ყველი ლურჯი და თეთრი ობით: როგორ გავიგოთ, რომ პროდუქტი გაფუჭდა

1136

მნიშვნელობა არ აქვს, ყველს ლურჯი თუ თეთრი ობი აქვს, რადგან გემრიელი და სასარგებლოა, როგორც სხვა ყველის სახეობა, თუმცა უფრო მეტ საფრთხეს მალავს. Vivien გიამბობთ, რომელი ნიშნებით გამოიცნოთ, რომ ობიანი ყველი გაფუჭდა.

ყველი ლურჯი ობით – ძალიან მიყვარს ყველი ბრი თეთრი ობით – რბილი, ნაზი, ნაღების სასიამოვნო გემოთი. ტკბილ კენკრასთან, კრუასანთან ან პურთან ერთად სიამოვნებით მივირთმევ. ვახშმად ბრის გამოცხობა მიყვარს. მასში ამოვლებული ორცხობილა ახალ ხურმასთან და რუკოლთან ერთად ძალიან გემრიელია.ყველი ლურჯი ობით უფრო პიკანტურია. მაგალითად, გორგონძოლა, შროპშირი. მარბლ ბლუ (Marble Bleu) საოცარია – გამოხატული, მდიდარი კაკალი–წიწაკის არომატით და ხანგრძლივი გემური შეგრძნებებით. კედრის კასრებში დაძველებულ დესერტის თეთრ ან მშრალ წითელ სასმელებს იდეალურად უხდება. მას კარგად ჩრდილავს თაფლი და ტკბილი ხილი. ყველის თეფშზე მეფე და ნაღების სოუსში შეუცვლელი ინგრედიენტია.

ასეთ ყველის სახეობებს საკვებად ვარგისი ობი აქვთ. მაგალითად, ლურჯი ობი პენიცილიუმია (Penicillium). სახლდება ისეთ ყველზე, როგორიცაა გორგონძოლა და როკფორი. თეთრი ობი საფუარის მსგავსი სოკოა Geotrichum candidum, რომელიც ფარავს ბრის და კამამბერის ყველს. ობიანი ყველი ძალიან გემრიელი და ლამაზია. ობი სრულიად უვნებელია, მაგრამ მხოლოდ ახალი ყველის შემთხვევაში!როგორც მრავალწლიან ყველის მოყვარულს რამდენჯერმე მქონია შემთხვევა, როცა ლურჯებს შორის ვარდისფერი გავატარე. სილამაზე, სამწუხაროდ გადავაგდე! ხუმრობა იქით იყოს, მოდით გავარკვიოთ, როგორ გამოვიცნოთ ობიანი ყველი ახალია თუ ვადაგასული.

პირველ რიგში, ყველი მხოლოდ სანდო ადგილებში შეიძინეთ. ყიდვისას დამზადების და გამოყენების ვადებს დახედეთ. მეორეც, გარეგნობას დააკვირდით. მაგალითად, ლურჯ ობს შეიძლება ვარდისფერი დაკრავდეს (ეს უკვე საჭმელად ვარგისი ობი არაა), ასეთი ყველი შიგნით ყვითლდება. ღია ნაწილი შეიძლება კრემისფერი გახდეს.დააკვირდით, მუქი რგოლები ან ლაქები ხომ არ გაჩნდა, ყველმა ლორწოვანი ტირილი ხომ არ დაიწყო. ყველის ტექსტურას ყურადღება მიაქციეთ: განსხვავდება თუ არა იმისგან, როგორიც თავიდან იყო. მაგალითად, ყველმა დაბზარვა და დაფშვნა დაიწყო, თუმცა მკვრივი იყო.

დაფიქრდით, არის თუ არა ყველი, თუ მძაფრ „ნიშადურის“ სპირტს გრძნობთ. ლურჯი ყველი საკმაოდ გამოხატულ არომატს ფლობს, შესაძლოა ცოტა მკვეთრი არომატი ჰქონდეს მწვავე და სოკოს ნოტებით. თეთრობიან ყველსაც სოკოს სუნი აქვს, მაგრამ უფრო რბილი და ნაზი. ობიანი სახეობის ყველში ამიაკის ნოტები არ უნდა იყოს. თუ ყველში ასეთ არომატს გრძნობთ, მაშინ პროდუქტი საკვებად უვარგისია.

ბოლო ნიშანი – გემო. გაფუჭებული ყველის გემო მძიმდება. ძლიერი სიმწარე ჩნდება. გაფუჭებული ობიანი ყველი ენის წვერზე ძალიან ისუსხება.ობიანი ყველი მაცივარში დიდხანს რომ შეინახოთ, ფოლგაში ან სპეციალურ ქაღალდში გაახვიეთ. ლურჯობიანი ყველი სიფრთხილით მიირთვით. მხოლოდ ყველის მაღაზიებში შეიძინეთ. ვადას დააკვირდით. დედამთილი ასეთი ყველით ჩემი შვილის გამოკვებას აპირებდა, მაგრამ არ იცოდა, როგორ გაერჩია კარგი პროდუქტი გაფუჭებულისგან. კარგია, რომ დროულად მივუსწარი და გავაჩერე. ახლა ნიშნებს სწავლობს, რომ როგორ გაიგოს, ობიანი ყველი ახალია თუ გაფუჭებული.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს