უმეტესობა ჩვენგანისთვის შემოდგომა ყვითელ ფოთლებთან, მოსავლის აღებასთან, წვიმასთან და ცივი დღეების დაწყებასთან ასოცირდება. შემოდგომის დადგომის კიდევ ერთი აშკარა ნიშანი არის გოგრის გამოჩენა ბაზრებსა და მაღაზიებში. ეს ნარინჯისფერი ბოსტნეული ყველაზე კარგად გადმოსცემს შემოდგომის განწყობას. მართალია, უმეტეს ჩვენგანს არ მოსწონს გოგრა, როგორც საკვები პროდუქტი. და ეს გასაკვირი არ არის, რადგან ბევრი იცნობს მას მხოლოდ რძის ფაფის სახით, რომელიც, რა თქმა უნდა, ყველას არ მოსწონს. თუმცა, ამ გაუგებრობის გამოსწორებაში დაგეხმარებათ კერძი – გოგრა კორეულად.
ეს რეცეპტი ერთმა კოლეგამ გამაცნო. ის, როგორც კერძო სახლის და ბოსტნის მფლობელი, ხშირად გვასინჯებს თავის მოსავალს. ერთ დღეს მან ჩვენს ოფისში ნაჭრებად დაჭრილი უზარმაზარი გოგრა მოიტანა, რათა თითოეული თანამშრომლისთვის მიეცა. ზოგს სურდა ტაქტიანად უარი ეთქვა, მაგრამ გოგრის პატრონმა მისგან სალათის მომზადება ურჩია. როდესაც სახლში ეს სალათა მოვამზადე, გემო წარმოუდგენლად მომეწონა.
კორეული გოგრა მთელი ოჯახისთვის
გოგრის სარგებელი ორგანიზმისთვის უდავოა. უპირველეს ყოვლისა, ის ლიდერია კაროტინის შემცველობით, რაზეც მიუთითებს მისი ფერი. ეს ბოსტნეული შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს, ვიტამინებს C, PP, ასევე მიკროელემენტებს და ოქსიდანტებს. გოგრაში ასევე არის რკინა, კალიუმი, მაგნიუმი, ფოსფორი და თუთია.
ბოსტნეულის თავისებურება ის არის, რომ შეიცავს T ვიტამინს, რომელსაც კარნიტინსაც უწოდებენ. ეს ვიტამინი საკმაოდ იშვიათია და ამიტომ არის ძალიან ღირებული. კარნიტინი ხელს უწყობს ცხიმების წვას და ასევე ხელს უწყობს კუნთოვანი მასის ზრდას. გარდა ამისა, ის ახდენს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ფუნქციონირების ნორმალიზებას და აადვილებს მძიმე საკვების შეწოვას.
სპეციალისტები ამბობენ, რომ უმჯობესია გოგრის უმად მირთმევა. უმი სახით, ბოსტნეული სასარგებლო გავლენას ახდენს თვალის ჯანმრთელობაზე, აძლიერებს იმუნურ სისტემას და იძლევა რბილ საფაღარათო და შარდმდენ ეფექტს. ამიტომ კორეული გოგრა არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ ჯანსაღი კერძიც არის.
გოგრის სალათის რეცეპტი
ინგრედიენტები:
- 450-500 გ გოგრა;
- 1 ხახვი;
- 3 კბილი ნიორი;
- 2 ს/კ სოიოს სოუსი;
- მცენარეული ზეთი;
- მარილი;
- შავი პილპილი;
- ქინძი.
მომზადების წესი:
- პირველ რიგში გოგრას გამოაცალეთ თესლი, გარეცხეთ და გახეხეთ კორეული სტაფილოს სახეხზე. მოაყარეთ ცოტა მარილი და ხელით ოდნავ დაჭყლიტეთ, რომ ცოტა დარბილდეს.
- ახლა გაფცქვენით და წვრილად დაჭერით ხახვი. ხახვი მოშუშეთ ცხელ ტაფაზე მცენარეული ზეთით. დაამატეთ თქვენი საყვარელი სანელებლები ან მზა სუნელი კორეული სტაფილოსთვის. დაამატეთ ყველა სანელებელი საკუთარი გემოვნებით, იმისდა მიხედვით, თუ რამდენად ინტენსიური გემო მოგწონთ.
- ხახვის მომზადებისას გოგრას დაუმატეთ ნიორი. ჯობია პრესით დაჭყლიტოთ ან წვრილ სახეხზე გახეხოთ. მომზადებული გაციებული ხახვი დაუმატეთ გოგრას. დასასრულს, ხემსი შეაზავეთ სოიოს სოუსით და კარგად აურიეთ.
- კორეული გოგრა მზად არის. შეგიძლიათ მაშინვე მიირთვათ, მაგრამ უმჯობესია სალათა 3 საათით მაცივარში გააჩეროთ, რათა გემოები გაიხსნას. გოგრა შესანიშნავი დამატება იქნება ხორცისა და გვერდითი კერძებისთვის. გემრიელად მიირთვით!