საჭიროა თუა კიტრის გათლა, თუნდაც სათბურში გაზრდილი იყოს

539

სამზარეულო დიდწილად ხელოვნების კომპრომის ეყრდნობა. ზოგს ცხარე უყვარს, ზოგს ხახვი არ უყვარს, ზოგისთვის პურის გარეშე ჭამა შეუძლებელია. ხშირად ეს გემოვნების საკითხია, მაგრამ ზოგჯერ საკმაოდ საინტერესო კანონზომიერება გვხდება. ერთ–ერთი მათგანია პასუხი კითხვაზე, რატომ უნდა გათალოთ კიტრი. უფრო ზუსტად, რატომ არის დაუშვებელი აზერბაიჯანულ სამზარეულოში ამ ბოსტნეულის ქერქის გამოყენება? თითქოსდა, ამ ბოსტნეულს მომზადება არ სჭირდება. საკმარისია, გარეცხოთ და დაჭრათ. ექიმებს და აზერბაიჯანელ მზარეულებს ამ საკითხთან დაკავშირებით საკუთარი მოსაზრება აქვთ.

საჭიროა თუ არა კიტრის გათლა

ეს კითხვა უფრო ძველია, ვიდრე ფიქრობთ. 1950 წელს გამოცემულ ძველ საბჭოურ წიგნში გვხდება განყოფილება „აზერბაიჯანული სამზარეულო“. ტრადიციული კავკასიური რეცეპტები გათლილი კიტრის გამოყენებას გულისხმობს. ბოსტნეულის ოკროშკა, დოგრამაჩი, რეცეტპში გასუფთავების აუცილებელ პუნქტს მოიცავს. იგივე ეხება სხვა ცივ ბოსტნეულის წვნიანს ხორცით – ოვდუხი.ერთი შეხედვით, შეიძლება იფიქროთ, რომ რეცეპტი საბჭოური ადაპტაციაა, მაგრამ ასე არაა. დაღესტანში, ჩრდილოეთ კავკასიაში, ზუსტად ასე ამზადებენ.

რაშია საიდუმლო? თუ ამ თავისებურებას კულტურის და სამზარეულოს კუთხით განიხილავთ, დაღესტანში კიტრის ქერქს ორი მიზეზით არ იყენებენ. პირველ რიგში, მისი გემო საუკეთესოს სურვილს ტოვებს: უხეში, ზოგჯერ მწარე ქერქი დელიკატურ კერძებში ზედმეტია.მეორეც, მისი გამოყენება ცუდ ტონად ითვლება. ეს პირველი პუნქტიდან გამომდინარეობს. იგივეა, რომ სალათში პომიდორი ყუნწით ან ვაშლი უხეში გულით ჩადოთ. ჩვენთვის კიტრის ქერქში სამარცხვინო არაფერია, მაგრამ ამ სკაითხს ფარული ნაკლოვანება აქვს.ლომონოსოვის სახელობის ბიოლოგიის ფაკულტეტის მცენარეების განვითარების ლაბორატორიის ხელმძღვანელი ხსნის, თუ რატომ უნდა გათალოთ მაღაზიაში ნაყიდი კიტრი აუცილებლად.„კიტრი წარმატებული ტრანსპორტირებისა და მავნებლებისგან დასაცავად მძიმე ქიმიური საშუალებებით, ფუნგიციდებით და ინსექტიციდებით, მუშავდება. ნივთიერებების სრულად მოშორება რთულია. სწორედ ამიტომ, ასეთი მასშტაბური წარმოების კიტრი სჯობს გათალოთ“ – გაფრთხილებთ ვლადიმერ მურაშოვი.

ბიოლოგი ხაზს უსვამს, რომ თავად კიტრის ქერქი ძალიან სასარგებლოა. მასში ბევრი მინერალი და უჯრედისი შედის, რომლის სარგებელი საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის შეუფასებელია. სწორედ ამიტომ, თუ სახლში მოყვანილი კიტრის ყიდვის ან დამოუკიდებლად გაზრდის შესაძლებლობა გაქვთ, შანსი ხელიდან არ გაუშვათ და ქერქი არ მოიშოროთ.და მაინც, კიტრის გათლა ან არ გათლა გემოვნების საკითხია. ვეთანხმებით, რომ ზოგიერთ აზიურ კერძში (მაგალითად, ლაფშა) კიტრი მხოლოდ გათლილი სახით არის გონივრული. თქვენ როგორ თვლით?