5 მთავარი შეცდომა, რის გამოც კომბოსტოს ტოლმა არ გამოგდით

4589

ტოლმა ყველასთვის ბავშვობიდან ნაცნობი, მაგრამ არც ისეთი მარტივი კერძია. ბებია მას შეუდარებლად ამზადებდა. პატარა კონუსის ფორმის კომბოსტოს ფოთოლი წვნიანი ფარშის შიგთავსით სადღესასწაულო სუფრაზე საპატიო ადგილს იკავებდა. ბებია ამბობდა: თუ ტოლმა არ გამოგდის, ეს იმას ნიშნავს, რომ თავი უნდა გაათავისუფლოთ.ტოლმის მომზადება რამდენიმე ეტაპისგან შედგება. რომელიმე ეტაპის გამოტოვება ან არასწორად გაკეთება კერძს მაგიდაზე არ მოხვედრით ემუქრება. თუ ტოლმა არ გამოგდით, გამოცდილი დიასახლისები გირჩევენ, უსარგებლო ფიქრები მოიშოროთ. საქმე პუნქტებად დაყავით და მორიგეობით შეასრულეთ.

  • პუნქტი № 1: კომბოსტო – საიდუმლოს არავისთვის წარმოადგენს, რომ ტოლმას მოხარშული კომბოსტოდან ამზადებენ. უმ ფოთოლში ფარშს არავინ ახვევს – დაღუპული საქმეა. კომბოსტოს ზედა ფოთლები მოაშორეთ, ხიკვში რამდენიმე ღრმა ჩანაჭერი გააკეთეთ. ასე წყალი შიგნით მოხვდება და ფოთლები ადვილად მოშორდება.მზა კომბოსტოს თავი ცხელ წყალში 2-3 წუთით ხარშეთ. თუ ზამთრის კომბოსტოა, შეგიძლიათ ცოტა მეტხანს ხარშოთ. ზედა ფოთლები მოაშორეთ და კვლავ ცხელ წყალში დააბრუნეთ. კიდევ რამდენიმე წუთით ხარშეთ, შემდეგ ახალი ფოთლები მოაშორეთ. მზა ფოთლები გაასწორეთ, შუაში ძარღვი მოაჭერით. ესეც ასე, მზადაა!სხვათა შორის, კომბოსტო შეგიძლიათ მიკროტალღურ ღუმელში მოამზადოთ. კომბოსტო პარკში ჩადეთ, რამდენიმე ადგილას გახვრიტეთ. კომბოსტო მიკროტალღურ ღუმელში 5-7 წუთით ხარშეთ. ტოლმა შეგიძლიათ პეკინის კომბოსტოს ფოთლებში გაახვიოთ, მაგრამ წინასწარ ცხელი წყალი დაასხით.
  • პუნქტი № 2: ფარში – კლასიკური ტოლმა უცხიმო ხორცისგან არ მზადდება. ქათმის და ძროხის ხორცით ძალიან მშრალი ფარში გამოდის, ამიტომ აწეწილი ღორის ქონი აუცილებლად დაუმატეთ. იდეალურ შემთხვევაში, ღორის ქონი სხვა ხორცთან ერთად გამოიყენება. რეკომენდებულია, ცხვრის ან იხვის ხორცი.როგორც წესი, 1 კგ ფარშზე 200 გრ უმ ბრინჯს იღებენ. ინგრედიენტების საუკეთესო თანაფარდობაა, მით უფრო ბოსტნეულის გათვალისწინებით. მზარეულები ფარშში კვერცხის დამატებას არ გირჩევენ. ასე შიგთავსი უხეში და მშრალი ხდება. ფარშის შეკვრას ბრინჯიც შეძლებს.
  • პუნქტი № 3: ბრინჯი – უმი ან ჩალბობილი ბრინჯი არ გამოგადგებათ. ფარშში დამატებამდე აუცილებლად მოხარშეთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში ბრინჯიდან წვენს შთანთქავს და შიგთავსი მშრალი გახდება. მოხარშული ბრინჯი გააგრილეთ და ხორცის ფარშს უწყლოდ დაუმატეთ. თუ ბრინჯი არ გაქვთ, ალტერნატივად მოხარშული წიწიბურა ან ქერი გამოგადგებათ.
  • პუნქტი № 4: ბოსტნეული – შიგთავსს ბოსტნეულს დაუმატებთ თუ არა, თქვენი გადასაწყვეტია. და მაინც, კარაქში შემწვარ ხახვთან და სტაფილოსთან ერთად უფრო წვნიანი და გემრიელია. მათ შეგიძლიათ დაუმატოთ ნიახური, ტკბილი წიწაკა, ბადრიჯანი, ყაბაყი და პომიდორი. ფარშს ცხელი სახით არ დაუმატოთ. თუ შიგთავსში ბოსტნეული არ მოგწონთ, მწვანილით შემოიფარგლეთ.
  • პუნქტი № 5: სოუსი – როგორც წესი, ტოლმას პომიდვრის პასტის სოუსში თუშავენ. ეს ერთადერთი ვარიანტი არაა, რადგან არაჟნის სოუსიც არსებობს. არაჟანი წყალში ან ბულიონში გააზავეთ, ნივრის და სანელებლების ნარევი დაუმატეთ. ტოლმა არ უნდა მოხარშოთ, არამედ სქელ სოუსში ნელ ცეხლზე თუშოთ.რა თქმა უნდა, მომზადების პროცესს დრო სჭირდება, მაგრამ შედეგი ამად ღირს. თუშვის დროს ტოლმა არ დაიშლება, არ დაიწვება, კომბოსტო მჟავე არ გახდება, ხოლო ტოლმა ფაფად არ იქცევა.ტოლმის მოსამზადებლად სქელძირიანი ქვაბი გამოიყენეთ და მინიმუმ 2 ფენა ტოლმა ჩადეთ. ასევე სქელი თავსახური დაგჭირდებათ. თავდაპირველად, ტოლმა ძლიერ ცეცხლზე ადუღებამდე მიიყვანეთ, შემდეგ ცეცხლი მინიმუმამდე შეამცირეთ. კერძი სუსტ ცეცხლზე 1 საათით თუშეთ.

ასეთი ინსტრუქციით ყველაზე გამოუცდელი დიასახლისიც ტოლმის მომზადებას შეძლებს. წარმატებას გისურვებთ!