იულია ვისოცკი იმ ქალების ტიპს მიეკუთვნება, რომლითაც ყველა აღფრთოვანებული არის: შესანიშნავი გარეგნობა და გონება, ქარიზმატული და ოჯახური ღირებულებით, კულინარიის უსაზღვრო სიყვარულით და საკუთარი ცოდნის გაზიარების სურვილით. საახალწლო რეცეპტები იულია ვისოცკისგან – ბევრი დიასახლისის ობიექტების სურვილს. კერძები ყოველთვის შესანიშნავი გამოდის, ხოლო გემო გამოცდილ გურმანს ჭკუიდან გადაიყვანს. არ გსურთ ახლობლები ახალი წლის ღამეს განსაკუთრებული კერძებით გაახაროთ?
გთავაზობთ შესანიშნავ ხორცის კერძს იულია ვისოცკის რეცეპტის მიხედვით, ორიგინალური თევზის კერძი, კრევეტების წასახემსებელი, ასევე ორი დესერტი. შეგიძლიათ აირჩიოთ ის, რომელიც თქვენს სადღესასწაულო სუფრას აკლია. მენიუს მთლიანად შეცვლას არავინ გთხოვთ, უბრალოდ იცოდეთ, რომ ახალი კერძის მომზადება ყოველთვის მისასალმებელია.
ბატი კარტოფილით და ვაშლით
ინგრედიენტები:
- 4-5 კგ ბატის ხორცი
- 2 კგ კარტოფილი
- 0,5 ჩ/კ ზღვის მარილი
- 6 ვაშლი
- 0,5 ლიმონი
- 1 ს/კ შაქარი
- 3 ხახვი
- 250 მლ პორტვეინი
- 4 ს/კ ზეითუნის ზეთი
- 2 ს/კ მოცხარის ჯემი
- 1 ჩ/კ მდოგვის ფხვნილი
- 1 ჩ/კ დიჯონის მდოგვი
- 0,5 ჩ/კ წიწაკას ფხვნილი
მომზადება:
1.ბატის ხორცი გარეცხეთ, პირსახოცით გაამშრალეთ. კანში რამდენიმე ნახვრეტი გააკეთეთ. ხორცს შიგნიდან და გარედან მარილი წაუსვით. ფრთები რომ არ დაიწვას, ფოლგაში შეახვიეთ. საცხობ ტაფაზე დადეთ. 220 გრადუსამდე გაცხელებულ ღუმელში 25 წუთით შედგით.
2.დროის გასვლის შემდეგ უბრალოდ ცხიმი გადაწურეთ, ტემპერატურა 180 გრადუსამდე დაწიეთ და 1,5 საათით კიდევ გამოაცხვეთ.
3.კარტოფილი გაასუფთავეთ. ნახევრად მომზადებამდე მოხარშეთ. მასში ბატის ხორცი გადაიტანეთ, ფრინველის ცხიმი გადაასხით. ყველაფერს ფოლგა დაახურეთ. და კიდევ 25 წუთით გამოაცხვეთ.
4.ამ დროის განმავლობაში ვაშლი გაასუფთავეთ. ხილი და ლიმონი დაჭერით.
5.ქვაბში 2 ს/კ წყალი ჩაასხით. შაქარი, ლიმონი და ვაშლი დაუმატეთ. 20 წუთით თუშეთ. ბლენდერის საშუალებით პიურე მოამზადეთ.
6.ხახვი გაასუფთავეთ. ნახევარ რგოლებად დაჭერით. ხახვი ზეითუნის ზეთში ოქროსფერის მიღებამდე შეწვით. დაუმატეთ პორტვეინი, წიწაკის ფხვნილი, მდოგვის ფხვნილი, 750 მლ მდუღარე წყალი და 15 წუთით ხარშეთ. შემდეგ დაუმატეთ მდოგვი, აურიეთ და ყველაფერი ბატის ხორცს და კარტოფილს დაუმატეთ. ცხელ ღუმელში ფრინველი კიდევ 10 წუთით გააჩერეთ.
7.საახალწლო სუფრაზე ბატის ხორცი იულია ვისოცკის რეცეპტით ვაშლის პიურესთან ერთად გაიტანეთ.
კრევეტები თაფლით
ინგრედიენტები:
- 500 გრ გაყინული კრევეტი
- 2 ს/კ ქუნჯუტის თესლი
- 30 გრ კოჭის ფესვი
- 0,5 ცალი ჩილეს წიწაკა
- 1 კბილი ნიორი
- 2 ს/კ ზეითუნის ზეთი
- 1 ჩ/კ თხევადი თაფლი
- 0,25 ჩ/კ შავი დაფქული წიწაკა
- 0,5 ჩ/კ ზღვის მარილი
მომზადება:
1.კოჭა გაასუფთავეთ და გახეხეთ.
2.ჩილეს წიწაკა დააქუცმაცეთ. ნიორი გაასუფთავეთ.
3.დაპრესილი ნიორი და კოჭა აურიეთ, ასევე მარილი და ჩილეს წიწაკა, თაფლი, დაფქული წიწაკა და ზეითუნის ზეთი აურიეთ.
4.ვისოცკის საახალწლო რეცეპტის მიხედვით, კრევეტებს ორიგინალური მარინადი მოასხით, კარგად აურიეთ. კრევეტებს წყალში დასველებულ ჩხირებზე წამოაცვით, ქუნჯუტი მოაყარეთ.
5.ღუმელში გრილზე მოათავსეთ. შემდეგ მომზადებამდე გამოაცხვეთ.
