ექიმები გაოგნებულნი არიან: რატომ უნდა შეწყვიტოთ ბავშვების სოსისებით გამოკვება!

940

ამერიკელი ექიმები განგაშის სიგნალს მთელი მსოფლიოს მასშტაბით აგზავნიან:

საკმარისია ბავშვების სოსისებითა და ჰოთ-დოგებით გამოკვება!

სოსისი ძალზედ გავრცელებული და ყველასთვის საყვარელი პროდუქტია, თუმცა ახალი კვლევების თანახმად, ბავშვებში, რომლებიც ათობით სოსის მიირთმევენ თვის განმავლობაში, ლეიკემიის განვითარების რისკი 9-ჯერ მეტია.

გარდა ამისა, მშობლები, რომლებიც ორსულობის დროს კვირაში ერთხელ მაინც მიირთმევენ ჰოთ-დოგს, საკუთარ შვილებს მოზარდობის ასაკში თავის ტვინის სიმსივნის განვითარების რისკის ქვეშ აყენებენ.

ამ შემთხვევაში, არც მამაკაცები წარმოადგენენ გამონაკლისს: მამები, რომლებიც ბავშვის ჩასახვამდე სოსისების სიყვარულით გამოირჩევიან, ასევე სიმსივნის განვითარების საკმაოდ მაღალი რისკის ქვეშ აყენებენ საკუთარ მომავალ შვილებს.

რაშია პრობლემა? დანამატებში, რომლებსაც ”ნიტრატების” სახელწოდებით ვიცნობთ.

როგორც წესი, ნიტრატებს ბოტულიზმის (ინფექციური დაავადება) წინააღმდეგ საბრძოლველად ამატებენ, თუმცა სოსისების ხარშვის დროს ნიტრატები შედის ქიმიურ რეაქციაში ამინებთან, რის შედეგადაც წარმოიქმნება ნივთიერება სახელწოდებით ”N-ნიტროზო”, რომელიც სერიოზული კანცეროგენია.

თუ ხშირად იკვებებით სოსისებით, დროა შეზღუდოდ ყოველდღიურად მიღებული ამ პროდუქტის დოზა ან საერთოდ უარი განაცხადოთ მათზე.

კიდევ გინდათ სოსისის ჭამა?

არ დაგავიწყდეთ სტატიის მეგობრებისთვის გაზიარება!

რედაქციისგან:სოსისი და ჰოთ-დოგი, რაც ბავშვებისთვის პოპულარული საკვებია, შეიცავს ნიტრატებს, რომლებიც, მიუხედავად მათი გამოყენების სურსათის უსაფრთხოებისათვის, შეიძლება სხეულში ქიმიურ რეაქციებში ჩაებან და დაანგრიონ ჩვენი ჯანმრთელობა. კვლევები (Ward et al., 2020) გვიჩვენებს, რომ ნიტრატები იწვევენ ”N-ნიტროზო” ნივთიერების წარმოქმნას, რომელიც დაკავშირებულია კიბოს განვითარებასთან, განსაკუთრებით ლეიკემიისა და თავის ტვინის სიმსივნის სახით.

ზედმეტი ნიტრატების მიღება ორსულ ქალებში და ბავშვებში აჩენს პოტენციურ საფრთხეს ჯანმრთელობისთვის, ხოლო მამაკაცებში ამან შეიძლება გავლენა მოახდინოს ცოლებისა და შვილების ჯანმრთელობაზე. ასეთი მავნე ზემოქმედების თავიდან ასაცილებლად რეკომენდირებულია შეამციროთ ამ ტიპის პროდუქტების მოხმარება ან საერთოდ გაექცეთ მათ, რათა თავიდან აიცილოთ შესაძლო ჯანმრთელობის პრობლემები (Jones, 2021).

ამ მონაცემების გათვალისწინებით, საჭიროა ჩვენი ყოველდღიური რაციონი გავაკეთოთ უფრო დაბალ-რისკიანი და ბუნებრივი პროდუქტებით, რათა დავიცვათ ჩვენი და ჩვენს ახლობელთა ჯანმრთელობა.