„კვების ფანჯრის“ ფენომენი და ჯანსაღად გახდომის მთავარი პრინციპები.

873

რამდენჯერ უნდა გითხარით, რომ წონაში დასაკლებად საყვარელ დესერტებზე უარი უნდა თქვათ და დღეში 5-ჯერ ქათმის მკერდი სალათასთან და წიწიბურასთან ერთად უნდა მიირთვათ? თუ კვირაში 4-ჯერ ვარჯიშსა და „უგემოვნო ცხოვრებაზე“ ფიქრი წონაში დაკლების სურვილს ხაზს უსვამს მაშინ ეს სტატია უნდა წაიკითხოთ.

ქალებს იაპონელი მეცნიერი იოსინორი ოსუმი დაეხმარება. მან კვების პრინციპის აღმოჩენა მოახერხა, რომლის გამოც მედიცინის სფეროში ნობელის პრემია მიიღო. მისი ნამუშევარი აუტოფაგიის შესწავლას ეძღვნება. ეს არის პროცესი, რომელიც ორგანიზმში შიმშილობის დროს მიმდინარეობს: ყველა უსარგებლო, ძველ დაგროვებულ უჯრედები გარდაიქმნება და ახალგაზრდავდება.

რა არის „კვების ფანჯარა“

გახდომის, ორგანიზმის გაახალგაზრდავების და გაჯანსაღების პროცესის გასაშვებად უნდა იცოდეთ, თუ რა არის „კვების ფანჯარა“ და ორგანიზმზე რა გავლენას ახდენს. ეს არის დრო პირველ და ბოლო საკვების მიღებას შორის. თუ დილით 8:00 საათზე საუზმობთ, ხოლო 20:00 საათზე ვახშმობთ, თქვენი კვების ფანჯარა ზუსტად 12 საათით იხსნება.

2017 წელს ჩატარებული კვლევის თანახმად, კვების ფანჯარა შეიძლება გაიზარდოს მაქსიმუმ 6-8 საათით. ასეთი ინტერვალი შაქრიანი დიაბეტის და გასუქების რისკს ამცირებს.

ჰიპოთეზის დასამტკიცებლად მეცნიერებმა ექსპერიმენტის ჩატარება გადაწყვიტეს, რომელშიც 4 ჯგუფი მონაწილეობდა. ექსპერიმენტის მონაწილეების ჩვეული რაციონის გათვალისწინებით მკვლევარებმა თითოეულს ერთნაირი რაოდენობის კალორიების მენიუ შეუდგინეს. პირველი ჯგუფი 12 საათის განმავლობაში მიირთმევდა, მეორე 8, მესამე – 6, მეოთხე კი მხოლოდ 4 საათის განმავლობაში.

შედეგებმა აჩვენა, რომ კვების ფანჯრის შემცირება წონაში დაკლების მთავარი გასაღებია: ცხიმის წვის პროცესის ძირითადი ნაწილი ღამით ხდება, შიმშილის გრძნობა სუსტდება, ნივთიერებათა ცვლის მოქნილობა იზრდება და მოხმარებული ენერგიის რაოდენობა მცირდება.

კვების ფანჯრის შემცირება მთელ ორგანიზმზე დადებითად მოქმედებს: კანის და ძუძუს კიბოს განვითარების რისკი მცირდება, დაბერების პროცესი ფერხდება, არტერიული წნევა მცირდება, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის მუშაობა ნორმაში მოდის და უძილობა ქრება.

კვების ფანჯრის შემცირება სწორად უნდა მოხდეს. ამისთვის სწორი დრო უნდა შეარჩიოთ და სხეულის ცირკადული (დღიური) რიტმი უნდა გაითვალისწინოთ. სჯობს კვების ფანჯარა დილით გახსნათ, როცა კორტიზოლის ჰორმონის გამოყოფა ხდება. სწორედ მაშინ თავს ყველაზე უფრო ენერგიულად ვგრძნობთ და ჭამის სურვილი გვაქვს.

საღამოს, პირიქით, ჭამა არასასურველია, რადგან საღამოს მელატონინის გამოყოფა ხდება. სხეული ძილისთვის ემზადება, ხოლო ნივთიერებათა ცვლა მცირდება. გვიანი ვახშმობა დილის დაღლილობას, დიაბეტის განვითარების რისკს, გასუქებას და დეპრესიას ზრდის.

კვების სწორ ჩარჩოებს რომ მოერგოთ, მთავარი წესები უნდა დაიცვათ:

  • დილით 6-7 საათზე გაიღვიძეთ;
  • გაღვიძებიდან 30-60 წუთზე გვიან არ ისაუზმოთ;
  • დრო ისე გადაანაწილეთ, რომ სამუშაო დღე გაღვიძებიდან 2-3 საათის შემდეგ იწყებოდეს;
  • კარგად ისაუზმეთ;
  • კვების ფანჯარა 6-8 საათამდე შეამცირეთ. ჩვეული რაციონიდან არაფერი არ ამოიღოთ.

საინტერესო ფაქტი: ყველაზე მეტად ჭამის სურვილი 8:00, 13:00 და 19:00 საათზე გვაქვს. თუ კვების ფანჯრის შემცირება გადაწყვიტეთ და 16:00 -17:00 საათის შემდეგ ჭამას არ აპირებთ, ორგანიზმის პირველი ჭამის მოთხოვნის გამო დაწყებულ საქმეზე უარი არ თქვათ. შეგიძლიათ ჩაი, კეფირი ან წყალი დალიოთ და 2 საათი დაელოდოთ. ამის შემდეგ შიმშილის გრძნობა შემცირდება.

იოსინორი ოსუმი ამბობს, რომ 7-14 დღის შემდეგ ორგანიზმი ასეთ ცხოვრების და კვების რიტმს მიეჩვევა. დილით თავს მხნედ იგრძნობთ და საღამოს შიმშილის გრძნობას მოიშორებთ. თუ სტატია ინფორმაციული იყო, მეგობრებს სოციალურ ქსელში აუცილებლად გაუზიარეთ.