ზამთრისთვის ბოსტნეულის მომარაგება საპასუხისმგებლო და შრომატევადი საქმეა. საკმარისია, კარგად არ მოხუფოთ, არ გარეცხოთ ან არ აადუღოთ და კონსერვი გაფუჭდება. საწყენია, რომ ამას მალე ვერ გაიგებთ. სანელებლებიც ფრთხილად უნდა გამოიყენოთ. არასდროს გიფიქრიათ, შეიძლება თუ არა ზღვის მარილით დაკონსერვება? ჩვენი დედები და ბებიები ხრაშუნა კიტრისა და წვნიანი პომიდვრის შესანახად მარილს დეტალურად არჩევდნენ. ამ შემთხვევაში იოდიზირებულ მარილს ცეცხლივით გაურბოდნენ, ხოლო ზღვის მარილს გვერდს უვლიდნენ. Vivien გიამბობთ, რატომ.
ზღვის მარილი კონსერვაციისთვის: სარგებელი თუ ზიანი?
ყველაფერი დაიწყო იოდიზირებული მარილით, როცა ის პირველად გამოჩნდა. მის უდავო სარგებელზე ლეგენდები დადის. ჩვენთან, განსაკუთრებით მთიან რეგიონებში იოდის დეფიციტი მკვეთრად გამოხატულია. გამდიდრებული მარილით ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქციონირებას ხელს შეუწყობთ, მაგრამ წარსულში ყველაფერი ასე მარტივად არ იყო.ადრე მარილს იოდით პირდაპირ ამდიდრებდნენ, კერძოდ კალიუმის იოდიდით. გარდა ამისა, სანელებელი შეიცავდა ნატრიუმის თიოსულფატს, რომელიც ჯანმრთელობისთვის არც თუ ისე სასარგებლო იყო. 30 წლის წინ მხოლოდ ასეთი პროდუქტის პოვნა შეიძლებოდა. ბოსტნეულთან ხანგრძლივ რეაქციაში შესვლისას ასეთი მარილი არა მხოლოდ პროდუქტის გემოს, არამედ ფერს და ტექსტურას ცვლის. რა თქმა უნდა, ასეთი მარილით პროდუქტის შენახვა მკაცრად აკრძალული იყო. ახლა კალიუმის იოდიდი იოდატით ჩაანაცვლეს, ამიტომ ეს მარილი აბსოლუტურად უსაფრთხოა და კონსერვაციისთვის შესაფერისია.
რაც შეეხება ზღვის მარილს? საქმე იმაშია, რომ ისიც იოდს შეიცავს. ადრე ეშინოდათ, რომ ისიც პროდუქტის გემოს თვისებებს ცვლიდა, ამიტომ კონსერვებში არ იყენებდნენ. ოღონდ ამ მარილში იოდი არასტაბილურია და თერმოდამუშავებისას ნადგურდება. ხოლო იმდენად მცირეა, რომ გავლენას ვერ მოახდენს.ნაცრისფერი ზღვის მარილი თიხის და წყალმცენარეების მინარევებით გამონაკლისია, მაგრამ არა მკაცრი. ეს სტაბილური ელემენტებია, რომლებიც გემოს ოდნავ ცვლის. მარილიანობის კონცენტრაციითაც არც ისე ძლიერია.
დასკვნა მარტივია: ზღვის მარილი კონსერვის მომზადებისას შეგიძლიათ და უნდა გამოიყენოთ. ნატურალურია, მინერალებით მდიდარი და კონსერვაციისთვის აბსოლუტურად უვნებელი. ხოლო ყველა ცრურწმენა, რომელიც გამოცდილებას ეფუძნება, წარსულს ჩაბარდა.