დაავადებები, რომელსაც მეცნიერების აზრით მიკროტალღური ღუმელი იწვევს.

162

ჩვენი ყოველდღიური ცხოვრება წარმოუდგენელია თანამედროვე ტექნიკის გარეშე, ამასთანავე თითოელი ჩვენგანი კარგად აცნობიერებს იმ ფაქტს, რომ ტექნიკას ჩვენთვის მხოლოდ სარგებელი არ მოაქვს. თანამედროვე ადამიანები მივეჩვიეთ ამ ტექნიკის და მათ შორის მიკროტალღური ღუმელის გამოყენებას. ის უბრალო, მოსახერხებელი და მზადების(გაცხელების) სწრაფი საშუალებაა, თუმცა ჩნდება კითხვა, რამდენად სასარგებლოა ეს საშუალება ჩვენი ჯანმრთელობისათვის?! ჩვენ მხოლოდ იმის თქმა შეგვიძლია, რომ არსებობს ბევრად უფრო სასარგებლო ხერხები საჭმლის მოსამზადებლად, რომლებიც თქვენს საჭმელს საკვები მინერალებით უზრუნველყოფს.

მაიონებელი გამოსხივების ფორმა – ულტრა მაღალი სიხშირეა. მაიონიზირებელი გამოსხივება ატომების ელექტრომაგნიტურ ბუნებას ცვლის. ეს თავისებური რადიაციაა, რომელიც თავისი ბუნებით ვერანაერად ვერ იქნება უსაფრთხო ადამიანის ჯანმრთელობისათვის. ამ სტატიაში თქვენ შეგიძლიათ გაენოთ ვივიენის რედაქციის მიერ შემოთავაზებულ  ყველაზე გავრცელებული დაავადების სიას,რომელსაც მიკროტალღური ღუმელის გამოსხივება იწვევს.

  • უძილობა – თქვენ უნდა იცოდეთ, რომ ამ მოწყობილობას დიდი ზეგავლენა აქვს ჩვენს ტვინზე და საბოლოოდ მის დაზიანებასაც იწვევს.
  • საკვები ნივთიერებების დაკარგვა – ყველასთვის ცნობილია, რომ მიკროტალღური ღუმელის გამოყენებისას ჩვენ საკვების ყველა გემრიელ თვისებას ვკლავთ.
  •  დაღლილობა – დაღლილობისა და სიმსუქნის გამომწვევი მიზეზი ასევე შეიძლება იყოს მიკროტალღური ღუმელის გამოყენება.
  • კიბო – ულტრა მაღალი სიხშირის გამოსხივება ადამიანის ორგანიზმში გროვდება და საბოლოო ჯამში შესაძლოა ონკოლოგიური დაავადებების გამომწვები მიმზეზიც გახდეს.

მიკროტალღური ღუმელი პროდუქტებში შემავალ ანტიოქსიდანტებს ანადგურებს, რასაც, როგორც წესი, ქოლესტერინის დონის ამაღლებამდე და გულის შეტევის გახშირებამდე მივყავართ

ეს სტატია ნიშნავს, რომ თქვენ უფრო ყურადღებით და ფრთხილად უნდა იყოთ და მაქსიმალურად მოერიდოთ ამ მოწყობილების გამოყენებას. ამით თქვენ არამარტო საკუთარ ჯანმრთელობას არამედ მთელ ოჯახს დაიცავთ. გისურვებთ ჯანმრთელობასა და ბედნიერებას!

ხშირად დასმული კითხვები (Q&A)

  1. ნამდვილად აზიანებს მიკროტალღური ღუმელი საკვებს?
    კვლევები აჩვენებს, რომ მიკროტალღურ ღუმელში მომზადებული საკვები შეიძლება დაკარგავდეს საკვებ ნივთიერებებს, თუმცა ეს დამოკიდებულია მომზადების მეთოდზე და პროდუქტზე.
  2. იწვევს მიკროტალღური გამოსხივება კიბოს?
    ჯერჯერობით არ არსებობს მტკიცებულება, რომ მიკროტალღური ღუმელის გამოყენება პირდაპირ კიბოს იწვევს. თუმცა, ზოგიერთი მეცნიერი აღნიშნავს, რომ მაღალი სიხშირის ელექტრომაგნიტური გამოსხივება შეიძლება გავლენას ახდენდეს უჯრედულ სტრუქტურებზე.
  3. რა არის ალტერნატივა მიკროტალღური ღუმელის გარეშე?
    ჯანმრთელობისთვის უმჯობესია გამოიყენოთ ორთქლზე მომზადება, ღუმელში გამოცხობა ან ჩქარი დაბალ ტემპერატურაზე შეწვა, რათა შეინარჩუნოთ პროდუქტის სასარგებლო თვისებები.

რჩევა რედაქციისგან: მიკროტალღური ღუმელის გრძელვადიანი გამოყენების ზეგავლენა დღემდე აქტიურად განიხილება. კვლევები აჩვენებს, რომ გარკვეული საკვები ნივთიერებები, განსაკუთრებით C ვიტამინი და ანტიოქსიდანტები, შეიძლება დაიშალოს მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელებისას (Harvard Medical School, 2022).

ამასთან, 2021 წელს ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ მიკროტალღური გამოსხივება შეიძლება გავლენას ახდენდეს უჯრედულ პროცესებზე, თუმცა მისი კიბოს გამომწვევი ეფექტი არ დადასტურებულა (World Health Organization, 2021).

თუ გსურთ შეინარჩუნოთ თქვენი კვების მაქსიმალური სარგებელი და ჯანმრთელობა, რეკომენდებულია საკვების მომზადების უფრო ჯანსაღი მეთოდების გამოყენება.