შაქარი ტკბილი კერძების მოსამზადებლად მთავარ ინგრედიენტს წარმოადგენს. მისი გემო მთელ მსოფლიოში ადამიანების უმეტესობას მოსწონს, მაგრამ შაქრის ჭარბი მოხმარება უამრავ დაავადებას იწვევს. ამასთან, ხელოვნური დამატკბობლებიც ჯანმრთელობისთვის საზიანოა და ინსულინის ცვლილებაზე ნეგატიურ გავლენას ახდენენ. გამოსავალი? შაქრის ნატურალური შემცვლელი – სტევია.
სტევია (Stevia rebaudiana) ტკბილი გემოს მქონე მცენარეა სამხრეთ ამერიკიდან. მას უკვე 1500 წელია სამხრეთ ამერიკულ სამზარეულოში პროდუქტების დასატკბობად იყენებენ და ბოლოს ამ გასაოცარი მცენარის შესახებ მთელმა მსოფლიომ გაიგო. ადგილობრივი ტომები სტევიას დამწვრობის, კოლიკის და კუჭის პრობლემების სამკურნალოდ იყენებდნენ. ფოთლებს კი ისე იყენებდნენ, როგორც „დესერტის კერძს“. დღეს სტევია შაქრის შემცველი ერთ-ერთი უსაფრთხო ვარიანტია.
სტევიას სასარგებლო თვისებები
დიაბეტის კონტროლი
სტევიას გლიკოზიდები იშლებიან და მსხვილ ნაწლავში ბაქტერიებს შთანთქავენ, ასევე სისხლში არ შეიწოვება. ეს კი სისხლში შაქრის მატების და დიაბეტის თავიდან აცილების საშუალებას იძლევა.
წონის შემცირება
სტევია უკალორიო საკვებია, რომელიც გრძელვადიან პერსპექტივაში წონის მართვაში დაგეხმარებათ. შაქრის სტევიათი შეცვლა კალორიების მოხმარებას ამცირებს.
პირის ღრუს დაავადებების პროფილაქტიკა
აღმოჩენილ იქნა, რომ ტკბილი მცენარე ანტიმიკრობულ თვისებებს ფლობს. ამის დახმარებით პირის ღრუს ჯანმრთელობის შენარჩუნებას, კარიერის და გინგივიტის განვითარების რისკის შემცირებას შეძლებთ.
არტერიული წნევის კონტროლი
სტევიაში შემავალი გლიკოზიდები სისხლძარღვებს ადუნებენ, შარდვის სიხშირეს ზრდიან და ორგანიზმიდან ჭარბ ნატრიუმს გამოდევნიან. თავის მხრივ, ამ მოქმედებამ შეიძლება გული დაიცვას და არტერიული წნევა გააკონტროლოს.