ტრანსკარპატია განთქმულია შეუდარებელი ლიქიორებით, არომატული ნაყენებითა და უგემრიელესი კონსერვებით. ეს საოცარი მთის რეგიონი მდიდარია კენკრის, თხილისა და სოკოს მრავალფეროვნებით. აი, რატომ უნდა მოვამზადოთ ქლიავის ჯემი ტრანსკარპატული რეცეპტით. სწორედ იქ იციან, როგორ უნდა მოამზადონ ჯემი უშაქროდ, რათა მაქსიმალური სარგებელი მიიღონ.
არ არის საჭირო რაიმე გამასქელებლის დამატება. ჯემი ისედაც სასურველი კონსისტენციის გამოვა. მთავარია, 3 – 4 დღის განმავლობაში მოამზადოთ. ზუსტად ამდენი დრო დაგჭირდებათ ხილის ნატურალური პროდუქტის მისაღებად, რომლითაც შეგიძლიათ ზამთარში ისიამოვნოთ.
როგორ მოვამზადოთ ჯემი შაქრის გარეშე
იმისათვის, რომ ჯემი კარგი გამოვიდეს, უნდა დაიცვათ რამდენიმე წესი, რაც საუკეთესო შედეგს უზრუნველყოფს. პირველ რიგში, ქლიავი მოხარშეთ ალუმინის ქვაბში ან ტაფაში. როდესაც ჯემი გაზქურაზე იქნება, არ დაახუროთ თავსახური. ეს შეიძლება გაკეთდეს მხოლოდ მას შემდეგ, რაც ქვაბს ცეცხლიდან გადმოდგამთ. მეორეც, მომზადების პირველ დღეს არ არის საჭირო ქლიავის ხშირად მორევა, რადგან ხილი ისედაც გამოყოფს უამრავ წვენს, ასე რომ, ის არ დაიწვება.
საჭირო ინგრედიენტი:
5 კგ ქლიავი
მომზადების მეთოდი:
1. ქლიავი კარგად გარეცხეთ, გადაარჩიეთ და გაჭერით შუაზე. მოაშორეთ კურკა. ხილი მოათავსეთ ქვაბში.
2. ხარშეთ საშუალო ცეცხლზე 2 საათის განმავლობაში, დროდადრო ურიეთ ხის ნიჩბით. ტაფა გადმოდგით გაზქურიდან, დააფარეთ თავსახური და დააყოვნეთ ოთახის ტემპერატურაზე 24 საათის განმავლობაში.
3. მეორე დღეს მურაბა ისევ ცეცხლზე დადგით. ადუღების შემდეგ ადუღეთ 1 საათი, დროდადრო ურიეთ. შემდეგ ისევ გადმოდგით გაზქურიდან, დაახურეთ თავსახური და დააყოვნეთ ერთი დღით.
4. მესამე დღეს, როცა ქლიავის მასა კარგად შესქელდება, ისევ დადგით ცეცხლზე. ადუღების შემდეგ ძალიან ენერგიულად ურიეთ. ხარშეთ სანამ მთლიანად არ შესქელდება. ჯემს გაციება აცადეთ.
5. შემდეგ სტერილიზებულ ქილებში გადაიტანეთ. დაელოდეთ 2-3 საათს და მხოლოდ ამის შემდეგ დააფარეთ თავსახურები მჭიდროდ.
ამ მარტივი ნაბიჯების წყალობით, შეძლებთ მოამზადოთ ფანტასტიკურად არომატული ქლიავის ჯემი, ყოველგვარი დანამატების გარეშე. ასეთი საოცარი შედეგისთვის, რამდენიმე დღის დათმობაც კი არ დაგენანებათ.