კექსი ქიშმიშით
ინგრედიენტები:
- 300 გრ საცხობი ფქვილი
- 300 გრ ქიშმიში
- 1 ლიმონი
- 90 გრ კარაქი
- 50 გრ შაქარი
- 100 გრ შაქრის ფხვნილი
- 15 გრ საფუარი
- 50 მლ რძე
- 50 მლ ნაღები, ცხიმიანობა 22%
- 1 ცალი ზაფრანა
- 1 ჩ/კ ზღვის მარილი
- 250 გრ მასკარპონე
- 2 კვერცხის ცილა
- 1 ჩ/კ ვანილის ექსტრაქტი
მომზადება:
1.რძე და ნაღები აურიეთ, გააცხელეთ. 1 ს/კ ფქვილი დაუმატეთ, ასევე საფუარი. კიდევ 15 წუთით ცეცხლზე დატოვეთ.
2.ზაფრანას მცირე რაოდენობით წყალი დაასხით, 10 წუთით გააჩერეთ. ლიმონის ცედრა გახეხეთ.
3.80 გრ კარაქი გაცრილ ფქვილს აურიეთ, 1 ჩ/კ მარილი, ასევე შაქარი დაუმატეთ. ზაფრანას წყალი დაასხით, შედედებული რძე, ქიშმიში და ცედრა. ცომი მოზილეთ, შემდეგ თბილ ადგილას 60 წუთით გააჩერეთ.
4.საცხობ ფორმას ცხიმი წაუსვით. მასში ცომი გადაიტანეთ. 10 წუთით გააჩერეთ, შემდეგ 200 გრადუსამდე გაცხელებულ ღუმელში 50 წუთით აცხვეთ.
5.ცილა მწიკვ მარილთან ერთად ათქვიფეთ. ცალკე შაქრის ფხვნილი მასკარპონესთან ერთად ათქვიფეთ, ასევე ვანილის ექსტრაქტი დაუმატეთ. ორივე მასა გააერთიანეთ და მაცივარში ნახევარი საათით შეინახეთ.
6.იულიას რეცეპტით მომზადებულ კექსს ეს კრემი წაუსვით და სუფრაზე გაიტანეთ.
ორაგული ღვიათი
ინგრედიენტები:
- 400 გრ ორაგულის ფილე
- 1 კონა კამა
- 60 მლ ჯინი
- 1 ჩ/კ ღვიის კენკრა
- 1 ჩ/კ წიწაკას ფხვნილი
- 1 ჩ/კ ზღვის მარილი
- 200 გრ არაჟანი
- 0,5 გრ ფენხელი (კამა)
- 0,5 ვაშლი
- 0,5 ლიმონი
- 1 ს/კ მდოგვი
- 1 ჩ/კ შაქრის ფხვნილი
- 1 მწიკვი შავი დაფქული წიწაკა
მომზადება:
1.ნახევარი შაქრის ფხვნილი, მარილი, შავი წიწაკა და ღვია გასრისეთ.
2.თევზი რამდენიმე წუთით ჯინის სასმელში მოათავსეთ. შემდეგ სანელებლები წაუსვით, რომლებიც ზემოთ მოამზადეთ. ზემოდან კამა დაადეთ და საცხობ ცელოფანში გაახვიეთ. რამდენიმე დღით მაცივარში შეინახეთ.
3.ფენხელი და ვაშლი თხლად დაჭერით. ახლა სოუსი მოამზადეთ. ამისთვის არაჟანი, ფენხელი, ვაშლი, მდოგვი, ლიმონის წვენი, დარჩენილი შაქრის ფხვნილი, ცოტა მარილი და წიწაკა აურიეთ.
4.ორაგული იულია ვისოცკის რეცეპტის მიხედვით ნაჭრებად დაჭერით და ასეთ ორიგინალურ სოუსთან ერთად სუფრაზე გაიტანეთ.
ნიგოზი-ყავის დესერტი
ინგრედიენტები:
- 150 გრ საცხობი ფქვილი
- 420 გრ კარაქი
- 3 კვერცხი
- 150 გრ შაქარი
- 72 გრ ნიგოზი
- 4 ს/კ ხსნადი ყავა
- 3 ჩ/კ კონიაკი
- 1 ჩ/კ გამაფახვიერებელი
- 150 გრ შაქრის ფხვნილი
მომზადება:
1.ნიგოზი დააქუცმაცეთ. ხსნადი ყავა 4 ს/კ მდუღარე წყალში გახსენით.
2.200 გრ რბილი კარაქი შაქრის ფხვნილთან ერთად ათქვიფეთ, ნახევარი ნიგოზი და ნახევარი ყავა დაუმატეთ. კრემი მზადაა. მაცივარში ნახევარი საათით შეინახეთ.
3.400 გრ რბილი კარაქი შაქართან ერთად ათქვიფეთ. ნელ-ნელა ყველა კვერცხი დაუმატეთ. შემდეგ ფქვილი, ასევე გამაფხვიერებელი, ყავა, კონიაკი და დარჩენილი ნიგოზი. აურიეთ.
4.2 ფორმას პერგამენტის ქაღალდი დააფარეთ, კარაქი წაუსვით. ცომი ფორმის ძირზე გადაანაწილეთ. ნახევარი საათით გამოაცხვეთ. როცა ბისკვიტის ფენა მზად იქნება, თითოეულს კრემი წაუსვით და ტორტის ფორმა მიეცით. სურვილის მიხედვით შეგიძლიათ ნიგოზი ზემოდან მოაყაროთ.
მოამზადეთ გემრიელად, განსაკუთრებული კერძებით ისიამოვნეთ და საახალწლო მენიუს რეცეპტები თქვენს მეგობრებს სოციალურ ქსელში გაუზიარეთ.