ბებიის 10 ხრიკი, რომლის გამოყენებაც დროა შევწყვიტოთ

1252

უფროსი თაობა ნამდვილად გამოცდილების და საყოველთაო სიბრძნის წყაროა. ხშირად ბებიის ჩანაწერებში ნამდვილ განძს ვაწყდებით: დავიწყებული კერძები, სამკურნალო მეთოდები, სილამაზის რეცეპტები და სასარგებლო რჩევები, რომლებსაც დღეს ცხოვრებისეულ ხრიკებს ვუწოდებთ. ბავშვობიდანვე მათ უამრავი რამ ასწავლეს, რაც ჩვენც გაგვიზიარეს და ამ წესებს ყოველგვარი ფიქრის გარეშე მივყვებით.

პროგრესის შეფერხება ნამდვილად არ ღირს. ნახევარსაუკუნოვანმა კულინაირიულმა ტექნიკამ ან შესაბამისობა დაკარგა ან მისი საპირისპირო ეფექტი დადასტურდა. ვივიენმა შეკრიბა ყველაზე გავრცელებული ხრიკები და ამის შესახებ გიამბობთ.

ბებიის სამზარეულოს ხრიკები

ძმრით გაჟღენთილი სოდა

პროფესიონალი შეფ-მზარეულები ამ ტექნიკას ყველაზე უაზროს უწოდებენ. ჩვენ ცომს ვუმატებთ სოდას ცომის შესამცირებლად, რაც ხდება მაშინ, როდესაც ტუტე (სოდა) და მჟავა რეაქციაში შედის სხვა პროდუქტებთან. სოდა, რომლითაც ცომია გაჟღენთილი, არის ცარიელი კომპონენტი, რადგან გაჟონვისთვის აუცილებელი ნახშირორჟანგისგან უკვე გათავისუფლებულია.

სოდა პირდაპირ ფქვილს შეურიეთ. თუ რეცეპტი არ საჭიროებს ფერმენტირებული რძის პროდუქტების დამატებას, დაამატეთ 1 ს.კ. ლიმონის წვენი.

რძის გადარჩენა

წესი ასეთია: “რძის დაწვის თავიდან ასაცილებლად, ადუღებამდე, ტაფაში ჩაასხით ცივი წყალი.” ნამდვილად გჯერათ, რომ ცივი წყალი რძეს გადაარჩენს? ბევრად უფრო უსაფრთხოა ტაფის სწორად შერჩევა: ორმაგი კედლი, რომელიც მინანქრით ან უჟანგავი ფოლადითაა დაფარული. ალუმინი და ტეფლონი რძისთვის არ არის განკუთვნილი.

ძმარი ხორცისთვის

მჟავა ნამდვილად არბილებს ხორცს, მაგრამ ძმარი ძალიან აგრესიულია. იგი ხორცს ანიჭებს უსიამოვნო გემოს. გამოიყენეთ დამარინადებული ხორცი და წითელი ღვინო. ამ გზით მოხარშულ ხორცს ფანტასტიური გემო აქვს.

დაუმატეთ პური კოტლეტებს

ითვლება, რომ პურის დამატება კოტლეტებს უფრო ფაფუკს და გემრლიეს გახდის.  და ბებიები ასევე გვირჩევენ დავუმატოთ რძე. უფრო მეტიც, არავიც უთქვამს, კონკრეტულად როდის უნდა დავუმატოთ რძე.

გამღვალი ხორცი

ალბათ ეს ჩვენი ბებიების ერთ-ერთი ძირითადი შეცდომაა. ისინი გაყინული ქათმის ხორცს უბრალოდ ოთახის ტემპერატურაზე ტოვებენ. უბედურება ის არის, რომ ამ დროს ბაქტერიები გამრავლებას იწყებენ და ჩნდება ინფექციები. ამ პროცედურისთვის ყველაზე შესაფერისი ადგილია მაცივარია.

ხორცის გარეცხვა გამდინარე წყალში

ეს პროცესი არა მხოლოდ უაზრო, არამედ საშიშია. წყალი ხორცის ზედაპირიდან არ მოაშორებს მიკრიბებს, პირიქით: მიკროორგანიზმები სხვადასხვა ადგილას გაიფანტება: აღმოჩნდება ნიჟარაზე, სამზარეულოს პირსახოცებზე.  ყველა პათოგენური უჯრედი იღუპება სათანადო გათბობით. მაგრამ თუ მაინც გსურთ გარეცხოთ ხორცი, გააკეთეთ ეს უბრალოდ წყლით სავსე თასში და არა გამდინარე წყლის ქვეშ.

არ გარეცხოთ ჩირი

თუ თქვენ მარტივად გარეცხავთ ჩირს გამდინარე წყალში, ამით მოაშორებთ მტვერს და მწერების შესაძლო ნარჩენებს, მაგრამ არ მოშორდება ქიმიური ნარჩენები, რომლებიც ჩირს დიდი ხნის განმავლობაში შენახვის შედეგად უჩნდება. ამის აღმოსაფხვრელად, თასი გაავსეთ ცხელი წყლით და ჩაყარეთ 40 წუთით, შემდეგ გაავლეთ.

წინასწარ დაჭრილი ხახვი

წინასწარ დაჭრილი და მაგიდაზე დატოვებული ხახვი არა მხოლოდ უსიამოვნო სუნს ტოვებს სამზარეულოში. დაჟანგვის შედეგად, პროდუქტი კარგავს სიტკბოს და კიდევ უფრო მწარე ხდება, რაც კერძებზეც აისახება. თუ გსურთ დაზოგოთ დრო, წინასწარ დაჭრილი ბოსტნეული შეინახეთ პლასტმასის კონტეინერში და თავსახური მჭიდროდ დაახურეთ.

ხორცის მარინადში მოთავსება 12 საათით

სხვადასხვა სახის ხორცი დამარინადებისთვის სხვადასხვა დროს მოითხოვს. ძროხისა და ღორის ხორცს სჭირდება 5 საათი, მაგრამ ქათმის ხორცისთვის ერთი საათიც საკმარისია. მარინადში დიდხანს მოთავსებული ხორცი ძალიან გამოშრება.

მყარი ყველის ჩანაცვლება მდნარით

ადრე ამას იმის გამო აკეთებდნენ, რომ მყარი ყველი შედარებით ძვირი ღირდა და ყველგან არ იყიდებოდა, მაგრამ თანამედროვე რეალობაში, მათი ფასი თითქმის ერთიდაიგივეა. ფასში ნამდვილად მცირე სხვაობაა, მაგრამ გემოვნური თვისებები სრულიად განსხვავებულია.

შესაძლოა ამის შესახებ იცოდით კიდეც, თუმცა ზოგიერთი მათგანი შეიძლება სიახლეც კი აღმოჩნდა. გაგვიზიარეთ, თუ იყენებთ აქედან რომელიმე ხრიკს. გაუზიარეთ თქვენს მეგობრებსაც.