაუმატეთ.
  4. კვლავ ფაშვს მიხედეთ. მეოთხედ ისევ ქვაბში მოათავსეთ. ნახევარი ბულიონი დაასხით და დარბილებამდე ხარშეთ. დაახლოებით 3-4 საათი სჭირდება. დრო ცხოველის ასაკზეა დამოკიდებული.
  5. მზა ფაშვი 0,7-0,8 სმ სისქის ზოლებად დაჭერით.
  6. დაჭრილი ფაშვი ბულიონში მოხარშეთ, ადუღებამდე მიიყვანეთ. ბულიონს ცოტა კოჭა, სტაფილო, ოხრახუშის და ნიახურის ფესვები დაუმატეთ.
  7. მცენარეული ზეთის და კარაქის ნარევში ხახვი შეწითლებამდე შეწვით. ფქვილი დაუმატეთ, აურიეთ, ცოტა ბულიონი დაასხით და აურიეთ. მიღებული ნარევი ფაშვს ქვაბში დაუმატეთ. წვნიანს საყვარელი სანელებლები (თავშავა, მარილი, წიწაკების ნარევი, პაპრიკა) გემოვნებით დაუმატეთ.
  8. ესეც ასე, ნოყიერი ფლიაკი მზადაა. სუფრაზე გატანის წინ გახეხილი ყველი მოაყარეთ. გემრიელად მიირთვით!

ძროხის ფაშვი ძროხის ხორცი არაა, როგორც შეიძლება გაიფიქრეთ. ესაა ძროხის კუჭის ნაწილი, რომელიც იაფ სუბპროდუქტს მიეკუთვნება. თან უიაფესია. ამ ინგრედიენტის ფასი გემოსა და სარგებელზე არ აისახება. წვნიანის მირთმევის შემდეგ ფაშვს ხშირად შეიძენთ. წვნიანს დახვეწილი გემო და სასიამოვნო ფასი აქვს. სადღესასწაულოდ ორიგინალური პურის თეფშები შეგიძლიათ გამოიყენოთ. ავთენტურ რაციონალურ რესტორნებში სწორედ ასე გააქვთ!