ნაწლავებისა და ღვიძლის გამწმენდი სიროფი ბაბუაწვერით და შვიტით

1123

მოხდენილი და ჯანსაღი სხეულის მისაღებად როგორ მოვამზადოთ გამწმენდი სიროფი ისეთი მცენარეებისგან, როგორიცაა ბაბუაწვერა და შვიტა?! ამ სიროფს ღვიძლსა და საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე გამწმენდი ეფექტი აქვს. ამასთან სიროფი თამარინდის საფაღარათო და ვიტამინური მოქმედებას (K, Fe და P ვიტამინებს შეიცავს) ფლობს. სიროფს დეტოქსიკაციის და გამწმენდი თვისებები გააჩნია, რომელიც დაბალანსებულ დიეტასთან და ზომიერ ვარჯიშთან ერთად ზედმეტი კილოგრამების მოშორებაში დაგეხმარებათ.

გამწმენდი სიროფის ინგრედიენტები:

  • 2 ს/კ შვიტა
  • 100 გრ თამარინდის პასტა ან 200 გრ მთელი (პარკი მოაშორეთ)
  • 75 გრ შაქარი (სურვილის მიხედვით)
  • 100 მლ წყალი
  • 2 ს/კ ბაბუაწვერა (ფესვი)
  • 2 ს/კ სიმინდის ფუჩეჩი

გამწმენდი სიროფის მომზადება

  • მცენარეების ნახარში მოამზადეთ. პირველ რიგში, წყალი აადუღეთ, მცენარეები დაუმატეთ და რამდენიმე წუთით დააყენეთ. გაზი გამორთეთ, ქვაბს თავსახური დაახურეთ და წყალში კიდევ 3 წუთით დატოვეთ.
  • თამარინდი გაასუფთავეთ. გასუფთავებული ხილი მცენარეების წყლით სავსე ქვაბში მოათავსეთ და ხარშეთ. როცა წყალი ადუღდება, სურვილის მიხედვით შაქარი დაუმატეთ.
  • სუსტ ცეცხლზე 2 წუთით ან 5 წუთით ხარშეთ, რომ თამარინდი დარბილდეს. მუდმივად აურიეთ. ამის შემდეგ ბოთლებში ჩაასხით, შეფუთეთ და მაცივარში 15 დღე შეინახეთ.

გამოყენება: სიროფი კარგად შეანჯღრიეთ. დღის განმავლობაში 20 მლ სიროფი 1 ჭიქა წყალთან ერთად ან 1 ლ წყალთან ერთად მიიღეთ.

სამკურნალო მცენარეები, რომლებიც ბუნებრივ საშუალებაში გამოიყენება:

  • ბაბუაწვერა. ეს მცენარე საჭმლის მომნელებელ სისტემას ხელს უწყობს. ბაბუაწვერას ფესვი საჭმლის მომნელებელ, შარდმდენ და ღვიძლის დამცავ ფუნქციას ასრულებს. მცენარის ქვედა ფოთლებს სალათებს უმატებენ. მისი ნაყენი შარდმდენ და ჰეპატოპროტექტორულ მოქმედებას ფლობს.
  • შვიტა. მცენარის ფოთლები და ფესვები სამკურნალო ბუნებრივ საშუალებებში გამოიყენება. მაგალითად, შარმდენ, საფაღარათო და დეტოქსიკაციის საშუალებებში. მინერალური მარილები მას შარმდენ და გამაახალგაზრდავებელ თვისებებს ანიჭებს.
  • სიმინდის ფუჩეჩი. სიმინდში ყველაზე მეტ სამკურნალო თვისებას შეიცავს მისი ფუჩეჩი, რომელიც მარცვლებს გარს ახვევია. მას შარდმდენი თვისებები გააჩნია.
  • თამარინდი – პატარა ხილი, რომელიც უხეშ ყავისფერ პარკში მდებარეობს, რომლის შიგნით ბოჭკოვანი და წებოვანი რბილობი მდებარეობს. რბილობი შეიცავს თესლს (რომელიც მისი საფაღარათო მოქმედების მოსაშორებლად უნდა ამოიღოთ). ფოთლებს ჭიების საწინააღმდეგო თვისების გამო აყენებენ, ხოლო ხილისგან გამაგრილებელ სასმელს ამზადებენ. მას საჭმლის მომნელებელი და მსუბუქი საფაღარათო თვისებები გააჩნია.