ყველა დარწმუნებულია რომ სისუფთავეს და ჰიგიენას იცავს. ამაში არავის ეპარება ეჭვი, მაგრამ მაინც უნდა გაფრთხილდეთ, პარაზიტები ორგანიზმში მაინც შეიძლება აღმოგაჩნდეთ. ხალხური გირჩევთ წელიწადში ერთხელ მაინც გაისუფთავოთ ორგანიზმი პარაზიტებისაგან პროფილაქტიკის თვალსაზრისით. ამისათვის კი რამდენიმე სასარგებლო რჩევა არსებობს.
მოსახლეობის უმრავლსობა დარწმუნებულია, რომ ორგანიზმში პარაზიტები შეიძლება მხოლოდ იმ ხალხს აღმოაჩნდეს, რომლიც სიღარიბესა და ანტისანიტარიულ პირობებში ცხოვრობენ. ამ მითის სისწორეში ხალხი მაინც დარწმუნებულია და არ უშვებს არცერთი წამით, რომ პარაზიტი ჩვეულებრივად ფუფუნებაში მცხოვრებ ადამიანებსაც აღმოაჩნდეთ. დედამიწის მოსახლეობის 50% ამ პარაზიტის მატარებელია. მახვილა ჭიები ყველა განვითარებული ქვეყნის მოსახლეობაშია გავრცელებული. ისინი სწორ ნაწლავში იბუდებენ ათეულობით წლები და შეიძლება საერთოდ ვერ გრძნობდეს ადამინაი რომ მისი მატარებელია.
მთავარია ყურადღება გამმოიჩინოთ, რადგან პარაზიტების არსებობა შეიძლება უსიმპტომოდაც მიმდინარეობდეს. ით უმეტეს არსებობს რამდენიმე საშუალება მათგან გათავისუფლების და ხშირ შემთხვევაში დროზე მოცილებისას ისინი საფრთხეს არ შეუქმნიან ორგანიზმს.
გამოხატული სიმპტომები ორგანიზმში მათი არსებობისას:
- ხშირად გრძნობთ გადაღლილობას;
- ხშირად გრძნობთ გადაღლილობას;
- საზღვრების დატოვების შემთხვევაში, იტანჯებით დიარეით;
- რთულად ინელებთ საკვებს და ხშირად ხართ საკვებით მოწამლული.
- გიჭირთ დაძინება და შუაღამისას ხშირად გეღვიძებათ;
- გაქვთ ფოლიუმის უკმარისობა – ანემია.
- ხშირად გიღიზიანდებათ კანი ან გაქვთ ეგზემა, გამონაყარი, ალერგია.
- ძილის დროს აკრაჭუნებთ კბილებს;
- გაწუხებთ სახსრების ან ძვლების ტივილი გაურკვეველი მიზეზების გამო.
- გაქვთ უმიზეზო დიარეა ან კოლიტი.
როგორ ჩნდებიან პარაზიტები?
პარაზიტები შეიძლება აღმოაჩნდეთ მათაც კი ვისაც ხშირი ხელების ბანა ახასიათებთ. ჰიგიენის დაცვა არაფერ შუაშია მათთან. ჭიები შეიძლება კარგად გარეცხილი ხილი ან ბოსტნეულიდანაც მოხვდეს ორგანიზმში. არც ხორცისაგან დამზადებული საკვებით ხართ დაცული.
ჭია ადამიანთან შეხებითაც შეიძლება გადაგედოთ, შინაური ცხოველისაგან, მოკლედ ამისაგან არავინაა დაცული, ხოლო ორგანიზმის პარაზიტებისაგან წმენდა წელიწადში რამდენჯემეცაა რეკომენდირებული.
ნაწლავული პარაზიტები:
პარაზიტები გარდაუვალია მაგრამ იმუნიტეტის ამაღლება ერთ ერთი აუცილებელი რამაა მათთან საბრძოლველად. მეცნიერების მტკიცებით ხალხის 90 % ერთხელ მაინც ჰქონია პარაზიტების პრობლემა.
პარაზიტები შეიძლება კუჭნაწლავის სისტემაში გაჩნდეს, მაგრამ ორგანიზმის სხვა ადგილებიც არ არის ამისაგან დაზღვეული. ძირითადად კი სწორი ნაწლავის კედლებს ეკვრიან, განსაკუთრებით კი გაურეცხავი პროდუქტი და ცხოველებთან კონტაქტია საშიში.
არსებობს პარაზიტების რამდენიმე სახე:
ტრიქონელა: ეს მიკროსკოპული პარაზიტებით დაავადებას ტრიქონელოზი ეწოდება. ამით ადამიანი ავადდება მაშინ როდესაც არასრულფასოვნად დამუშავებულ ხორციან საკვებს იღებს.
ნემატოდები: ამით დედამიწაზე 576-დან 740 მილიონამდე ადამიანია დაავადებული. ოდესღაც ეს პარაზიტები ამერიკის შეერთებულ შტატებში ძალიან იყო გავრცელებული. ამით დაავადება არასუფთა ზედაპირზე სიარულითაც შეიძლება.
Dientamoeba Fragilis– სწორ ნაწლავში იბუდებს და მეცნიერებმა მისი გამომწვევი და გაჩენის მიზეზი დღემდე ვერ დაადგინეს.
მიუხედავად იმისა რომ პარაზიტები ძირითადად ნაწლავურ სისტემაში იბუდებენ, ადამინები მათ არსებობას ვერ გრძნობენ და შეუმჩნეველი რჩებათ წლების მანძილზე.
როგორ გავისუფთაოთ რგანიზმი ჭიებისაგან:
დედამიწის სხვადასხვა მხარეს, სხვადასხვა კულტურების მქონე ხალხს, განსხვავებული მეთოდი აქვს პარაზიტებისაგან ათავისუფლების. ამ პროცედურას კი რეგულარულად იტარებს ყველა. ამგვარი პროფილაქტიკი ჩატარება ძალიან ეფექტურია და 7 -10 დღეც კი საკმარისი, რისთვისაც რამდენიმე ბალახის გამოყენებაა საჭირო.
ბალახეული: აბზინდა, შავი კაკალი, მიხაკი, ქონდარი, ოროვანდის ფესვი, ზღვის წყალმცენარეები. ეს ბალახეული მწვანე აფთიაქებშია ხელმისაწვდომი და შეიძლება სწორი რაოდენითაც უკვე მოსამზადებლად იყოს გამმზადელი, ან თქვენ თვითონ შეგიძლიათ განსაზღვროთ მისი დოზირება.
უფრო გავრცელებული მცენარეები:
ბერძნული თხილის მწვანე ნაჭუჭი ანტიბაქტერიული და ანტივირუსული თვისებით გამოირჩევა. მისი ნაყენი მოზრდილ პარაზიტებს კლავს.
მწარე აბზინდა პარაზიტების საწინააღმდეგო და ასევე საჭმლის მომნელებელ თვისებებს შეიცავს.
მიხაკი – პარაზიტებისა და სოკოს საწინააღმდეგო თვისებების მქონე ბალახი, ტკივილისაც აუჩებს. ის ჭიის კვერცხებს ანადგურებს.
ეს პროცედურები არც თუ სასიამოვნო პროცესია. უმეტესი ბალახეული საკმაოდ მწარე გემოთი გამოირჩევა. პროცედურის პერიოდში ან შემდეგ პარაზიტები ორგანიზმიდან გამოსვლას იწყებს. მათმა ზომამ კი შეიძლება საკმაოდ შეგაშინოთ.