რატომ არ ყრიან მოაგარაკეები ძველ ჯემს?

272

კულტივირებული მცენარეებს მოყვანასთან დაკავშირებული ყველა კითხვით, როგორც წესი, დედამთილს მივმართავ. მე ამ საკითხში თავს ახალბედად მივიჩნევ, მაშინ როცა მისი ბოსტანი უკვე მრავალი წელია, რაც მდიდარ მოსავალს იძლევა. ადრე მეგონა, მცენარეების მოვლისთვის საკმარისი იყო მხოლოდ მორწყვა. თურმე როგორ ვცდებოდი! მცენარეებს სჭირდებათ შემოწმება დაავადებებზე და მავნებლებზე, ფოთლების გაწმენდა, ნიადაგის გაფხვიერება, მისი გამოცვლა და დამატება. ასევე მნიშვნელოვანია სასუქები. და რას აღარ მოიგონებენ გამოცდილი მებაღეები, რათა არ დახარჯონ ფული ძვირადღირებულ სასუქებში! მე გავიგე, რომ ამ მიზნით შეგვიძლია გამოვიყენოთ ნატურალური პროდუქტები, რომლებიც ყოველთვის ხელთ გვაქვს. მაგალითად, ძველი ჯემი.

დიახ, ჩემი ქმრის მშობლები არასდროს ყრიან არაფერს, მათ შორის ძველ ჯემს. აღმოჩნდა, რომ მისი გამოყენება შესაძლებელია ბოსტნეულის კულტურებისთვის ეფექტური სასუქის მოსამზადებლად. ამ მეთოდს უკვე რამდენიმე წელია ვიყენებ და ჯერჯერობით ყველა კმაყოფილია – მეც და მცენარეებიც.

როგორ გამოვიყენოთ ძველი ჯემი სასუქის სახით

ყველამ იცის, რომ საფუარი შესანიშნავი სასუქია ბაღ-ბოსტნის კულტურებისთვის. ნაკვეთში საფუვრიანი სასუქები საოცრებებს სჩადიან. განსაკუთრებით მომწონს კიტრის, პომიდვრის და ბადრიჯნის საფუვრიანი სასუქი. ბუჩქები მას შესანიშნავად იტანენ და ყვავილებს კი ძალიან მოსწონთ! მათი წყალობით ვარდები შესანიშნავად ყვავის და ადვილად იტანს სიცხესა და გვალვას. საფუვრის ზრდის გასააქტიურებლად საჭიროა შაქრის დამატება. მაგრამ რა საჭიროა ასეთი სტრატეგიულად მნიშვნელოვანი პროდუქტის გამოყენება, როდესაც გაქვთ ძველი ჯემი?

მცენარეებისთვის სასუქის მოსამზადებლად, 100 გრამი ჯემი გახსენით ერთ ლიტრ თბილ, ნადგამ წყალში. შემდეგ დაამატეთ დაპრესილი საფუარი და დატოვეთ ხსნარი ერთი კვირის განმავლობაში. მიღებული ნარევი უნდა განზავდეს წყლით 1:10 თანაფარდობით. შემდეგ, ყოველ 5 ლიტრ ხსნარს უნდა დაუმატოთ ერთი ამპულა გლუკოზა. კარგად აურიეთ და თამამად დაიწყეთ მცენარეების მორწყვა. სასუქი შეიტანეთ მხოლოდ ტენიან ნიადაგში.

ახლა თქვენ აღარ მოგიწევთ ძველი ჯემის გადაყრა, თქვენი მცენარეები კი საჭირო საკვებს მიიღებენ. დარწმუნებული ვარ, რომ დიდ მადლობას გადაგიხდიან თავიანთი გულუხვი მოსავლით.