რამდენი ლიტრი მზესუმზირას ზეთიც არ უნდა მქონდეს სახლში, მაცივარში მაინც ყოველთვის მექნება ნაღების კარაქი. მზესუმზირას ზეთის სრული არ ქონის შემთხვევაშიც კი, კარაქი ყოველთვის იქნება ჩემთვის პრიორიტეტული. მარკეტში ან მაღაზიაში წასვლისას არასდროს ვფიქრობ რომელი კარაქი ავირჩიო. პასუხი ყოველთვის იგივე იქნება – 82,5% ცხიმის შემცველობით.
თუ პროცენტი ნაკლებია, გავდივარ და ზედაც არ ვუყურებ. რატომ? ვივიენის დღევანდელ სტატიაში გეტყვით, თუ როგორ შეუძლია სწორ არჩევანს მნიშვნელოვნად გააუმჯობესოს თქვენი ცხოვრების ხარისხი და ჯანმრთელობა. და ასევე გიხსნათ უსიამოვნო შედეგებისგან.
როგორ ავირჩიოთ ნაღების კარაქი
მაღალი ხარისხის პროდუქტს აქვს მთელი რიგი ღირებული მახასიათებლები და სასარგებლო გავლენა ორგანიზმზე. დადებით ეფექტებს შორისაა A, D, E, K და C ვიტამინების ძლიერი კომპლექსი, ასევე კალციუმის მაღალი შემცველობა. ეს, თავის მხრივ, ხსნის ბევრ უპირატესობას.
- 1. კარაქის რეგულარული მოხმარება აუმჯობესებს თმის, კანისა და ფრჩხილების მდგომარეობას – ცხიმოვანი მჟავეების შემცველობის წყალობით;
- 2. დილით ფაფაში ერთი ჩაის კოვზი კარაქი აუმჯობესებს შრომისუნარიანობას და გაძლევთ ენერგიას მთელი დღის განმავლობაში;
- 3. ააქტიურებს ტვინის მუშაობას;
- 4. სელენი, ოლეინის, ლინოლის მჟავეები ზრდის იმუნიტეტს;
- 5. კარაქი აუმჯობესებს მეტაბოლურ პროცესებს.
ყველა ამ სასიამოვნო ბონუსის მისაღებად, უნდა აირჩიოთ სწორი კარაქი. ნუ გაამახვილებთ ყურადღებას დაბალ ფასზე – დამიჯერეთ, ეს ამად არ ღირს. ამის გასაგებად, თქვენ უნდა იცოდეთ კარაქის კლასიფიკაცია.
- ტრადიციული კარაქი – 82,5%, მზადდება მხოლოდ ნაღებისგან;
- სამოყვარულო – 80%;
- გლეხური – 72,5%;
- სენდვიჩის – 60–65%.
ნაღებისგან მხოლოდ ტრადიციული კარაქი მზადდება. მაშინ როცა სხვა სახეობები მზადება ფერმენტირებული პროდუქტების დამატებით ან თუნდაც მცენარეული ცხიმებით.
ამ უკანასკნელის მიმართ სიფრთხილე უნდა გამოიჩინოთ, რადგან სწორედ ტრანს ცხიმები და შემცვლელები იწვევს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის პრობლემებს. ისინი სტაბილურად იწვევენ თრომბების წარმოქმნას და ნივთიერებათა ცვლის გაუარესებას. დაბალი ცხიმიანობის „პროცენტის მქონე კარაქის გაყალბება ბევრად უფრო ადვილია, ხოლო სუფთა ტრადიციული კარაქის არა. ამიტომ ყოველთვის მას ვანიჭებ უპირატესობას.
საინტერესო ფაქტი: ყველაზე სასარგებლო კარაქად ითვლება ეგრეთ წოდებული გხი. გხი ინდოეთში, მთავარ როლს ასრულებს ხალხურ მედიცინაში! ცხიმის შემცველობა თითქმის 99%-ია, იმის გამო, რომ ის გადამდნარია. ანუ ის არ შეიცავს შრატს, რაც იმას ნიშნავს, რომ არ შეიცავს მავნე ქოლესტერინს და ლაქტოზას.