ბევრი ჩვენგანი, როდესაც მაღაზიაში ბანანის საყიდლად შედის, ყურადღებას ამახვილებს მხოლოდ ბანანის ქერქზე და არა მასზე დაკრულ სტიკერზე. ყველამ არ იცის, რომ მათზე მომხმარებლისთვის ძალიან სასარგებლო ინფორმაციაა დატანილი. ვივიენის დღევანდელ სტატიაში გავარკვევთ, რას ნიშნავს სტიკერი ბანანზე.
ეს ინფორმაცია აუცილებლად გამოგადგებათ მაღაზიაში თქვენი შემდეგი ვიზიტის დროს. ბანანზე განთავსებულ სტიკერზე ყურადღების გამახვილებით, თქვენ შეძლებთ გაგებას, ხარისხიანია ხილი თუ არა. ამით თქვენ საკუთარ ჯანმრთელობას დაიცავთ. გიზიარებთ ყველა დეტალს!
რას გვეუბნება ბანაზე დაკრული სტიკერი
ბანანის ქერქზე დაკრული სტიკერი მიუთითებს მწარმოებლის ქვეყანაზე და იმაზე, თუ რა პირობებში გაიზარდა ხილი. მეორე პუნქტი ძალიან მნიშვნელოვანია იმ ადამიანისთვის, ვინც ამ ხილს ყიდულობს. ამ გზით ის მიხვდება, ნატურალურ ბანანს ყიდულობს თუ არა.
ამ ინფორმაციის მისაღებად, ყურადღება უნდა გაამახვილოთ სტიკერზე დატანილ ციფრულ კოდზე. ოთხ ან ხუთციფრიანი კოდი გეტყვით, ნამდვილად სასარგებლოა თუ არა თქვენს მიერ შეძენილი ხილი.
ოთხნიშნა კოდი გვეუბნება იმას, რომ ბანანი გაიზარდა ინტენსიური ტემპით. ხილის ზრდის დასაჩქარებლად გამოიყენებოდა სასუქები, რომლებიც შეიძლება შეიცავდეს პესტიციდებს და სხვა ქიმიურ ნივთიერებებს.
ხუთნიშნა კოდი, რომელიც ცხრიანით იწყება, მიუთითებს იმაზე, რომ ნაყოფი ბუნებრივად გაიზარდა. არ გამოიყენებოდა სასუქები!
ხუთნიშნა კოდი, რომელიც იწყება რვიანით, მიუთითებს იმაზე, რომ ეს ბანანი არის გენმოდიფიცირებული პროდუქტი (გმო).
როგორ უნდა მოიქცეთ თუ პესტიციდებიან ბანანს შეიძენთ
როგორ უნდა მოიქცეთ თუ ბანანის შეძენის შემდეგ მასზე ოთხნიშნა კოდს დაინახავთ? გახსოვდეთ, რომ პესტიციდები საკმაოდ ტოქსიკური ნივთიერებებია, რომლებსაც ფერმებში აქტიურად იყენებენ სხვადასხვა მავნებლებისა და პარაზიტების განადგურების მიზნით. თუ ხილი ასეთი ნივთიერებებით იყო დამუშავებული, უნდა დაფიქრდეთ მათი გამოყენების უსაფრთხოებაზე. დადასტურებულია, რომ პესტიციდები უარყოფითად მოქმედებს ადამიანის ორგანიზმზე.
სპეციალისტები აღნიშნავენ, რომ ასეთი ნივთიერებები ძალიან ტოქსიკურია. მათ შეუძლიათ ტოქსიკური გავლენის მოხდენა ადამიანის ორგანიზმზე. ამრიგად, ასეთი ნივთიერებების დაგროვებამ შეიძლება სავალალო შედეგები გამოიწვიოს.
აუცილებლად გარეცხეთ ხილი ჭამამდე, რათა თავიდან აიცილოთ მათზე გამოყენებული ქიმიური ნივთიერებების უარყოფითი გავლენა. რაც შეეხება ბანანს, ყოველთვის მიაქციეთ ყურადღება მათ სტიკერზე მითითებულ კოდს. ამ გზით თქვენ შეძლებთ მიირთვათ მხოლოდ მაღალი ხარისხის და ნატურალური ხილი, ჯანმრთელობისთვის ზიანის მიყენების გარეშე.