მსოფლიო უკვე დიდი ხანია საუბრობს ბროკოლის სასარგელო თვისებებზე. ეს შედის უამრავი დიეტის მენიუში.
მხოლოდ რამდენიმე ადამიანმა იცის, რომ სასარგებლოა მხოლოდ ბროკოლი, არამედ მისი სხვა ნაწილებიც. დღევანდელ სტატიაში დეტალურად გიამბობთ ამის შესახებ.
ბროკოლის თვისებები
არ არის საიდუმლო, რომ ბროკოლი აქვს სამკურნალო თვისებები. ეს გამოწვეულია მასში არსებული აქტიური ნივთიერებების დიდი რაოდენობით. ისინი ეფექტურად აუმჯობესებენ და აღადგენენ ჩვენი სხეულის მდგომარეობას.
მაგალითად, ბროკოლში კალიუმის არსებობა აწესრიგებს სხეულის წყლის ბალანსს, რკინა ხელს უწყობს ახალი სისხლის უჯრედების სწრაფ ფორმირებას ხოლო იოდი სრულყოფილად აწესრიგებს ფარისებრი ჯირკვალს და ენდოკრინულ სისტემას.
ყველა ეს თვისებები აქვს ბროკოლის ყვავილს, თუმცა ჩვენ ყველაზე ხშირად ვყრით მის ღეროს და ფოთლებს. არსებობს რამდენიმე მიზეზი, რომ ეს ჩვევა შიეცვალოთ.
ბროკოლის ფოთლებსა და ღეროებში რამდენჯერმე მეტი ნუტრიენტებია, ვიდრე ყვავილში. 30 გრამი ბროკოლის ფოთლები შეიცავს ვიტამინის ყოველდღიური ღირებულების მესამედს და ვიტამინ C-ს, ყოველდღიური დოზის თითქმის ნახევარს.
ღეროს აქვს ბევრი სულფორაფანი – ნივთიერება, რომელსაც აქვს ანთების საწინააღმდეგო თვისებები და ხელს უშლის უჯრედების განადგურებას, შეუძლია თავიდან აიცილოს სიმსივნის ფორმირება.
როგორ გამოვიყენოთ ღერო
განსხვავებით ყვავილისგან, ღეროს აქვს ცოტა მკაცრი და დაფარული კანი, რომელიც უნდა გააცალოთ. ბროკოლის ქერქს აქვს ტკბილი გემო.
არსებობს რამოდენიმე რჩევა მისთვის:
1. უმჯობესია კანი ბოსტნეულის საჭრელით მოაშოროთ.
2. შეგიძლიათ გახეხოთ.
3. საუკეთესო იქნება ბროკოლის ყვავილთან ერთად მოამზადოთ.
4. იყიდება სპეციალურად დაჭრილი და უკვე მოხარშული ღეროები.
მათი მირთმევა იდეალურია მათთვის, ვინც დიეტაშია, რადგან შეიცავს ძალიან ცოტა კალორიას და ბევრ ცილებს. შეგიძლიათ მისგან ეს სალათიც მოამზადოთ:
- 1 ბროკოლი
- 1 ნიახური
- 1 ვაშლი
- 2 კბილი ნიორი
- 2 პატარა კიტრი მწნილი
ყველა ინგრედიენტი მოათავსეთ თეფშზე. მოასხით მაიონეზი, არაჟანი და მდოგვი. დაამატეთ სანელებლები გემოვნებით. ეს არის ნებისმიერი ხორცის კერძების აპეტაიზერი.
როგორ გამოვიყენოთ ფოთლები
ყველაზე გაჯერებული და გემრიელი ფოთლები უნდა იყოს მუქი მწვანე. ის ფერმენტები, რომლებსაც შეიცავს, ხელს უწყობენ სხეულის მეტაბოლიზმის ნორმალიზაციას.
იმისათვის, რომ მოაცილოთ ძალიან მკვეთრი გემო, დაასხით ფოთლებს მდუღარე წყალი – ისინი იდეალური იქნება მწვანე სალათის მოყვარულებისთვის. ხალხი ასევე უყენებს ჩაშუშული და ცხელი კერძებისთვის, როგორც სუნელით.
უმარტივესი გზა ბროკოლის ფოთლების მოსამზადებლად არის – მოვხრაკოთ კარაქში, დავუმატოთ დაჭრილი ხახვი და გახეხილი სტაფილო.
აუცილებლად გაუზიარეთ ბროკოლის სასარგებლო თვისებების შესახებ თქვენს მეგობრებსაც.